DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Eurostat publicē datus par naktsmītņu rezervācijām Airbnb, Booking, Expedia un Tripadvisor

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmoreiz Eiropas statistikas birojs (Eurostat) ir sagatavojis datus par noslogojumu viesu mājās, dzīvokļos, apartamentos, brīvdienu un atpūtas namiņos1, kas rezervēti četrās lielākajās starptautiskajās rezervēšanas platformās – Airbnb, Booking, Expedia un Tripadvisor.

Latvijā 2019. gadā viesi pavadīja 1,5 milj. nakšu, kas rezervētas kādā no četrām digitālajām platformām, un tas ir par 29,6 % vairāk nekā 2018. gadā. Tomēr kaimiņvalstīs Igaunijā (1,62 milj. viesu naktis) un Lietuvā (1,66 milj. viesu naktis) rezervēto nakšu skaits 2019. gadā bija nedaudz lielāks.

Lielāko daļu (87,5 %) nakšu naktsmītnēs rezervēja ārvalstu viesi, savukārt 12,5 % nakšu – vietējie viesi. Vidējais rezervēto nakšu skaits vienas rezervācijas laikā2 šajās mītnēs bija 7,5 rezervētās naktis, ārvalstu viesiem – 8,3 rezervētās naktis, savukārt vietējiem viesiem – 4,6 rezervētās naktis. Vidējais rezervēto nakšu skaits raksturo vienas rezervācijas apjomīgumu, bet ne ilgumu.

Lielākoties rezervētās mītnes ir ar ietilpību līdz 10 gultas vietām (93,3 % rezervēto nakšu).

2019. gadā 65,3 % no visām viesu naktīm tika pavadītas Rīgā, kam seko Pierīga – 16,4 %, Kurzeme – 12,6 %, Vidzeme – 2,7 %, Latgale – 2 % un Zemgale – 0,9 %.

Ārvalstu un vietējo viesu naktis mītnēs, kas rezervētas tiešsaistes platformās Latvijas reģionos 2019. gadā
(procentos)

2019. gadā visnoslogotākie mēneši bija jūlijs (20,4 %) un augusts (19,9 %), kad rezervēto nakšu īpatsvars kopā sasniedza 40,3 %, savukārt februārī bija vismazākais – tikai 3 %.

Viesu naktis mītnēs, kas rezervētas tiešsaistes platformās 2019. gada mēnešos
 
(tūkstošos)

Latvijā visvairāk naktis rezervējuši ārvalstu viesi no Krievijas (269 tūkst.), Lietuvas (145 tūkst.), Vācijas (139 tūkst.), Apvienotās Karalistes (99 tūkst.), Igaunijas (79 tūkst.), Somijas (55 tūkst.), Francijas (43 tūkst.) un ASV (43 tūkst.).

Viesu naktis mītnēs, kas rezervētas tiešsaistes platformās, sadalījumā pa valstīm 2019. gadā
(tūkstošos)

Eurostat projekts tika sākts 2018. gadā ar mērķi novērtēt tūrisma mītņu segmentu, kura piedāvājums tiešsaistes rezervēšanas platformās pēdējos gados arvien pieauga, to iniciēja dalībvalstis, tai skaitā, Latvija. Dati par viesu rezervētajām naktīm Eiropas Savienības un Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas valstīs reģionālā un pilsētu līmenī 2018.–2019. gadā un plašāka informācija par projektu pieejama Eurostat timekļa vietnē sadaļā “Statistics explained”.

Latvijas naktsmītņu piedāvājums Booking platformā

Centrālā statistikas pārvalde un Eurostat projekta “Jauni datu avoti un metodes tūrisma statistikā” ietvaros veica ētiska rakstura automātisku datu iegūšanu (ethical web scraping) no globālās naktsmītņu rezervēšanas platformas Booking publiski pieejamās informācijas par tūrisma mītņu, izņemot viesnīcu un kempingu, ietilpību un noslogojumu3. Gultasvietu skaits tika noteikts, izmantojot norādīto informāciju par maksimālo cilvēku skaitu, kas var apmesties konkrētajā mītnē.

2020. gadā, salīdzinot ar 2019. gadu, Latvijas mītņu piedāvājums Booking platformā ir palielinājies janvārī, februārī un martā, t.i., pirms ārkārtas situācijas izsludināšanas valstī 12. martā Covid-19 pandēmijas dēļ, kam sekoja mītņu piedāvājuma kritums aprīlī, maijā un jūnijā. Savukārt jūlijā un augustā atkal vērojams pieaugums, kas atbilst tūrisma sezonalitātes raksturam.

Mītņu un gultasvietu skaits naktsmītņu rezervēšanas platformā Booking 2019.–2020. gada mēnešos

1 Viesu mājās un cita veida īslaicīgas apmešanās vietās kategorijā I 55.2, atbilstoši NACE 2.red. klasifikācijai (iekļauj viesu dzīvokļus, apartamentus, brīvdienu mājas, atpūtas mājiņas, namiņus, kotedžas u.tml., neiekļauj kategoriju I 55.1 Viesnīcas un līdzīgas apmešanās vietas un I 55.3 Kempingus, atpūtas transportlīdzekļu laukumus un apdzīvojamo piekabju laukumus).

2 Vidējais rezervēto nakšu skaits vienas rezervācijas laikā: nakšu skaits, kas rezervētas vienas uzturēšanās laikam, ņemot vērā viesu skaitu (piemēram, četri ģimenes locekļi, kas rezervē 1 numuriņu uz 3 naktīm veido 12 rezervētās naktis jeb viesu naktis.

3 Dati no naktsmītņu rezervēšanas platformas par attiecīgo periodu datu iegūšanas brīdī 2020. gada martā un 2021. gada martā. Pētījumā iekļautās mītnes - viesu dzīvokļi/apartamenti, brīvdienu, lauku mājas un citas līdzīgās mītnes (kategorijā I 55.2, atbilstoši NACE 2.red. klasifikācijai).

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI