DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VARAM publiskais pārskats par pērno gadu – uz reģionu attīstību un ilgtspēju vērsts

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) publicējusi 2020. gada publisko pārskatu, kurā pieejama informācija par VARAM darbības virzienu un paveikto darbu pārziņā esošajās jomās. Iepriekšējais gads aizvadīts vairāku nozīmīgu reformu zīmē. Līdztekus pārskatā iekļauta informācija par 2021. gadā plānotajiem primāri veicamajiem darbiem.

Pārskata periodā VARAM īpaši akcentē veiktās reformas – pašvaldību administratīvi teritoriālo reformu, atkritumu apsaimniekošanas reformā, kuras ietvaros šī gada janvārī valdība apstiprināja Atkritumu apsaimniekošanas valsts plānu. Tāpat jāizceļ reforma digitālās transformācijas jomā, kas paredz konkrētu rīcību digitālās izaugsmes veicināšanā. 2020. gadā īstenotas un uzsāktas nozīmīgas un uz attīstību vērstas iniciatīvas, kas sniegs būtisku ieguldījumu ilgtermiņā.

Ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!) ir pateicīgs ministrijas komandai par apjomīgo darbu un uzsver: “Mums ir pamats būt gandarītiem par jau paveikto un esmu pārliecināts, ka jauno reformu īstenošana vairos labklājību, plašāku un labāku pakalpojumu klāstu, attīstīs jaunas un konkurētspējīgas nozares, kā arī nodrošinās veselīgāku un zaļāku vidi ikvienam Latvijas iedzīvotājam.”

Aizvadītais gads arī VARAM aizritēja slimības Covid-19 ietekmē, tas veicinājis uzsākt pašvaldībām un iedzīvotājiem būtiskas investīciju programmas. Reģionu atbalstam saistībā ar Covid-19 izplatību izveidota pašvaldību aizdevumu programma, kopumā pašvaldībām piešķirot 99,6 milj. eiro, un ierobežojumu ietekmē strauji attīstījusies arī digitālā transformācija. Ministrija aktīvi strādāja pie Digitālās transformācijas pamatnostādnēm 2021- 2027. gadam, kas drīzumā tiks skatītas valdībā. Tāpat tika uzsākts darbs pie Informācijas un datu pārvaldības reformas, Pakalpojumu pārvaldības reformas un Valsts pārvaldes IKT pārvaldības reformas īstenošanas.

Uzmanības centrā ir arī Latvijas pāreja uz klimatneitralitāti. Tā piemēram, 2020.gadā viens no būtiskiem ministrijas darbiem bija atkritumu apsaimniekošanas reformas izstrāde. Tā paredz paplašināt atkritumu dalītās vākšanas sistēmu, attīstīt atkritumu apsaimniekošanas institucionālo sistēmu, veidojot spēcīgākus atkritumu apsaimniekošanas reģionus un īstenot aprites ekonomikas principus, lai būtiski palielinātu atkritumu pārstrādi un samazinātu apglabājamo atkritumu apjomus. Nozīmīgs panākums sasniegts depozīta sistēmas ieviešanā, kas Latvijā sāks darboties 2022.gada sākumā.

Nodrošināt vides kvalitāti un iedzīvotājiem pieejamu, līdzsvaroti attīstītu nākotnes valsti, kas efektīvi pielieto modernās tehnoloģiju iespējas – tāds ir VARAM redzējums gan aizvadītajā pārskata periodā, gan turpmākajā darbā.

VARAM pārskats par 2020. gadu lasāms tīmekļvietnes gada pārskatu sadaļā: https://www.varam.gov.lv/lv/ministrijas-publiskais-gada-parskats

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI