DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Aizsardzības ministrs tiksies ar Višegradas grupas valstu vēstniekiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmdien, 21. jūnijā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks tiksies ar Polijas, Ungārijas, Čehijas un Slovākijas vēstniekiem, lai pārrunātu reģionālās drošības aktualitātes un sadarbību ar Baltijas valstīm aizsardzības jomā.

Aizsardzības ministrs vizītē uzņems Čehijas vēstnieci Janu Hinkovu (Jana Hynková), Ungārijas vēstnieks Ferencu Bāņai (Ferenc Bányai), Slovākijas vēstnieku Ladislavu Babčanu (Ladislav Babčan) un Polijas vēstnieci Moniku Mihališinu (Monika Michaliszyn).

Tikšanās laikā plānots apspriest arī drošības situāciju Austrumukrainā, saspīlējumu ES un NATO dalībvalstu attiecībās ar Baltkrieviju, valstu noturību digitālajā vidē un citus 14. jūnija NATO samitā apspriestos jautājumus.

Višegradas valstu grupa ir 1991. gadā dibināta neformāla reģionālās sadarbības forma starp četrām Centrāleiropas valstīm - Poliju, Čehiju, Slovākiju un Ungāriju, kuras vieno gan tuvas kaimiņattiecības un līdzīgi ģeopolitiskie apstākļi, gan arī  kopīgā vēsture, tradīcijas, kultūra un vērtībasŠīs savienības mērķis ir stiprināt sadarbību visu ES valstu starpā, it īpaši kaimiņvalstīs, kā arī sekmēt demokrātisko attīstību.

Polija un Slovākija ir NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā dalībvalstis. Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1500 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Savukārt, 2016. gada pavasarī Baltijas valstu, Ziemeļvalstu un Višegradas grupas valstu ārlietu ministru sanāksmē tika pieņemts lēmums par Višegradas valstu bruņoto spēku iesaisti Baltijas reģionā rotācijas kārtībā. Jau 2017. gada aprīlī Latvijā ieradās Slovākijas bruņoto spēku mehanizētā kājnieku rota, kuras sastāvā trīs mēnešu rotācijā uzturējās ap 150 Slovākijas bruņoto spēku karavīri un vairāku veidu tehnikas vienības, tai skaitā kājnieku kaujas mašīnas “BVP-2”. Slovākijas bruņoto spēku rota piedalījās kopīgās mācībās ar Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku kājnieku brigādes 1. mehanizēto kājnieku bataljonu, tai skaitā, starptautiskajās mācībās “Summer Shield XIV” un “Saber Strike 2017”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI