DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Pirmo reizi Vidzemē organizēta Inovāciju koprades laboratorija, kā norise un pieredzes atspoguļotas vadlīnijās

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai arvien veicinātu uzņēmējdarbības un pētniecības savstarpējo sadarbību, Vidzemes plānošanas reģions (VPR) kopā ar Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabriku īstenoja eksperimentālu notikumu – Inovāciju koprades laboratoriju (IKL). Plānošanas un organizēšanas procesa struktūra, jau gatavi materiāli, gūtā pieredze un atziņas ir īpaši nozīmīgs resurss ikvienam, kurš strādā ar pētnieku un uzņēmēju sadarbības stiprināšanu. Lai jau pārbaudīto metožu un rīku kopumu nodotu citiem kopražu organizētājiem, ir sagatavotas vadlīnijas koprades laboratorijas organizēšanai tiešsaistē.

Arvien biežāk jēdziens “inovāciju koprade” ir sastopams dažādu līmeņu politikas dokumentos, projektu uzsaukumos, rīcību plānos, taču Latvijā mēs to tikai sākam iepazīt. Ko tad tas īsti nozīmē? Līdz šim nav aprakstītu priekšnosacījumu, metožu, praktisku padomu, kā koprade būtu jāorganizē publiskā sektora organizācijām, kurām ir vidutāja loma uzņēmējdarbības un zinātnes sadarbības veicināšanā, pietam šādos – attālināta darba – apstākļos, kad sadarbošanās kļūst vēl izaicinošāka.

Tomēr, balstoties uz Eiropas labajām praksēm un tieksmi eksperimentēt, VPR iniciēja inovāciju koprades laboratorijas organizēšanu Vidzemē. Tā norisi un nepieciešamību komentē Santa Vītola, IKL idejas virzītāja un projekta vadītāja: “Pirms pusotra gada veiktais pētījums, izvērtējot inovāciju vidi Vidzemē, sniedza nepārprotamu apstiprinājumu, ka dialoga stiprināšana starp uzņēmējiem un pētniekiem ir būtiska, lai veicinātu inovāciju radīšanu – pievienotu vērtību jau esošiem produktiem, veicinātu jaunu produktu radīšanu un ideju komercializēšanu. IKL kā metode ir ļoti veiksmīgs risinājums, kas abas puses mudina vienam otru uzklausīt, izprast, izzināt, sarunāties un beigu beigās arī sadarboties. Tikai izejot šim procesam cauri kopā ar reāliem dalībniekiem, strādājot pie reāliem izaicinājumiem, ir iespējams saprast, kas strādā un kas ir jāpilnveido, tāpēc, lai mūsu pieredze un gūtās mācības no eksperimenta kalpo par iedvesmu un ceļvedi arī citiem, kā dienaskārtība saskan ar mūsu!”

Koprades procesa dalībnieki – pētnieki no Rīgas Stradiņa universitātes, Vadošā pētniecības, laboratorisko izmeklējumu un zināšanu pārneses centra Baltijā "BIOR", Rīgas Tehniskās universitātes un citām iestādēm un pārtikas nozarē strādājoši uzņēmēji – teju mēneša garumā, divas reizes tiekoties visiem kopā, strādāja pie industrijai un konkrētajiem uzņēmējiem būtisku izaicinājumu risināšanas. Dalībnieki iesaistījās procesā, pilnvērtīgi izmantojot koprades organizēšanai identificētās metodes un rīkus, un sniedza aktīvu, patiesu atgriezenisko saiti gan par tehnisko pusi, gan saturu. Jau pirmās inovāciju koprades rezultātā veiksmīgi radušās ne tikai jaunas idejas, bet arī dalībnieku praktiskas tālākās sadarbības jaunu produktu attīstīšanai un pētījumu veikšanai. Vismaz četri no dalības uzņēmumiem jau pasākuma noslēgumā iezīmēja skaidru virzienu tālākai produktu attīstībai kopā ar IKL dalību ņēmušajiem pētniekiem. Savukārt, sazinoties ar dalībniekiem vairākus mēnešus pēc aktivitāšu noslēguma, tie norādīja uz arvien jaunām sadarbībām, kas izveidojušās, balstoties uz jauniegūtajiem kontaktiem un gūto izpratni par citu jomas speciālistu aktualitātēm.  IKL mērķis – veicināt uzņēmēju un pētnieku savstarpējās sadarbības stiprināšanu – ir veiksmīgi sasniegts.

Ciešas cilvēku savstarpējās attiecības ir tās, kas var gan veicināt piederību vietai, gan stiprināt vietas ekonomisko izaugsmi. VPR turpinās strādāt pie tā, lai uzņēmējdarbības un inovāciju ekosistēma reģionā kļūtu vēl stiprāka. Šāds ideju koprades modelis ir izcils veids, kā vienkopus iegūt dažādus rakursus komplicētiem izaicinājumiem, un saprast, kā to pēc iespējas veiksmīgi ieviest dažādu uzņēmumu ikdienā.

Koprades laboratoriju organizēja Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti Interreg Baltijas jūras reģiona programmas projekta “GoSmart BSR” ietvaros un Eiropas Inovāciju un tehnoloģijas institūta zināšanu un inovāciju kopienas (EIT Food) ES pētniecības un inovāciju programmas ietvaros, ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI