DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

CVK uzdod pieskaitīt vēlēšanu rezultātiem 203. un 783. vēlēšanu iecirknī neapzīmogotās aploksnes

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Centrālā vēlēšanu komisija trešdien, 2021. gada 9. jūnijā, lēma uzdot Jelgavas 203. vēlēšanu iecirknī un Siguldas novada 783. vēlēšanu iecirknī atvērt balsu skaitīšanā konstatētās neapzīmogotās vēlēšanu aploksnes un pieskatīt tajās esošo balsojumu vēlēšanu rezultātiem. Līdz ar to tiek atcelts šo pašvaldību vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju lēmums par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu.

5. jūnija pašvaldību vēlēšanās balsu skaitīšanas laikā Jelgavas 203. vēlēšanu iecirknī vēlēšanu kastēs tika konstatētas 11, bet Siguldas novada 783. vēlēšanu iecirknī – 10 vēlēšanu aploksnes bez iecirkņa zīmoga. Atbilstoši Pašvaldības domes vēlēšanu likumam vēlēšanu aploksnes, kuras nav apzīmogotas ar attiecīgās vēlēšanu iecirkņa komisijas zīmogu, balsu skaitīšanas laikā ir uzskatāmas par nederīgām.

Vēlēšanu kastēs atrasto, ar iecirkņa zīmogu apzīmogoto vēlēšanu aplokšņu skaits un neapzīmogoto aplokšņu skaits 203. vēlēšanu iecirknī un 783. vēlēšanu iecirknī ir vienāds vēlēšanu aplokšņu skaitam, kas izsniegts vēlētājiem. Izvērtējot situācijas apstākļus un uzklausot pašvaldību vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju skaidrojumus, CVK ieskatā nav saskatāma ļaunprātīga iecirkņa komisijas vai trešo personu rīcība saistībā ar neapzīmogotu aplokšņu izmantošanu iecirkņos. Līdz ar to, ievērojot līdzšinējo tiesu praksi, ja aplokšņu apzīmogošanā konstatēts vēlēšanu procedūras pārkāpums, neapzīmogotās aploksnes ir atveramas un to saturs pieskaitāms kopējam vēlēšanu rezultātam.

Balsu pieskaitīšana 203. un 783. vēlēšanu iecirkņa komisijām jāveic līdz 13. jūnijam. Attiecīgi Jelgavas pilsētas un Siguldas novada  vēlēšanu komisijām ir pienākums par balsu pieskaitīšanas norises vietu un laiku nekavējoties informēt visu Jelgavas domes un Siguldas novada domes vēlēšanu kandidātu sarakstu iesniedzējus. Balsu pieskaitīšanu novērot varēs šajos vēlēšanu apgabalos vēlēšanām reģistrēto deputātu kandidātu sarakstu pilnvarotie novērotāji un plašsaziņas līdzekļu pārstāvji.

Iecirkņu komisijām būs jāsarīko balsu skaitīšanas sēde,  jāatver aploksnes, kuras  atzītas par nederīgām iecirkņa komisijas pieļautā vēlēšanu procedūras pārkāpuma dēļ un jākonstatē to saturs. Iecirkņu komisijām balsu saskaitīšana jāveic Pašvaldības domes vēlēšanu likumā un CVK Pašvaldības domes vēlēšanu balsu skaitīšanas instrukcijā noteiktajā kārtībā un jāsagatavo jauns balsu skaitīšanas protokols. Jaunie vēlēšanu iecirkņu balsu skaitīšanas rezultāti pēc balsu pieskaitīšanas tiks publiskoti CVK tīmekļvietnē - https://pv2021.cvk.lv/pub/velesanu-rezultati.

Savukārt Jelgavas vēlēšanu komisijai un Siguldas novada vēlēšanu komisijai, pamatojoties uz balsu skaitīšanas protokoliem būs jāsagatavo jauns 2021. gada 5. jūnija vēlēšanu rezultātu protokols un jāpieņem jauns lēmums par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu.

Savukārt Salaspils novada 767. vēlēšanu iecirknī balsu skaitīšanas laikā tika konstatēts, ka derīgo vēlēšanu zīmju skaits par trim zīmēm pārsniedz derīgo vēlēšanu aplokšņu skaitu, kurās ir tikai viena derīga zīme. Atbilstoši Pašvaldības domes vēlēšanu likumam, ja derīgā vēlēšanu aploksnē ir vairāk par vienu vēlēšanu zīmi, turklāt vēlēšanu zīmes nav vienādas pēc satura (arī pēc izdarītajām atzīmēm), aploksne ir atzīstama par aploksni bez derīgām vēlēšanu zīmēm.

Izvērtējot trīs balsu ietekmi uz Salaspils novada domes vēlēšanu rezultātiem, CVK secināja, ka šīs balsis vēlēšanu rezultātu – ne sadalījumā starp deputātu kandidātu sarakstiem, ne deputātu kandidātiem – neietekmē.

Kārtējās pašvaldību vēlēšanas Latvijā notika šā gada 5. jūnijā, un tajās piedalījās 327 950 vēlētāji jeb 34,01 procenti balsstiesīgo.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI