DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība
1
1

Komisija ierosina līdz vasarai atjaunināt koordinētus ceļošanas pasākumus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Komisija ierosināja atjaunināt Padomes ieteikumu par brīvas pārvietošanās ierobežojumu, kas tika ieviesti, reaģējot uz Covid-19 pandēmiju, koordinēšanu ES. Tā kā epidemioloģiskā situācija uzlabojas un vakcinācijas kampaņas paātrinās visā ES, Komisija ierosina dalībvalstīm pakāpeniski atvieglot ceļošanas pasākumus, tostarp jo īpaši attiecībā uz ES digitālā Covid sertifikāta turētājiem. Turklāt Komisija ir ierosinājusi atjaunināt kopējos kritērijus attiecībā uz riska apgabaliem un ieviest ārkārtas apstākļos izmantojamu procedūru, lai risinātu jautājumu par bažas raisošu vai uzmanību prasošu jaunu vīrusa variantu izplatību. Priekšlikumā ir iekļauti arī īpaši noteikumi attiecībā uz bērniem, lai nodrošinātu ceļojošo ģimeņu vienotību, un standarta derīguma termiņš attiecībā uz testiem.

Tieslietu komisārs Didjē Reinderss sacīja: “Pēdējās nedēļās ir vērojama infekciju skaita pastāvīga samazināšanās, kas liecina par vakcinācijas kampaņu panākumiem visā ES. Vienlaikus mēs arī mudinām nodrošināt cenas ziņā pieņemamas un plaši pieejamas testēšanas iespējas. Šajā kontekstā dalībvalstis tagad pamazām atceļ Covid-19 ierobežojumus gan iekšzemē, gan attiecībā uz ceļošanu. Šodien mēs ierosinām dalībvalstīm koordinēt šo brīvās pārvietošanās ierobežojumu pakāpenisku atcelšanu, ņemot vērā mūsu jauno kopīgo instrumentu, proti, ES digitālo Covid sertifikātu. Tagad mēs ceram, ka dalībvalstis optimāli izmantos šo instrumentu un ieteikumu, lai ikvienam ļautu atkal brīvi un droši pārvietoties.”

Veselības un pārtikas nekaitīguma komisāre Stella Kirjakidu teica: “Pārvietošanās brīvība ir viena no ES pilsoņu visaugstāk vērtētajām tiesībām: mums ir jānodrošina mūsu iedzīvotājiem koordinētas un paredzamas pieejas, kas sniegtu skaidrību un ļautu izvairīties no nekonsekventām prasībām dalībvalstīs. Mēs vēlamies pārliecināties, ka turpmākajās nedēļās mēs varam droši un koordinēti virzīties uz mūsu sabiedrības atkalatvēršanu. Tā kā vakcinācija virzās uz priekšu arvien ātrāk, mēs varam ar pārliecību teikt, ka pakāpeniski var atsākties droša un brīva pārvietošanās bez ierobežojumiem. Lai gan mēs raugāmies nākotnē ar lielāku optimismu, mums ir jāsaglabā piesardzība un vienmēr par prioritāti jāizvirza sabiedrības veselības aizsardzība.”

Galvenie atjauninājumi vienotajā pieejā attiecībā uz ceļošanas pasākumiem ES iekšienē, pamatojoties uz Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) publicēto ar krāsu kodiem iezīmēto karti:

  • Pilnībā vakcinētas personas, kurām ir vakcinācijas sertifikāts, kas atbilst ES digitālajam Covid sertifikātam, pēc 14 dienām pēc pēdējās devas saņemšanas būtu jāatbrīvo no testēšanas saistībā ar ceļošanu vai karantīnas prasības. Šim noteikumam būtu jāattiecas arī uz pārslimojušām personām, kuras ir saņēmušas vienu devu no 2 devu vakcīnas. Ja dalībvalstis pieņem vakcinācijas apliecinājumu, lai atceltu brīvas pārvietošanās ierobežojumus, arī citās situācijās, piemēram, pēc pirmās devas 2 devu sērijā, tām ar tādiem pašiem nosacījumiem būtu jāpieņem arī Covid-19 vakcīnas vakcinācijas sertifikāti.
  • Pārslimojušās personas, kurām ir sertifikāts, kas atbilst ES digitālajam Covid sertifikātam, būtu jāatbrīvo no testēšanas saistībā ar ceļošanu vai karantīnas prasības pirmās 180 dienas pēc pozitīva PĶR testa.
  • Personas, kurām ir derīgs testa sertifikāts, kas atbilst ES digitālajam Covid sertifikātam, būtu jāatbrīvo no iespējamām karantīnas prasībām. Komisija ierosina testu standarta derīguma termiņu: 72 stundas attiecībā uz PĶR testiem un 48 stundas attiecība uz ātrajiem antigēna testiem, ja to akceptē dalībvalsts.
  • “Ārkārtas apstākļos izmantojamā procedūra”: dalībvalstīm būtu no jauna jāievieš ceļošanas pasākumi attiecībā uz vakcinētām un pārslimojušām personām, ja epidemioloģiskā situācija strauji pasliktinās vai ja ir ziņots par bažas raisošu vai uzmanību prasošu vīrusa variantu plašu izplatību.
  • Tādu prasību precizēšana un vienkāršošana, ko noteikušas dalībvalstis, pamatojoties uz savu lēmumu pieņemšanas procesu.
    • Ceļotāji no zaļajiem apgabaliem: ierobežojumu nav
    • Ceļotāji no oranžajiem apgabaliem: dalībvalstis varētu pieprasīt veikt testu pirms izbraukšanas (ātro antigēna testu vai PĶR).
    • Ceļotāji no sarkanajiem apgabaliem: dalībvalstis varētu pieprasīt ceļotājiem ievērot karantīnu, izņemot gadījumus, kad viņi ir veikuši testu pirms izbraukšanas (ātro antigēna testu vai PĶR).
    • Ceļotāji no tumši sarkanajiem apgabaliem: būtu stingri jāatturas no nebūtiskiem ceļojumiem. Testēšanas un karantīnas prasība paliek spēkā.
  • Lai nodrošinātu ģimenes vienotību, nepilngadīgie, kuri ceļo kopā ar vecākiem, būtu jāatbrīvo no karantīnas prasības, ja vecākiem nav jāievēro karantīna, piemēram, vakcinācijas dēļ. Bērni, kuri jaunāki par 6 gadiem, arī būtu jāatbrīvo no testēšanas saistībā ar ceļošanu.
  • Komisija ierosina pielāgot ECDC kartes robežvērtības, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju un progresu vakcinācijas jomā. Attiecībā uz apgabaliem, kas iezīmēti oranžā krāsā, tiek ierosināts palielināt 14 dienu kumulatīvo paziņoto Covid-19 gadījumu rādītāju no 50 līdz 75. Tāpat attiecībā uz sarkanajiem apgabaliem priekšlikumā ir paredzēts koriģēt robežvērtību diapazonu no pašreizējiem 50-150 gadījumiem uz 75-150 gadījumiem.

Turklāt Komisija aicina turpināt centienus, lai nodrošinātu ES digitālā Covid sertifikāta raitu ieviešanu. Šajā nolūkā dalībvalstīm pēc iespējas būtu jāizmanto esošās iespējas saskaņā ar valstu tiesību aktiem, lai sāktu izdot ES digitālos Covid sertifikātus jau pirms pamatā esošās regulas piemērošanas sākuma 1. jūlijā. Ja valsts tiesību aktos ir paredzēta Covid-19 sertifikātu verifikācija, ES digitālā Covid sertifikāta turētāji ceļošanas laikā tos jau varētu izmantot.

Komisija atbalstīs šo procesu, 1. jūnijā ieviešot ES digitālā Covid sertifikāta centrālo daļu — ES vārteju, kurā glabājas publiskās atslēgas, kas nepieciešamas ES digitālā Covid sertifikāta verifikācijai. Ņemot vērā to, ka ES vārtejā nenotiek apmaiņa ar persondatiem, dalībvalstis jau varētu izmantot tās funkcionalitāti.

Komisijas šodien iesniegtais priekšlikums nodrošina arī saskanību ar noteikumiem par nebūtiskiem ceļojumiem uz ES, kurus Padome atjaunināja 2021. gada 20. maijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI