DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. maijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Bordāns: šobrīd ir īstais laiks samazināt zemesgrāmatu nodevas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 25. maijā, Saeimas Juridiskās komisijas sēdē pirms galīgā lasījuma skatīs grozījumus Zemesgrāmatu likumā, t.sk. Saeimas deputāta Gata Eglīša priekšlikumu, kas paredz samazināt valsts nodevas apmēru par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā: fiziskai personai – no 2% uz 1,5% no īpašuma vērtības, savukārt juridiskai personai par dzīvokļa īpašuma nostiprināšanu no 6% uz 2% no īpašuma vērtības.

Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns: “Tieslietu ministrija sadarbībā ar Nekustamo īpašumu attīstītāju aliansi (NĪAA) ir veikusi detalizētus aprēķinus. Mēs esam guvuši pārliecību, ka, zemesgrāmatu valsts nodevas apmēra samazināšana veicinās darījumu skaita ar nekustamo īpašumu pieaugumu, līdz ar to samazinājuma fiskālā ietekme uz valsts budžetu būs pozitīva. Šodien galvenais uzdevums ir saņemt Saeimas deputātu un Finanšu ministrijas atbalstu.”

Zemesgrāmatu valsts nodevas apmēra samazināšana pozitīvi ietekmēs iedzīvotāju plānus iegādāties mājokļus, it īpaši tiem, kas domā nopirkt savu pirmo īpašumu. Kopējās ar īpašuma iegādi saistītās izmaksas samazināsies, tāpēc mājokļi kļūs pieejamāki, uzsver J. Bordāns. Vienlaikus tieslietu ministrs uzsver, ka lēmums samazināt valsts nodevas procentuālās likmes ir īpaši atbalstāms tieši īpašuma tiesību nostiprināšanas kontekstā. Kā galveno ieguvumu J. Bordāns min šī lēmuma pozitīvo ietekmi uz tiesiskās situācijas sakārtošanu – tas veicinās īpašuma tiesību savlaicīgu nostiprināšanu zemesgrāmatā un īpašumu reģistrācijas sakārtošanu kopumā.

Salīdzinot ar citām Baltijas valstīm, Latvijā mājokļus būvē stipri mazāk, nekā tas ir nepieciešams, savukārt zemesgrāmatu nodevas ir augstākas. Samazinot augstās zemesgrāmatu valsts nodevas un padarot mājokļus pieejamākus iedzīvotājiem, palielināsies jauno dzīvojamo māju būvniecības intensitāte – no tā iegūs visa sabiedrība kopumā. Dati tikai no četriem lielākajiem dzīvokļu attīstītājiem liecina, ka šogad kopumā tie pārdos 860 dzīvokļus – vienam attīstītājam tas ir par 40% vairāk nekā pērn, citam – par 22% vairāk nekā pērn. Jauno dzīvokļu būvniecība nozīmē papildu nodokļu ieņēmumus valsts budžetā. Piemēram, 400 jaunu dzīvokļu būvniecība nozīmē papildu budžeta ieņēmumus 9,2 miljonu eiro apmērā, kas būtiski pārsniedz ieņēmumu samazinājumu no valsts nodevas.

Saeimas uzdevumā valdība līdz 2021. gada 1. jūlijam izdarīs attiecīgos grozījumus Ministru kabineta noteikumos saistībā ar valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā.

Plašāk ar Zemesgrāmatu likuma grozījumiem iespējams iepazīties Saeimas mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI