DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. maijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība
5
5

NVO aicina atbalstīt bites Eiropas Savienības Lauksaimniecības padomē

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas vides un lauksaimnieku organizācijas atklātā vēstulē aicina LR Vides un reģionālās attīstības ministru un Zemkopības ministru ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības padomē 28. – 29. jūnijā atbalstīt trīs bitēm ļoti kaitīgu pesticīdu aizliegumu Eiropas Savienībā.  Kā arī iestāties par bitēm un atbalstīt maksimālo pieļaujamo bišu saimju apdraudējuma slieksni ne lielāku kā 5%. 

Biedrības “Ekodizaina kompetences centrs”, “Latvijas Biškopības biedrība”, “Pasaules dabas fonds”, “Latvijas Permakultūras biedrība”, “Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija” aicina veidot bitēm draudzīgu Latvijas pozīciju un neapstiprināt ļoti kaitīgo pesticīdu - sulfoksafloru, benfluralīnu un cipermetrīnu - turpmāku lietošanu Eiropas Savienībā. Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) ir noteikusi, ka bitēm ir augsts sulfaksaflora un cipermetrīna risks, savukārt benfluralīna gadījumā riskus pat nevarēja noteikt, jo nav veikti pietiekoši testi drošības novērtēšanai..  

Nevalstiskās organizācijas  aicina Latvijas pozīciju veidot, atbalstot bites, kuru nozīmība, gan pārtikas audzēšanā, gan ekosistēmā, ir nenovērtējama. Ir nepieņemami, ka diskusijās, kas aiz slēgtām durvīm notiek  Augu, dzīvnieku, pārtikas un barības pastāvīgajā komitejā, tiek vērtēta iespēja palielināt jau tā pārmērīgi augsto bišu saimju apdraudējuma slieksni. Lai gan 2013. gadā ES valstu pārstāvji bija vienojušies par maksimālo pieļaujamo bišu saimju apdraudējuma slieksni, proti, pētījumiem par pesticīda ietekmi jāpierāda, ka ne vairāk kā 7% medus bišu saimes darba bites var nomirt pesticīda tiešas iedarbības rezultātā, šķiet, ka tagad vairākums dalībvalstu vēlas no tā ateikties un vismaz divkāršot šo slieksni, bet dažas dalībvalstis atbalsta pat to, ka ceturtā daļa medus bišu saimes var iet bojā pēc tiešas vienreizējas pesticīda ietekmes. Tas pārkāptu Eiropas regulas Nr. 1107/2009 par augu aizsardzības līdzekļu laišanu tirgū principu, ka pesticīdus drīkst atļaut tikai tad, ja tiem nav nepieļaujamas ietekmes uz vidi. Mēs uzstājam uz to, ka šis princips ir jāievēro. Tas ir nepieļaujami pret biteniekiem, jo atklāti pasaka, ka ceturtā daļa viņu bišu drīkst iet bojā vienreizējas pesticīdu iedarbības resultātā. 

Ilze Mežniece: “Iedomājieties - jums ir četras govis, un kāds vienu no tām nonāvē, bet policija jums apgalvo, ka nogalināt 25% govju ir atļauts, tāpēc nozieguma nav. Tas man nešķiet normāli. Tomēr bišu gadījumā dažu valstu pārstāvjiem tas šķiet pieļaujami!”  

Arī Latvijas atbildīgās ministrijas vēl nav publiskojušas savu pozīciju šajos jautājumos, kas, mūsuprāt, ir demokrātijas deficīts. Mēs uzskatām, ka situācijas attīstība nav ne sabiedrības, ne dabas interesēs. Pirmkārt, jau no 2013.gada lielākā daļa dalībvalstu atsakās atbalstīt Bišu vadlīniju dokumenta pieņemšanu. Otrkārt, neskatoties uz to, ka Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) uzsver, ka pesticīdu radītais risks bitēm ir pārmērīgs, lielākā daļa dalībvalstu atsakās šīs bīstamās vielas aizliegt. Šī attieksme apdraud ekosistēmas, un mēs iebilstam pret šo nedemokrātisko procesu!

Mēs lūdzam atbildīgos ministrus nekavējoties informēt Latvijas sabiedrību, kādu maksimāli pieļaujamo bišu saimju apdraudējumu Latvija atbalstīja Augu, dzīvnieku, pārtikas un barības pastāvīgās komitejas 24. un 25. marta sanāksmē, un kāda būs Latvijas nostāja Lauksaimniecības un zivsaimniecības padomē 28. – 29. jūnija sanāksme, kurā tiks apspriests medus bišu aizsardzības līmenis.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI