DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. maijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
1
1

Ar diskusiju “Vai viegli būt veselam?” tiek atklāts MVM sarunu cikls

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs sadarbībā ar sociālantropoloģi Annu Žabicku uzsāk sešu video diskusiju ciklu "MVM sarunas". Pirmā saruna “Vai viegli būt veselam? Veselības uzvedība un veselības (ne)vienlīdzība Latvijā” notiks 13. maijā plkst. 18:00 tiešraidē muzeja Facebook kontā. Sarunā  Anna Žabicka, sociālās politikas eksperte Ruta Zilvere un ģimenes ārste Linda Šīrone diskutēs par apstākļiem, kas ietekmē cilvēku veselības uzvedību, veselības stāvokli un vienlīdzīgas iespējas uz veselības aprūpi.

Sarunā “Vai viegli būt veselam? Veselības uzvedība un veselības (ne)vienlīdzība Latvijā” diskusijas vadītāja  Anna Žabicka pievērsīsies faktoriem, kas ietekmē cilvēku veselības uzvedību, veselības stāvokli un vienlīdzīgas iespējas uz veselības aprūpi. Būt “veselīgam” jeb tādam, kurš seko veselīga dzīvesveida ieteikumiem, veic regulāras rutīnas pārbaudes un ievēro veselības aprūpes profesionāļu norādījumus, ir daudz grūtāk apstākļos, kuros ir ierobežota finansiālā rocība, pastāv sociālekonomiskā nedrošība, iztrūkstošs sociāls un psiholoģisks atbalsts, limitētas darba iespējas, atbildība par citiem tuviniekiem, kā arī sarežģītas attiecības ar ārstiem vai nepatīkama iepriekšējā pieredze. Kādas sociālās problēmas un nevienlīdzības redz ģimenes ārsti savās praksēs un kā tās ietekmē cilvēka veselības stāvokli un viņa iespējas būt veselam? Ko cilvēki dara un var darīt paši, lai rūpētos par savu veselību ikdienā?

Sarunas vieses ir  sociālās politikas eksperte Ruta Zilvere un ģimenes ārste Linda Šīrone. Ruta Zilvere ir neatkarīgā sociālās politikas eksperte ar ilgu darba pieredzi Labklājības ministrijā politikas un tiesību aktu izstrādē, kā arī administratīvo struktūru un procedūru izveidošanā. Linda Šīrone ir ģimenes ārste Liepājā un SIA “Liepājas ģimenes veselības centrs” vadītāja.

Video diskusiju cikla "MVM sarunas" centrā ir diskusija par mūsu skatījumu uz veselību. Tiks šķetinātas cilvēka attiecības ar sevi, vidi, laiku, telpu un sociālpolitisko struktūru. Video diskusiju ietvaros kopā ar medicīnas un sociālo zinātņu ekspertiem un jomas profesionāļiem pievērsīsimies tādām tēmām kā veselības nevienlīdzība Latvijā, cilvēku, kuri lieto narkotikas, vieta sabiedrībā un viņu piekļuve veselības aprūpei, pilsētvides ietekme uz veselības uzvedību, ēdienu un pārtikas ķēdēm, kā arī vientulība un seksuālā veselība un seksualitāte.

Videosarunu cikls “MVM sarunas” tiek īstenots Eiropas Sociālā fonda projekta Nr. 9.2.4.1/16/I/001 "Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi" ietvaros. Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzejs pirmo reizi durvis apmeklētājiem vēra 1961. gadā un šobrīd ir viens no apmeklētāju iecienītākajiem muzejiem Latvijā. Jubilejas gads, kas sakrita ar ārkārtas situāciju pandēmijas apstākļos, mudina noskaidrot, kāds ir paša muzeja veselības stāvoklis un ko šajā kontekstā saprast ar veselības jēdzienu. Šiem jautājumiem veltīta Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja 2021. gada norišu programma.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI