DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: E-vide
1
1

VARAM aicina uz tiešraides semināru “Sievietes digitālajā jomā”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021.gada 22.aprīlī norisināsies tiešraides seminārs “Sievietes digitālajā jomā”, kurā praktiķi un politikas veidotāji dalīsies pieredzē par meiteņu un sieviešu intereses veicināšanu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) jomā, informēs par izglītības iespējām, pārkvalificēšanos un nodarbinātību digitālo tehnoloģiju industrijā, kā arī nozares eksperti apspriedīs iespējas izvērst un pilnveidot esošo veikumu. Semināru organizē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sadarbībā ar Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociāciju, Labklājības ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Nodarbinātības valsts aģentūru un Riga TechGirls.

Interesenti tiešraides semināru varēs vērot plkst. 10.00 VARAM Facebook lapā un Youtube kanālā pēc tiešraides beigām.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!) : “Informāciju tehnoloģiju joma ir viena no visstraujāk augošajām un labāk atalgotajām jomām Latvijā, tajā joprojām ir liels speciālistu pieprasījums. Šobrīd sievietes tehnoloģiju pasaulē ir pārstāvētas mazāk, lai gan saredzam lielu potenciālu šajā jomā sevi apliecināt arī sievietēm. Vēlamies iedrošināt sievietes un meitenes izvēlēties digitālam laikmetam atbilstošu karjeru. Vairāk sieviešu tehnoloģiju jomā - tas ir gan Latvijas sabiedrības interesēs, jo nodrošinās sabiedrības vienmērīgāku attīstību, gan Latvijas ekonomikas interesēs - Latvijas ekonomikā tādā gadījumā būs vairāk darbinieku, kas rada augstu pievienoto vērtību.”

2019.gadā 26 Eiropas dalībvalstis, tai skaitā Latvija, un Norvēģija ir parakstījušas deklarāciju, ar mērķi mudināt sievietes aktīvi iesaistīties digitālajā un tehnoloģiju nozarē. Pamatojoties uz deklarāciju, Eiropas Komisija ir aicinājusi izveidot īpašu dienu “Meitenes un sievietes IKT Eiropā” un ik gadu aprīlī rīkot nacionālas izpratnes veidošanas kampaņu, lai parādītu saikni starp zinātnes, tehnoloģijas, inženierzinātnes un matemātikas (STEM*) izglītību un reālām profesionālām iespējām, kā arī, lai popularizētu kā paraugu sievietes STEM-orientētā karjerā. “Meitenes un sievietes IKT Eiropā” diena pasaulē tiek atzīmēta jau no 2011.gada.

Neskatoties uz to, ka Latvijā ir augsts sieviešu īpatsvars, kas IKT jomā darbojas vadošos amatos un sasniedz labus rezultātus zinātnes, tehnoloģiju, inženierzinātņu un matemātikas priekšmetos, tomēr kopumā darba tirgū jomās, kas saistīti ar IKT, sievietes gan Latvijā, gan Eiropā iesaistītas maz. Pasaules Ekonomikas foruma 2020. gada dati liecina, ka sievietes veido tikai 12% no darbinieku īpatsvara mākoņdatošanas jomā, 15% - datu apstrādes jomā un 26% - mākslīgā intelekta tehnoloģiju jomā. 

Pateicoties Latvijas IKT nozares, tās asociāciju, iniciatīvu un publiskās pārvaldes iestāžu pūliņiem ir vērojama pozitīva tendence un sieviešu interese par IKT nozari Latvijā aug. Lielāka sieviešu iekļaušana digitālajā ekonomikā un daudzveidība darba tirgū radīs sociālu un ekonomisku vērtību Eiropas konkurētspējai, izaugsmei un inovācijai. 

Centieni digitālajā nozarē novērst dzimumu stereotipus un ar dzimumu saistītus aizspriedumus ir ļoti svarīgi, lai uzlabotu dzimumu līdzsvaru šajā nozarē. Vairākas iniciatīvas jau darbojas šo mērķu sasniegšanai, piemēram,  stratēģija “Sievietes digitālajā jomā” un platforma WeGate , taču ir jāstiprina centieni, lai panāktu lielāku progresu.

*STEM - Science, Technology, Engineering and Mathematics (zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes un matemātika)

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI