DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. martā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Aicinām izteikt viedokli un piedalīties aptaujā par topošo "Interešu pārstāvības atklātības likumu"

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvija šobrīd ir ceļā uz Interešu pārstāvības (lobēšanas) atklātības regulējuma pieņemšanu, un “Sabiedrība par atklātību  –  Delna” aicina ikvienu interešu aizstāvi izteikt viedokli par interešu aizstāvības jomu Latvijā un līdzšinējo praksi komunikācijā ar lēmumu pieņēmējiem.

Ja esat interešu aizstāvis, tad lūdzam Jūs aizpildīt aptaujas anketu. Ja interešu aizstāvības joma Jums ir sveša, bet zināt kādu, kurš ar to nodarbojas, lūdzam šo aptauju pārsūtīt interešu aizstāvjiem, kas ir Jūsu kontaktu lokā.

Aptaujas anketa pieejama šeit ->,tās aizpildīšanai nepieciešamas tikai 5–10 min., aizpildītas anketas gaidīsim jau šodien, taču vēlākais līdz 2021. gada 26. martam.

Mums ir svarīgs ikviena interešu aizstāvja viedoklis un ceram, ka šī aptauja aptvers pēc iespējas plašāku interešu pārstāvju loku.

Kāpēc tas ir svarīgi?

Interešu aizstāvība un lobēšana ir neatņemama demokrātijas sastāvdaļa. Šai jomai ir jābūt nostiprinātai arī Latvijā ar piemērotu regulējumu, kas nodrošinātu atklātu un godīgu sabiedrības pārstāvniecību lēmumu pieņemšanā.

Sekojot šim aicinājumam un izprotot interešu aizstāvības regulējuma iztrūkumu Latvijā, 2019. gada rudenī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija izveidoja darba grupu lobēšanas atklātības regulējuma izstrādei, kura šobrīd aktīvi strādā pie Interešu pārstāvības atklātības likuma izstrādes, apzina  likuma tvēruma pamatprincipus, partnerus un mehānismus jomas regulēšanai. Ieskatu Saeimas redzējumā par topošo likumprojektu var gūt šeit -> .

Delna ir izstrādājusi šo aptauju, lai izzinātu plašu interešu grupu pārstāvju viedokli par iespējamu interešu pārstāvības regulēšanu Latvijā un tās pamatprincipiem. Aptaujas rezultātus izmantosim, lai sniegtu ieteikumus Saeimas likumprojekta sabiedriskās apspriešanas laikā šī gada vasarā. Ir plānots jauno likumprojektu pieņemt 13. Saeimas pilnvaru laikā.

Ko mēs sagaidām no Jums?

Mēs novērtēsim, ja atradīsiet 5 līdz 10 min. laika, lai aizpildītu šo aptauju. Aptaujā ir 32 jautājumi ar jau piedāvātiem atbilžu variantiem un atvērtajiem jautājumiem. Mums ir būtiski saprast, kāda ir Jūsu pašreizējā interešu pārstāvības prakse un viedoklis par Interešu pārstāvības atklātības likuma nepieciešamību Latvijā un ieteikumi topošajam likuma ietvaram.

Būtiski zināt:

  • Aptauja ir anonīma, tomēr aptaujas noslēgumā respondentiem, kuri vēlēsies piedalīties padziļinātās intervijās par tēmu un / vai turpināt sazināties ar Delnu, piedāvājam iespēju norādīt savu kontaktinformāciju. Šī informācija netiks publicēta vai kā citādi izpausta trešajam pusēm.
  • Plašāku ieskatu par interešu aizstāvības jomu Latvijā, tajā skaitā nozaru viedokļus par regulējuma nepieciešamību, Saeimas līdz šim paveikto un turpmākajiem darba plāniem var gūt Delnas tīmekļa vietnē interesuaizstaviba.lv.
  • Aptaujas rezultātus publicēsim Delnas mājaslapā delna.lv un www.interesuaizstaviba.lv 2021.gada aprīlī.

Ja ir kādi jautājumi vai neskaidrības, droši jautājiet!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI