DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. februārī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Komisija nosaka kursu atvērtai, ilgtspējīgai un pārliecinošai ES tirdzniecības politikai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Komisija šodien ir izklāstījusi savu tirdzniecības stratēģiju turpmākajiem gadiem. Atspoguļojot atvērtas stratēģiskās autonomijas koncepciju, tās pamatā ir ES gatavība sekmēt ekonomikas atlabšanu, sniedzot atbalstu zaļajai un digitālajai pārveidei, kā arī atkārtoti pievēršoties multilaterālisma stiprināšanai un globālās tirdzniecības noteikumu reformēšanai, lai nodrošinātu, ka tie ir taisnīgi un ilgtspējīgi. Vajadzības gadījumā ES ieņems pārliecinošāku nostāju savu interešu un vērtību aizstāvībai, tostarp izmantojot jaunus instrumentus.

Lai risinātu vienu no mūsdienu būtiskākajiem problēmjautājumiem un attaisnotu iedzīvotāju cerības, Komisija savā jaunajā tirdzniecības stratēģijā galveno uzmanību pievērš ilgtspējai, atbalstot ekonomikas fundamentālu pāreju virzībā uz klimatneitralitāti. Stratēģijā ir iekļauta virkne pamatdarbību, kas vērstas uz stingrāku globālās tirdzniecības noteikumu ieviešanu un ES ekonomikas atlabšanas veicināšanu.

Runājot par jauno stratēģiju, Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks un tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis teica: “Problēmjautājumi, ar kuriem saskaramies, jārisina ar jaunu ES tirdzniecības politikas stratēģiju. Mums ir vajadzīga atvērta, noteikumos balstīta tirdzniecība, kas virza izaugsmes atjaunošanu un darbvietu radīšanu pēc Covid-19 krīzes. Tāpat tirdzniecības politikai pilnībā jāatbalsta ekonomikas zaļā un digitālā pārveide un ar tās palīdzību jāvada globālie centieni reformēt PTO. Tai arī jānodrošina instrumenti, ar ko sevi aizstāvēt, saskaroties ar negodīgu tirdzniecības praksi. Mēs īstenojam atvērtu, stratēģisku un pārliecinošu kursu, kurā uzsvērta ES spēja izdarīt savu izvēli un veidot apkārtējo pasauli, piedāvājot vadību un iesaistīšanos, atbilstoši mūsu stratēģiskajām interesēm un vērtībām.”

Reaģējot uz pašreizējiem problēmjautājumiem, stratēģijā prioritāte ir piešķirta būtiskai Pasaules Tirdzniecības organizācijas reformai, tostarp globālām saistībām tirdzniecības un klimata jomā, jauniem digitālās tirdzniecības noteikumiem, stingrākiem noteikumiem, kas nepieciešami, lai novērstu konkurences izkropļojumus, un sistēmas atjaunošanai, kas paredz strīdu saistošu izšķiršanu.

Jaunā stratēģija stiprinās tirdzniecības spēju atbalstīt digitālo un klimatisko pārkārtošanos. Pirmkārt, veicinot Eiropas zaļā kursa mērķu sasniegšanu. Otrkārt, likvidējot nepamatotus tirdzniecības šķēršļus digitālajā ekonomikā, lai izmantotu digitālo tehnoloģiju sniegtos ieguvumus tirdzniecībā. Stiprinot alianses, piemēram, transatlantisko partnerību, kā arī lielāku uzmanību pievēršot kaimiņvalstīm un Āfrikai, ES spēs labāk ietekmēt globālās pārmaiņas.

Vienlaikus ES pieņems stingrāku un pārliecinošāku pieeju tirdzniecības nolīgumu īstenošanai un izpildei, negodīgas tirdzniecības apkarošanai un ar ilgtspēju saistītu jautājumu risināšanai. ES pastiprina centienus, lai nodrošinātu, ka tās nolīgumi sniedz sarunu procesā panāktos ieguvumus darba ņēmējiem, lauksaimniekiem un iedzīvotājiem.

Šīs stratēģijas pamatā ir plaša un iekļaujoša sabiedriskā apspriešana, tostarp vairāk nekā 400 viedokļu iesniegumi no plaša ieinteresēto personu loka, sabiedriskie pasākumi gandrīz visās dalībvalstīs un cieša sadarbība ar Eiropas Parlamentu, ES valdībām, uzņēmumiem, pilsonisko sabiedrību un iedzīvotājiem kopumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI