DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. janvārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Kariņš: Latvija uzmanīgi seko līdzi Covid-19 jaunās koronavīrusa mutācijas izplatībai Eiropā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš šodien sarunā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģionālo direktoru Dr. Hansu Klūgi ( Hans Kluge)  un PVO speciālistiem pārrunāja jaunā vīrusa SARS-CoV-2 variāciju izplatību un Covid-19 vakcinācijas gaitu Eiropā.

PVO pārstāvji informēja, ka Covid-19 slimību izraisošajam vīrusam ir daudzas variācijas, bet šobrīd veselības aprūpes speciālisti īpašu uzmanību pievērsuši variācijām, kam ir vislielākā ietekme uz sabiedrības veselību, tai skaitā tai, kas ir parādījusies Apvienotajā karalistē, kā arī tai, kas parādījusies Dienvidāfrikā.

Tiešākas bažas par Eiropu rada jaunā variācija, kas pirmo reizi dokumentēta Apvienotajā karalistē, kas jau ir konstatēta vairākās Eiropas valstīs. Līdzšinējie pierādījumi liecina, ka jaunās variācijas transmisija no cilvēka uz cilvēku ir spēcīgāka, taču tā izplatās tādā pašā veidā, līdz ar to ir jāpievērš īpaša uzmanība tās klātbūtnes konstatēšanai, jo tas palielina riskus plašākai saslimstībai ar Covid-19.

Runājot par vakcinācijas gaitu Eiropā, PVO pārstāvji uzsvēra, ka gan vienlīdzīga vakcīnu pieejamība, gan sabiedrības līdzestība ir būtiski nosacījumi  imunizācijai pret Covid-19, līdz ar to valstīm jāstrādā, lai nodrošinātu nevainojamu vakcinācijas procesu, kā arī sabiedrības informēšanu par vakcīnu drošumu un efektivitāti.

“Ātrums, kādā tiek izstrādātas drošas un efektīvas vakcīnas, lai novērstu Covid-19, ir neticama zinātnes un solidaritātes uzvara. Vakcinācija samazinās Covid-19 slogu un izglābs daudzas dzīvības. Vakcinācijas panākumi valstī būs atkarīgi no stingras un visaptverošas plānošanas, kā arī no sabiedrības līdzestības nodrošināšanas. Kamēr visi netiek pasargāti ar vakcinācijas palīdzību, mums ir jāievēro sabiedrības veselības un sociālie pasākumi, ko nosaka valdības,” sacīja Dr. H. Klūge.

Ministru prezidents sarunā atzina, ka informācija par jaunām koronavīrusa variācijām ir satraucoša, ņemot vērā to paaugstināto lipīgumu, tādēļ Latvija uzmanīgi seko līdzi jaunās mutācijas izplatībai Eiropā, kā arī pastiprināti pievērš uzmanību pazīmēm, kas liecinātu par tā klātbūtni arī Latvijā.

K. Kariņš uzsvēra, ka vakcīnu pieejamība ir iespēja straujākai sabiedrības imunizācijai, lai ātrāk varētu atteikties no ierobežojumiem un atgriezties normālā ikdienā, tādēļ vakcinācija ir visas valsts prioritāte.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI