DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. novembrī, 2020
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
2
2

Sākas Ekoskolu Rīcības dienas 2020 – labie darbi planētai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ar saukli “Labie darbi planētai!” no 2. līdz 8. novembrim visā Latvijā norisinās Ekoskolu Rīcības dienas 2020. Šonedēļ ap 40 000 bērni un jaunieši un ap 4400 skolotāji no vairāk nekā 150 izglītības iestādēm pievērš sabiedrības uzmanību klimata pārmaiņām, bioloģiskās daudzveidības izzušanai un aprites ekonomikas principu ieviešanai ikdienā. Savās aktivitātēs viņi apņemas un izaicina sabiedrību iesaistīties vides problēmu risināšanā. Kampaņa Latvijā notiek jau astoto gadu. 

Ekoskolu Rīcības Dienu kampaņa atgādina, ka divas lielas cilvēku radītas vides problēmas – klimata pārmaiņas un bioloģiskās daudzveidības izzušana – nekur nav pazudušas arī pandēmijas laikā. Gan Latvijā, gan pasaulē teju visu negatīvo ietekmi uz klimatu rada tikai trīs mūsu dzīves jomas: enerģija, transports un pārtika.
 
Šogad arī mēs, kampaņas organizatori, bijām nedaudz bažīgi par skolu iespējām aktīvi iesaistīties ikgadējā Ekoskolu Rīcības nedēļā, ņemot vērā globālās pandēmijas fonu. Taču līdz ar pandēmijas iestāšanos, nekur nav zudušas arī vides problēmas, tāpēc ir patiess prieks, ka 150 izglītības iestāžu, tostarp ārpus Ekoskolu programmas, ir pieteikušas savus labos darbus planētai, par kuriem vēstīs un izglītos apkārtējo sabiedrību visas nedēļas garumā. Sākot no pirmsskolām līdz pat augstskolām, visos Latvijas novados šonedēļ izskanēs saukļi un aicinājumi ikvienam iesaistīties klimata pārmaiņu mazināšanā, bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā un videi īpaši draudzīgu jaunu ikdienas ieradumu ieviešanā. Aicinām ikvienu sekot līdzi skolu pasākumiem un iesaistīties, pievienojot arī savu labo darbu mūsu kopīgās planētas zaļākai nākotnei! " , uzsver Ekoskolu Rīcības dienu kampaņas koordinatore Agnese Lorence.

Enerģijas jomā Latvijā ir svarīgi samazināt siltuma zudumus apkures sezonā un ikdienā taupīt elektrību, kā arī nākotnē pāriet uz atjaunojamo resursu izmantošanu enerģijas iegūšanā. Lai to veicinātu, Z.Mauriņas Grobiņas novada vidusskola Rīcības dienās organizēs Silto džemperu dienu –  klašu telpās tiks samazināta gaisa temperatūra, un visi  tiks aicināti ierasties skolā savā unikālajā siltajā džemperī.
 
Transporta jomā ir būtiski mazāk braucienus ar automašīnu, lidmašīnu. Šai tēmai Rīcības dienās pievērsušies Engures PII "Spārīte": “Pastaigu laikā skaitīsim transportu, riteņbraucējus un kājāmgājējus. Iegūtos rezultātus salīdzināsim. Organizēsim “Dienu bez auto”, kad bērni uz dārziņu nāks ar kājām vai brauks ar riteni.” Bet Rūjienas PII “Vārpiņa” dosies pārgājienā, popularizējot ideju, ka mazus attālumus var noiet ar kājām – bez transporta.
 
Pārtikas jomu ir izvēlējušies Liepas pamatskolā ar devīzi “Dod pārtikai otru iespēju – samazini miskastes apetīti!” Skolēni pētīs mājsaimniecību pārtikas atkritumu daudzumu, izspēlēs spēles par pārtikas atkritumiem; būs arī konkurss par labākajām receptēm – ko pagatavot no tā, kas palicis ledusskapī? Savukārt Aknīstes vidusskolas skolēni izstrādās ieteikumus vecākiem un novada iedzīvotājiem, kā samazināt dzīvnieku izcelsmes produktu patēriņu.

Pārtiku un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu par savu tēmu šogad ir izvēlējušies Ropažu novada PII "Annele" – bērni sadarbībā ar vecākiem veic pētījumu “Palmu eļļai – NĒ!”, izpētot, kuru ikdienā lietoto pārtikas produktu sastāvā ir palmu eļļa. Par rezultātiem tiks veidoti plakāti, un iegūtā informācija tiks izplatīta vietējā kopienā. Bet Rīgas PPII Skola Mazajiem POGA dosies uz Biķernieku mežu, lai no dēlīšiem veidotu skudru māju sētiņas, kas aizsargās skudru mājas no izjaukšanas.
 
Veicināt sabiedrības izpratni par aprites ekonomiku un dot otro elpu lietām, kuras pašiem vairs nav vajadzīgas, šogad Rīcības dienās 2020 ir nolēmuši Pļaviņu novada ģimnāzijas skolēni: “Veidosim visiem pieejamu interneta vietni, kurā Pļaviņu novada iedzīvotāji varēs mainīties ar lietām, iegūstot vajadzīgo savā īpašumā un atbrīvojoties no liekā. Tādā veidā izglītosim sabiedrību par to, kā lieki netērēt ierobežotos resursus un kā sev un dabai draudzīgi iegūt vajadzīgo!” Tikmēr Babītes vidusskolā tiks filmēta “Pudeļdeja”, lai aicinātu skolēnus, skolotājus, vecākus un novada iedzīvotājus ikdienā vairāk lietot ūdeni un neizmantot vienreizlietojamās plastmasas pudeles. Bet, samazinātu vienreizēji lietojamo masku lietošanu pandēmijas laikā, Ventspils Pārventas pamatskolā tiks šūdinātas auduma maskas.

Pirmā Globālā Ekoskolu Rīcības dienu kampaņa notika 2012. gadā un kopš tā laika ik gadus novembris tiek ieskandināts ar bērnu un jauniešu aicinājumiem rīkoties vides aizsardzības labā. Visas Ekoskolu Rīcības dienu 2020 aktivitātes Latvijas reģionos var aplūkot šeit: KARTE

Ekoskolu Rīcības dienu 2020 aktivitāšu īstenotāji ir aicināti piedalīties konkursā, iesniedzot savus labos darbus planētai kādā no 4 kategorijām: klimata pārmaiņas, bioloģiskās daudzveidības saglabāšana, aprites ekonomikas principi un izaicinājums vietējai kopienai. Labie darbi tiks apkopoti platformā https://padlet.com/jaunumi/ERD2020.
 
Žūrija, kuras sastāvā ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Zerowaste Latvija, ZAAO/URDA, Pasaules Dabas Fonda un Vides izglītības fonda pārstāvji, izvērtēs skolu paveiktos labos darbus planētai un to ietekmi, redzamību, atbilstību tēmai un ilgtspēju. Labākās, inovatīvākās un radošākās Rīcības dienu aktivitāšu īstenotāji saņems balvas no kampaņas atbalstītājiem – Daba Laba, Zeit un Tīklu parks, Ozolkalns, RTU EIT CLIMATE-KIC HUB LATVIA, Purenn, Lucart, Turza, Zaļais Kalns, Ieber.lv un Zaļā Brīvība. Konkursa uzvarētājiem būs iespēja tikties ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministru Juri Pūci, lai uzdotu sev interesējošus jautājumus vides politikas jomā.
 
Vairāk informācijas par Rīcības dienām – Vides izglītības fonda mājas lapā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI