DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. augustā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Valdības ministri atbalsta priekšlikumu izveidot pieminekli Gunāram Astram

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns un kultūras ministrs Nauris Puntulis rosina uzstādīt pieminekli latviešu brīvības cīnītājam Gunāram Astram.

Jānis Bordāns: “Sācies jauns laikmets Latvijas tiesiskuma stiprināšanā. Šis laiks un šī vieta pie Rīgas apgabaltiesas ēkas ir īpaši piemērota, lai mēs varētu arī godināt mūsu tautas vērtību sargātāju un cerību liesmas uzturētāju Gunāru Astru!

Gunāra Astras piemērs spilgti parāda, cik svarīgi palikt nelokāmiem vērtību sardzē, sargājot mūsu tautas patiesās vērtības un neatkarību tajos brīžos, kad pretspēks Tevi nomāc. Jo tieši vērtību sargātāji ir tie, kas mūsu tautu iznes cauri grūtiem izaicinājumiem, ļaujot pieņemt pareizus lēmumus.

Šī vieta ir ļoti īpaša un simboliska, lai atgādinātu par kļūdām, ko reiz tiesu sistēma bija pieļāvusi, lokoties pārspēka priekšā. Lai tas vairs nekad neatkārtotos!”

Nauris Puntulis: “Pieminekļiem ir īpaša nozīme tautas pašapziņas apliecināšanā un sasniegumu sargāšanā. Gunāra Astras piemineklis mums ir ļoti būtisks atgādinājums, kādā veidā un ar kādiem cilvēkiem mēs nosargājām ideju par Latvijas valsts neatkarību. Piemineklim ir jābūt tādam, lai tas kalpotu gan par mūsu tautas vēstures liecinieku, gan iedvesmotāju uz nākotni.”

Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns ir izvirzījis iniciatīvu Ministru kabineta 2020.gada 14.jūlija sēdē par pieminekļa celšanu Gunāram Astram un guvis atbalstu no kultūras ministra Naura Puntuļa puses. Ņemot vērā Kultūras ministrijas atbalstu, ir pieņemts kopīgs lēmums veikt nepieciešamos pasākumus šīs iniciatīvas īstenošanai, lai tuvākajā nākotnē varētu uzstādīt pieminekli Gunāram Astram.

Šobrīd nepieciešams izsludināt tēlnieku konkursu Gunāra Astras piemineklim, kurš atrastos pie ēkas Brīvības ielā 34, kur 1983.gadā viņu toreiz notiesāja LPSR Augstākā tiesa.

Latvijas neatkarības aizstāvis un padomju okupācijas režīma disidents Gunārs Astra tika tiesāts divas reizes: 1961. un 1983.gadā. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas viņu reabilitēja abās lietās. 1993.gada 18.novembrī Rīgā pie toreizējās Tieslietu ministrijas ēkas Brīvības ielā 34 tika uzstādīta Astram veltīta piemiņas plāksne. Nākamgad 22.oktobrī viņam aprit 90 gadu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI