DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. augustā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Linkaits: Latvijas mērķis ir kopīgi pārvaldīta "Rail Baltica" infrastruktūra visā Baltijā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijai ir skaidra pozīcija un mērķis Rail Baltica dzelzceļa trases pārvaldībā virzīties uz vienota vairāku valstu institucionāli integrēta pārvaldītāja izveidi, vienlaikus turpinot visus ar projektēšanu, būvniecību un trases ekspluatācijas plānošanu saistītos darbus. Šodienas Ministru kabineta lēmums Rail Baltica infrastruktūras pārvaldību Latvijā sākotnējā posmā nodot Eiropas Dzelzceļa līnijām ir svarīgs solis šī mērķa īstenošanai, šodien valdības preses konferencē uzsvēra satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits: “Latvijas mērķis ir kopīgi pārvaldīta Rail Baltica infrastruktūra visā Baltijā. Par to esam panākuši vienošanos dažādās ekspertu diskusijās, - mēs būvējam ne tikai jaunas kvalitātes, bet arī jaunos principos un domāšanā balstītu infrastruktūru, turklāt darām to nākamajiem 50, pat 100 gadiem. Mums jāvar to efektīvi izmantot, un tas mūsuprāt vislabāk iespējams, kopējos tīkla izmantošanas jautājumus risinot vienoti.”

Nododot topošo Eiropas sliežu platuma dzelzceļa infrastruktūru pārvaldītājam SIA Eiropas Dzelzceļa līnijas, valsts stiprina Latvijas kapacitāti nākotnes infrastruktūras pārvaldībā. Eiropas Dzelzceļa līnijām kļūstot par zināšanu un tehniskās kompetences centru, būs iespējams arī efektīvāk risināt sarunas ar mūsu kaimiņvalstīm, skaidroja ministrs.

Satiksmes ministrijas kapitālsabiedrība SIA “Eiropas dzelzceļa līnijas” dibināta 2014. gadā un īsteno Rail Baltica projekta Latvijas aktivitātes. Uzņēmums šo gadu laikā ir uzkrājis nozīmīgu pieredzi un ekspertīzi attiecībā uz Rail Baltica īstenošanu, un faktiski jau tagad veic dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītāja funkcijas. Tāpēc, ņemot vērā “Eiropas dzelzceļa līniju” darbības mērķi, uzkrāto pieredzi un kompetenci, ir ekonomiski pamatoti Rail Baltica infrastruktūras pārvaldītāju veidot uz “Eiropas dzelzceļa līniju” bāzes, nevis dibināt jaunu iestādi vai kapitālsabiedrību.

Rail Baltica infrastruktūras pārvaldības modeļa izveide ir pakāpenisks process, kas noslēgsies, kad dzelzceļa infrastruktūra būs uzbūvēta, pārbaudīta un nodota ekspluatācijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI