DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. augustā, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Rīgā atzīmēs Latvijas un Krievijas miera līguma parakstīšanas 100. gadadienu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 11. augustā, atsaucoties uz ārlietu ministra Edgara Rinkēviča ielūgumu, Rīgā ieradīsies Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu (Urmas Reinsalu), Polijas ārlietu ministrs Jaceks Čaputovičs (Jacek Czaputowicz) un Somijas ārlietu ministrs Peka Hāvisto (Pekka Haavisto), lai piedalītos Latvijas un Krievijas miera līguma parakstīšanas simtās gadadienas pasākumos. Vizītes laikā ministri pārrunās ārpolitiskās aktualitātes, drošības un reģionālās sadarbības jautājumus.

Papildus kopīgai sarunai tiek plānotas arī ministru divpusējas tikšanās. Tāpat Latvijas, Igaunijas, Polijas un Somijas ārlietu ministri piedalīsies diskusijā miera līguma simtgadei veltītā pasākumā Rīgas pilī. Klātesošos pasākuma dalībniekus Rīgas pilī uzrunās Valsts prezidents Egils Levits, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Latvija un Padomju Krievija miera līgumu parakstīja Rīgā 1920. gada 11. augustā. Tas noslēdza Neatkarības karu, kas bija sācies 1918. gada novembrī ar Padomju Krievijas spēku iebrukumu tikko proklamētās Latvijas Republikas teritorijā. Miera līgumā padomju valdība labprātīgi un uz mūžīgiem laikiem atteicās no Krievijas valsts suverēnajām tiesībām uz Latvijas tautu un zemi. Tas tiek vērtēts kā svarīgākais starpkaru periodā noslēgtais divpusējais līgums, kā arī visvairāk citētais un zinātniskos pētījumos analizētais Latvijas starptautiskais līgums.

Apskatīt miera līguma oriģinālu būs iespējams Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, Brīvības bulvārī 32, no 12. līdz 28. augustam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI