DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. augustā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

LVSADA ir gandarīta par Satversmes tiesas lēmumu ierosināt lietu par mediķu darba samaksas paaugstināšanas prettiesisku kavēšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) pauž gandarījumu par Satversmes tiesas lēmumu ierosināt lietu saistībā ar tiesībsarga pieteikumu par mediķu darba samaksas paaugstināšanas prettiesisku kavēšanu.

LVSADA 2020. g. 16. jūnijā lūdza tiesībsargu Juri Jansonu griezties Satversmes tiesā, lai aizstāvētu veselības aprūpes darbinieku likumīgās tiesības uz darba samaksas paaugstināšanu 2020. un 2021. g. atbilstoši tam, kas paredzēts Veselības aprūpes finansēšanas likumā. Tiesībsargs pieteikumu Satversmes tiesai iesniedza 6. jūlijā. Pieteikumā tiesībsargs ir paudis uzskatu, ka likumā paredzētās darba samaksas paaugstināšanas daļēja izpilde neatbilst demokrātiskas un tiesiskas valsts pamatnormām, kā arī rada būtisku valsts un sabiedrības interešu apdraudējumu.

Runa ir par vidējās darba samaksas paaugstināšanu par 20% veselības aprūpes nozarē katru gadu 2019., 2020. un 2021. gadā; 2019. g. garantijas tika izpildītas. Diemžēl, gatavojot 2020. g. valsts budžeta projektu, Ministru kabinets šo pienākumu ignorēja. Kaut arī LVSADA un vairākas mediķu sabiedriskās organizācijas protestēja, Saeima 2019. g. 14. novembrī pieņēma likumu “Par valsts budžetu 2020. gadam”, kas paredz nozares darbinieku atalgojuma paaugstināšanai piešķirt tikai aptuveni pusi no garantētā. Finansējums darba samaksas palielināšanai 2021. g. likumā par vidēja termiņa budžeta ietvaru nav uzrādīts vispār.

Ņemot vērā Saeimas prettiesisko lēmumu, LVSADA un tiesībsargs jau 2019. g. decembrī apmainījās viedokļiem par iespējamo rīcību. LVSADA augstu vērtē tiesībsarga 2020. g. 17. februāra aicinājumu Saeimai līdz š. g. 1. jūnijam likumā “Par valsts budžetu 2020. gadam” veikt grozījumus, lai varētu paaugstināt veselības aprūpes darbinieku darba samaksu atbilstoši likumā noteiktajam. LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris 15. aprīlī aicināja Saeimas Sociālo un darba lietu komisiju nodrošināt likumā garantēto darba samaksas pieaugumu veselības aprūpes nozares darbiniekiem. Vēstulē tiesībsargam š. g. jūnijā Saeimas Sociālo un darba lietu komisija atzīst, ka ar likumu garantētais darba samaksas pieaugums mediķiem ir jāīsteno pilnībā. Diemžēl tas joprojām nav izdarīts.

LVSADA priekšsēdētājs V. Keris pauž atbalstu tiesībsargam: “LVSADA nekad un nekādā veidā nav piekritusi atrunām par likumā noteiktās darba samaksas paaugstināšanas nepildīšanu. Tiesībsarga pieteikums un Satversmes tiesas lēmums ierosināt lietu iezīmē būtisku pavērsienu līdzšinējā notikumu gaitā. No vienas puses, tas spārno mediķu cerības un stiprina ticību, ka mēs dzīvojam tiesiskā un demokrātiskā valstī. No otras puses, tas ir nopietns brīdinājums likuma pārkāpējiem un viņu līdzskrējējiem.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI