DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

RTU Dizaina fabrika rada robotizētu sistēmu energobūvniecībai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai pasargātu putnus no bojāejas, saduroties ar elektrības vadiem, Rīgas Tehniskā universitātes (RTU) Dizaina fabrika enerģētikas un tehnoloģiju kompānijai «Empower» izgatavo īpašu robotizētu sistēmu putnu atbaidītāju uzstādīšanai augstsprieguma līnijās. 

Pagājušā gada izskaņā ekspluatācijā tika nodots Latvijas vēsturē vērienīgākais elektroenerģijas pārvades tīkla stiprināšanas projekts «Kurzemes loks». «Lai mazinātu riskus putnu bojāejai, saduroties ar elektrības vadiem vai gūstot elektrotraumas, projekta īstenotājiem bija jārod risinājumi elektropārvades līnijas marķēšanai noteiktos posmos, kur putnu pārlidojumi ir visbiežākie. Putnu atbaidītāju izvietošana uz augstspriegumu līnijām Latvijā nav ierasta prakse, šis bija tikai otrais gadījums,» saka «Empower» projektu vadītājs Viktors Mironovs. «Empower» kopā ar uzņēmumiem «LEC» un «RECK» veidoja pilnsabiedrību, kas pēc elektroenerģijas pārvades sistēma operatora «Augstsprieguma tīkls» pasūtījuma būvēja «Kurzemes loka» noslēdzošo posmu – 207 km garu līniju no Rīgas uz Ventspili.  

«Viens no darbiem šķita pavisam vienkāršs – uzlikt putnu atbaidītājus uz zibens troses. Izrādījās, ka ar konvencionālām metodēm to izdarīt nemaz nebūs vienkārši. Meklējot efektīvu un izdevīgu risinājumu, nonācām līdz RTU Dizaina fabrikai,» stāsta V. Mironovs. RTU Dizaina fabrikā vecākā eksperta Gundara Miezīša vadībā tika uzprojektēta un uzbūvēta robotizēta sistēma – strādājošs prototips. RTU Dizaina fabrikas uzdevums bija komplekss, proti, tika izgatavotas nepieciešamās komponentes, komplektēti elektronikas elementi un programmēta robota darbība. Robots pārvietojas pa elektrolīniju, ik pa desmit metriem izvietojot speciālu gaismu atstarojošu plastikāta karodziņu. Sistēma darbojas pusautomātiskā režīmā – operators pārvieto robotu no viena elektrolīnijas posma uz nākamo un ar pulti vada braucienu, bet robots pats apstājas pēc noteikta attāluma un nostiprina karodziņu. Grūtības izvietot karodziņus noteiktā attālumā vienu no otra ir viens no lielākajiem mīnusiem tirgū jau esošiem risinājumiem, piemēram, karodziņu izvietošanai ar drona vai helikoptera palīdzību. Šie risinājumi ir arī ievērojami dārgāki.  

Izmantojot robotu, tika izvietoti 1400 karodziņi 14,5 km garā augstspriegumu līnijas posmā. Risinājums ir efektīvs – putni līnijai met loku. Papildu informācija  https://ej.uz/RTUsadarbibaEmpower

«Empower» mātes kompānija Somijā atzinīgi novērtē RTU radīto inovāciju, jo nozare ir visai konservatīva. «Empower Group» ir viens no lielākajiem uzņēmumiem zemsprieguma, vidēja un augstsprieguma tīklu, kā arī telekomunikāciju tīklu un ēku būvniecībā Skandināvijā un Baltijā. Uzņēmums to plāno izmantot arī turpmāk, paplašinot pakalpojumu klāstu klientiem.  

RTU Dizaina fabrika ir inovāciju un uzņēmējdarbības platforma ar Baltijā vislabāk aprīkoto prototipēšanas darbnīcu, augsti kvalificētu ekspertu komandu un zinātnisko atbalstu uzņēmējiem, vadītājiem un studentiem, lai radītu inovāciju idejas, augstas pievienotās vērtības produktus, inženiertehniskus risinājumus.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI