DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. maijā, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Valmierā būs Jura Dimitera darbu izstāde

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valmieras muzeja Izstāžu namā no 30.maija līdz 18.jūlijam būs apskatāma Jura Dimitera plakātu un gleznu ­izstāde “Mana laika zīmes”. Tā aicina sekot līdzi mākslinieka daudzpusīgajai radošajai darbībai un oriģinālajam rokrakstam Latvijas mākslā.

Juris Dimiters ir viens no neparastākajiem sirreālisma stilistikā strādājošiem autoriem Latvijā, izvēloties savdabīgu glezniecības tehniku un tēlus. Viņš aicina iztēloties, viņam patīk pārsteigt, tāpēc bieži izmantoti tādi izteiksmes līdzekļi kā paradokss, asprātība, humors, ironija, metafora.

Juris Dimiters glezno, rada skulptūras, veido plakātus, fotografē, piesaistot ar savu aso prātu. “Esmu absolūts skeptiķis, par visu šaubos. Esmu skolots materiālists. Māksla man, pirmkārt, ir amats un, otrkārt, pašizpausmes veids. Māksla ir kā valoda – pasniedzu savu frāzi, taču ne vārdos, bet kā attēlu. Tāpēc man vajag, lai ir skatītāji, lai publika izteiktu savas domas un vērtējumu, lai ir rezonanse, jo es negleznoju sev.  Reizēm tīšām provocēju. Ja uzskatām, ka māksla ir valoda, saruna ar skatītāju, tad plakāts ļauj saņemt daudz ātrāku atbildi, īpaši sociālo tīklu laikmetā,” stāsta mākslinieks.

Juris Dimiters dzimis 1947.gadā Rīgā gleznotājas Džemmas Skulmes un aktiera Artūra Dimitera ģimenē. Mākslinieka vecvecāki ir gleznotājs Oto Skulme (1889–1967) un tēlniece Marta Liepiņa-Skulme (1890–1962). Beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas nodaļu (1973). Juris Dimiters vienlīdz aktīvi strādājis glezniecībā, scenogrāfijā, grafikā, plakātu un fotogrāfiju mākslā. Piedalījies vairāk nekā 200 grupu izstādēs Latvijā un ārzemēs, kur lielāko atzinību ieguvuši Jura Dimitera veidotie plakāti. Bijušas vairāk nekā 20 personālizstādes. Latvijas Mākslinieku savienības biedrs kopš 1975.gada. Viņa darbi atrodas Latvijas un ārzemju muzejos un privātkolekcijās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI