DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. maijā, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
2
2

Veiktas izmaiņas SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” valdē

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien ārkārtas dalībnieku sapulcē SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) valdes locekļi sniedza papildus informāciju par ārējā neatkarīgā auditora ziņojumā konstatēto. Dalībnieku sapulce, ņemot vērā auditora ieteikumus, samazināja valdes locekļu skaitu līdz trim. Darbu valdē neturpinās Ernests Saulītis un Una Skrastiņa. Darbā valdē ir iecelta Elita Turka. Lai nodrošinātu auditā konstatēto ieteikumu ieviešanu un nodrošinātu ilgtermiņa stabilu uzņēmuma vadību, nekavējoties tiks uzsākts valdes locekļu amatu kandidātu atlases nominācijas process.

RNP valde darbojas no pagājušā gada novembra un viens valdes loceklis no šā gada februāra. Ārējā neatkarīgā izvērtējuma 1.posms tika pabeigts un rezultāti iesniegti šā gada 2.martā. RNP kapitāla daļu turētāja pārstāve Iveta Zalpētere dalībnieku sapulcē uzsvēra, ka gan 1.posma rezultāti, gan audita procesā iegūtā informācija bija pietiekams pamats, lai uzņēmuma vadība operatīvi to izvērtētu un attiecīgi rīkotos.

Attiecībā uz auditoru ziņojumā konstatēto iepriekšējā dalībnieku sapulcē no uzņēmuma vadības saņemtajiem skaidrojumiem netika gūta pārliecība, ka uzņēmumā ir veiktas visas iespējamās darbības, lai novērstu ziņojumā konstatētos trūkumus un veikts izvērtējums, vai uzņēmumam nav nodarīti zaudējumi, un kāda ir iespējamā amatpersonu atbildība. Tāpēc valdei tika pieprasīta papildus informācija. Balstoties uz saņemto papildus informāciju dalībnieku sapulcē tika nolemts uzsākt revīziju un veikt saņemtās informācijas pārbaudi.

Būtiski pārkāpumi un labai pārvaldībai neatbilstoša prakse tika konstatēti attiecībā uz atsevišķu pakalpojumu iepirkumu un līgumu izpildi. Attiecībā uz siltumsistēmu tehniskās apkopes iepirkumu pastāv pamatotas bažas, ka pakalpojumu sniedzējs PS "Siltumserviss Rīga" nav izpildījis līgumā paredzēto, kā rezultātā nav aprēķināts un iekasēts līgumsods. Auditā konstatētā iepirkuma struktūra rada pamatotas aizdomas, ka iepirkums jau sākotnēji tika organizēts viena pretendenta interesēs, jo iepirkumā uzvarējušais uzņēmums konkursa piedāvājumu vērtējumā saņēma maksimālu punktu skaitu par pakalpojumiem, kas pēc auditoru konstatētā noteiktajos termiņos netika sniegti. Dalībnieku sapulcē netika saņemts skaidrojums, kāpēc šī situācija nav tikusi fiksēta un sekojusi attiecīga rīcība.

Attiecībā uz šī iepirkuma rezultātā sniegtajiem pakalpojumiem netika gūts skaidrojums, kā varēja izveidoties situācija, ka ilggadējam šo pakalpojumu sniedzējam AS “Rīgas siltums” (RS), kas piedalījās konkursā un bija ieinteresēts pakalpojumu sniegšanu turpināt, izbeidzot sadarbību ar RNP, siltummezglu tehniskais stāvoklis bija tik katastrofāls, ka nācās remonta darbus veikt avārijas režīmā. Šobrīd nav skaidrs, vai avārijas remontdarbi bija pamatoti un iztērētie līdzekļi nav radījuši uzņēmumam un iedzīvotājiem papildus izdevumus. Auditā konstatēts, ka kopējie izdevumi siltumapgādes sistēmas uzturēšanas darbiem laika posmā no 2017. līdz 2019.gadam ir pieauguši gandrīz 4 reizes - no 1,1 milj. eiro 2017.gadā līdz 4 milj. eiro 2019.gadā. Dažādi veiktie avārijas remontdarbi kopumā 2019.gadā ir samazinājuši māju uzkrājumus par 6 milj. eiro.

Auditori ziņojumā bija vērsuši uzmanību, ka no 2019.gada vidus RS piemēro RNP soda naudu par kavētiem maksājumiem. Noslēgtie līgumi ar RS un iedzīvotājiem, ņemot vērā norēķinu termiņus, jau sākotnēji radīja situāciju, ka tiks aprēķināti kavējuma procenti, kas būs jāapmaksā iedzīvotājiem. Kopējais kavējuma naudas apmērs no 42 tūkst. eiro 2019.gada jūnijā ir pieaudzis līdz 1,6 milj. eiro 2020.gada februārī. Saskaņā ar auditoru aprēķiniem kavējuma naudas apmērs līdz gada beigām varētu sasniegt 5 milj. eiro. No saņemtās informācijas netika gūta pārliecība, ka RNP ir veiktas visas iespējamās darbības, lai šo situāciju atrisinātu.

Ņemot vērā auditoru ieteikumu pārskatīt valdes locekļu skaitu, dalībnieku sapulce šodien nolēma samazināt valdes locekļu skaitu līdz trim. Izvērtējot valdes locekļu iesniegtos pašnovērtējumus, kā arī atbildības jomu sadalījumu, no amata tika atcelti Ernests Saulītis un Una Skrastiņa. Valdē darbu turpinās Elmārs Martinsons un Irīna Miķelsone. Darbam valdē tika iecelta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietniece administratīvajos jautājumos Elita Turka. Viņai ir pieredze un izglītība finanšu vadības, saimnieciskās darbības uzskaites, kontroles un analīzes jautājumos. Valde turpinās darbu līdz tiks pabeigts valdes locekļu amatu kandidātu atlases nominācijas process, kas tiks uzsākts nekavējoties. 

Kapitālsabiedrībām līdz 15.maijam bija savās mājaslapā jāpublisko anonimizēta ziņojuma versija. RNP nav šo uzdevumu izpildījis. Līdz ar to plašākai sabiedrībai šobrīd ir iespēja iepazīties tikai ar ziņojuma kopsavilkumu. Sapulcē valdei tika uzdots nodrošināt uzdevuma izpildi atbilstoši pilsētas domes pieņemtajiem lēmumiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI