DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. maijā, 2020
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Latvijas Nacionālā bibliotēka atsāks apkalpot lasītājus klātienē

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ievērojot Kultūras ministrijas sanitāro protokolu, otrdien, 26. maijā plkst. 10.00 Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) atsāks apkalpot lasītājus klātienē*. Sākotnēji bibliotēkas pakalpojumi tiks sniegti tikai 1. stāva ātrijā. Šeit, nodrošinot 42 lasītāju darba vietas un astoņas aprīkotas datorvietas, un divu metru savstarpējo distanci, vienlaicīgi varēs strādāt 50 personas. Pirms ierašanās lasītājiem jārezervē darba vietas un iespieddarbi.

Turpmākajā tekstā plašāka informācija par: LNB apmeklējumu, darba vietu un iespieddarbu rezervāciju, iespieddarbu saņemšanu un nodošanu, sociālo distancēšanos un dezinfekciju, citiem pakalpojumiem.

1.      Apmeklējums

1.1. LNB pakalpojumi klātienē pieejami tikai reģistrētiem lasītājiem (reģistrēties var uz vietas un attālināti) no 16 gadu vecuma studiju un pētniecības nolūkos, tostarp internets un datorvietas izmantojamas vienīgi darbam ar elektronisko katalogu, datu bāzēm, digitālajām kolekcijām un specializētajām audiovizuālajām programmām (tostarp nošu rakstīšanas programmu Sibelius).

1.2. Lūdzam izsvērt, vai fizisks LNB apmeklējums ir obligāti nepieciešams, jo piedāvājumā joprojām ir bagātīgs LNB digitālo resursu un e-pakalpojumu klāsts; populārās digitālās bibliotēkas kolekcijas Perodika.lv un Grāmatu portāls pieejamas bez autortiesību ierobežojumiem.

1.3. Apmeklējot LNB, lasītājam jāuzrāda Lasītāja karte, bet studentiem/skolēniem – arī  derīga studenta/skolēna apliecība. Bērnus un jauniešus līdz 16 gadu vecumam šobrīd neapkalpojam.

1.4. Aicinām darbam bibliotēkā izmantot personīgos portatīvos datorus un austiņas.

1.5. Būs iespēja veikt izsniegto iespieddarbu kopēšanu, skenēšanu, izdrukas.

1.6. Par sniegtajiem maksas pakalpojumiem ieteicams norēķināties ar maksājumu kartēm.

1.7. Lasītāji uz darba vietām varēs doties virsdrēbēs un ar somām. Mantu glabāšanas skapīši un garderobe šobrīd nav pieejama.

1.8. Aicinām apmeklējuma laikā valkāt sejas aizsargmaskas, mutes un deguna aizklāšanai var izmantot arī šalles un lakatus.

1.9. Lūdzam bieži mazgāt vai dezinficēt rokas, ieturēt divu metru distanci un nedrūzmēties!

1.10.         Personas ar elpceļu infekcijas slimību simptomiem (drudzis, klepus, intensīvas iesnas, elpas trūkums) bibliotēkā netiek ielaistas. Ja šie simptomi tiek pamanīti lasītājam, kurš jau atrodas bibliotēkā, LNB darbiniekam vai apsardzes darbiniekam ir tiesības lūgt ēku atstāt.

1.11.        Darba laiks līdz 31. augustam:
P., Sv.: slēgts
O., C., S.: 10.00–16.00
T., Pk.: 14.00–20.00

2.      Darba vietas un iespieddarbu rezervācija

2.1. Lasītājam pirms LNB apmeklējuma jārezervē darba vieta (uz laiku līdz divarpus stundām dienā) un nepieciešamie iespieddarbi, un jāpārliecinās, vai saņemts rezervācijas apstiprinājums. Darba vietas rezervāciju var veikt darba dienās plkst. 9.00–17.00, rakstot uz e-pastu rezervacija@lnb.lv, vai zvanot pa tālr. 22022920. Iespieddarbu rezervāciju var veikt elektroniskajā katalogā vai PRIMO.

2.2. Ja plānots darbs ar elektronisko katalogu, datu bāzēm, digitālajām kolekcijām vai specializētajām audiovizuālajām programmām, jāveic datorvietas rezervācija (uz laiku līdz divarpus stundām dienā), un jāpārliecinās, vai saņemts rezervācijas apstiprinājums. Datorvietas rezervāciju var veikt darba dienās plkst. 9.00–17.00, rakstot uz e-pastu rezervacija@lnb.lv, vai zvanot pa tālr. 22022920.

3.      Iespieddarbu saņemšana un nodošana

3.1. Lasītājiem tiek izsniegti iespieddarbi no Galvenās grāmatu krātuves un nozaru lasītavu brīvpieejas krājuma.

3.2. Speciālo krājumu materiāli (retumi, attēli, nošu izdevumi, audiovizuālie materiāli, kartes un sīkiespieddarbi), izņemot nozares literatūru, netiek izsniegti. Speciālo krājumu bibliogrāfi par speciālo krājumu konsultē attālināti (lasītavu kontakti).

3.3. Periodiskie izdevumi netiek izsniegti, izņemot pēdējos trīs gados izdotos nozaru žurnālus. Konsultācijas par digitālo kolekciju Periodika.lv var saņemt attālināti (e-pasts konsultants@lnb.lv, tālr. 67806113).

3.4. Tautas grāmatu plaukta materiāli un obligātā eksemplāra arhīva eksemplāri netiek izsniegti.

3.5. Lasītājs vienlaicīgi var rezervēt un viņam tiek izsniegti līdz 10 iespieddarbiem.

3.6. Rezervētie iespieddarbi tiek uzglabāti divas dienas kopš rezervācijas, sniedzot iespēju turpināt darbu ar šiem materiāliem arī turpmākajās dienās.

3.7. Iespieddarbi pēc to saņemšanas atpakaļ tiek ievietoti karantīnā uz 78 stundām.

4.      Sociālā distancēšanās un dezinfekcija

4.1. LNB nodrošinās pastāvīgu apmeklētāju skaita kontroli, lai novērstu drūzmēšanos un tiktu ievērota divu metru distance. Ieejai un izejai no bibliotēkas pa galvenajām durvīm tiks nodrošinātas divas atsevišķas plūsmas.

4.2. Apmeklētājiem tiek nodrošināti visi drošības pasākumi roku higiēnai: roku mazgāšanu var veikt -1. stāva tualetēs; ātrijā izvietoti vairāki stacionāri roku dezinfekcijas statīvi.

4.3. Katram lasītājam tiek nodrošināta darba vieta pie atsevišķa galda, lasītājs sēž tikai iepriekš rezervētajā darba vietā.

4.4. Pēc katra lasītāja tiek veikta darba vietas, datora un multifunkcionālo iekārtu dezinfekcija.

4.5. Ērtākam apmeklējumam un lasītāju plūsmu organizēšanai redzamās vietās izvietota informācija, vizuālie marķējumi, tiek atskaņoti audio paziņojumi.

5.      Citi pakalpojumi

5.1. LNB pastāvīgo ekspozīciju “Grāmata Latvijā” iespējams apmeklēt pirmdienās plkst. 16.00 un piektdienās plkst. 12.00. Tiek pieņemtas tikai apmeklētāju grupas līdz 10 cilvēkiem ar iepriekšēju pierakstu (e-pasts gramata.latvija@lnb.lv, tālr. 26420065). Pirms apmeklējuma jāpārliecinās par apstiprinājuma saņemšanu. Piesakoties ekskursijai, jāiesniedz saraksts, kurā norādīts katra ekskursanta vārds, uzvārds, personas kods un tālrunis. Saraksts pēc grupas apmeklējuma tiek uzglabāts trīs nedēļas, pēc tam – likvidēts.

5.2. Izstādi “2020: mūžības perspektīva” iespējams apmeklēt, iepriekš piesakoties tiešsaistē. Piesakoties jānorāda vārds, uzvārds, personas kods un tālrunis. Apmeklētāju saraksts pēc apmeklējuma tiek uzglabāts trīs nedēļas, pēc tam – likvidēts.                                                   

Izstādes darba laiks:

P.: 11.00–15.00

C.: 17.00–20.00

5.3. LNB restorāna “Klīversala” (ieeja no Daugavas puses) darba laiks:

P.–Pk.: 10.00–15.00

S., Sv.: slēgts

5.4. Vegānā kafejnīca “Divi Raiņi” strādā saskaņā ar LNB darba laiku.

5.5. Veikala “Draugu telpa” darba laiks:

P., S., Sv.: slēgts

O., C.: 10.00–16.00

T., Pk.: 14.00–18.00

5.6. LNB apmeklētāja atlaidi maksas autostāvvietā Mūkusalas ielā 5 var noformēt LNB šī brīža darba laikā.

* Lasītāju apkalpošana klātienē notiek saskaņā ar LNB vadlīnijām. Tās ir izdotas, pamatojoties uz Ministru kabineta 2020. gada 12. marta rīkojumu Nr. 103  “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” un Kultūras ministrijas 2020. gada 12. maija rīkojumu Nr.2.5-1-64 “Par sociālās distancēšanās nodrošināšanu bibliotēkās”. Tās ir spēkā no 2020. gada 26. maija līdz turpmākam valdības lēmumam attiecībā par ierobežojumiem saistībā ar ārkārtējo situāciju valstī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI