DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Dzīve zoodārzā turpinās

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai arī valstī noteiktās ārkārtējās situācijas dēļ Rīgas Zoodārzs un zoodārza filiāle “Cīruļi” ir slēgti apmeklētājiem, tomēr dzīve šeit rit ierastajā režīmā. Dzīvnieki ir jāaprūpē kā pienākas neatkarīgi ne no kā. Un arī šejienes iemītnieku ieražu ritms rit savu gaitu.

Savukārt stāsti par zoodārza iemītniekiem pašreiz pārcēlušies no klātienes uz sociālajiem tīkliem. Sekojiet mums un ik pa laikam pastāstīsim interesantākos notikumus no mūsu iemītnieku dzīves (https://www.facebook.com/RigaZoo/).

Mazuļi

Pirmie šī gada steidzīgākie - karošknābju mazuļi – jau izauguši un iejukuši pieaugušo putnu barā, un praktiski vairs nav atšķirami no vecākiem. Savukārt viņu kaimiņiem klinšu ibisiem mazulis izšķīlies tikai pavisam nesen. Ļoti ceram, ka tas izaugs liels, sniedzot ieguldījumu šīs Pasaules Sarkanās grāmatas EN (nopietni apdraudēts – endangered) kategorijā iekļautās sugas nebrīves populācijas uzturēšanā.

Ne mazāk priecājamies par 28. februārī dzimušo Mišmi takinu meitenīti Atēnu. Arī šī Āzijas kalnu rajonos mītošā dobradžu dzimtas suga (plašāk par takiniem šeit - https://rigazoo.lv/lv/dzivnieki/ziditaji/mismi-takins) iekļauta Pasaules Sarkanajā grāmatā VU (jutīga suga – vulnerable) kategorijā. Mazā druknā delvere ir labi iekļāvusies barā un it visur seko līdzi savai mātei Simonkai.

Nedaudz vecāki (27. janvāris un 2. februāris), taču vēl krietni bailīgi ir divi huzārpērtiķēni, kas par vislabāko un drošāko vietu uzskata savas mātes vēderu, pie kura turas cieši jo cieši. Tikai pārliecinājušies par drošību, tie nedaudz attālinās no savas sargātājas. Savukārt pēc katra aizdomīga trokšņa steidz atpakaļ drošībā.

Pirmo pamatu nākošajai paaudzei ielikuši zoodārza lielākie putni kazuāri (pasaulē tie ir otri lielākie aiz Āfrikas strausa). Mātīte izdējusi šogad pirmo olu – lielu, skaistu, noklātu ar gaiši zaļiem sīkiem plankumiem. Pēc šīs sugas tradīcijām mātīte sadēj ligzdā olas un pārējo atstāj tēviņa ziņā, kurš dējumu perē un pēc tam viens vadā un audzina mazuļus. Pirmais mēģinājums izperēt olas kazuāriem mūsu zoodārzā bija pagājušā gada augustā, taču pasākums beidzās nesekmīgi. Cerēsim, ka šogad veiksies labāk! (Neliels ieskats šeit: https://www.facebook.com/RigaZoo/posts/2877943112324087).

Zoodārza akvārijā nesen izšķīlušies mazuļi sarkanajam hromim – skaties sižetu: https://www.facebook.com/RigaZoo/videos/vb.542770492508039/2536905836561316/?type=3&theater

#KukaiņuSalidojums!

Lielu popularitāti sociālajos tīklos Rīgas Zoodārza aicinājums piedalīties kopā veidot Kukaiņu Salidojumu. (skatīt šeit: https://www.facebook.com/RigaZoo/posts/2822465661205166). Lai nodarbinātu savu radošo fantāziju, no tuvākā apkaimē pieejamiem dabas materiāliem izveido savu īpašo un neatkārtojamo kukaini, nofotografē un atsūti mums! No darbiņu fotogrāfijām tiek veidotas virtuālās galerijas zoodārza Facebook kontā. Skaties, gūsti iedvesmu un izveido savu kukaini! (Ieskats galerijās šeit: https://www.facebook.com/RigaZoo/posts/2829125370539195; https://www.facebook.com/RigaZoo/posts/2839841316134267 ; https://www.facebook.com/RigaZoo/posts/2849281078523624 ; https://www.facebook.com/RigaZoo/posts/2864886663629732 ).

Kas notiek Zoodārzā?!

Rīgas Zoodārzā valda pavasaris! Dārzs kļūst arvien zaļāks, jo sāk plaukt koki un krūmi, sarkaniem ziediem zied rododendru krūmi, citviet izpletušās dzeltenas forsītiju kupenas. Pāvu aplokā jau teju divus mēnešus zied pāvu astes, cita par citu kuplāka un krāšņāka.

Savukārt ik pa laikam pāri zoodārzam pārveļas skanīgas dzērvju klaigas. Īpaši runīgas ir Japānas dzērves, kas demonstrē ne tikai skaņo dziesmu, bet arī lieliskas dejas prasmes. Tā pieņemts pavasarī…

Lai arī saulīte pār debess jumu ripo, reizēm rādīdama visai aukstus zobiņus, tomēr kamieļi jau ziņo, ka visai drīz būs pavisam silts, tādēļ laicīgi ir jāpārģērbjas vasaras tērpos. Šiem dzīvniekiem jau sāk nokarāties garās vilnas kumšķi, radot visai ērmīgu kamieļa izskatu. Par šiem procesiem ļoti priecīgi ir zoodārzā un tā apkaimē mītošie savvaļas putni, kuri priecīgi uzlasa izkritušo vilnu un steidzīgi stiepj uz savām ligzdām, lai iebūvētu tur mīksto klājumu. Jā, tie patiešām ir priviliģētā stāvoklī, jo izaudzināt mazuļus kamieļvilnas gultiņā, ir pilnīgi ekskluzīva lieta. Dažas nepacietīgākās vārnas reizēm mēdz uzsēsties dzīvniekam uz muguras, un plūkāt vilnu. Bet kamielis par to nebēdā, lai jau tiek: pašam reiz derēja, tagad lai tiek citiem.

Šobrīd virtuāli sociālajos tīklos, bet vēlāk tiekamies klātienē Zoodārzā un “Cīruļos”!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI