DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Zoozīļuks aicina bērnus lasīt zīles un uzzīmēt ceļojumu

Gan saulīte pa zemes virsu staigā, gan ozolzīles jau zemi bungā, tādēļ Zoozīļuks aicina skolu un bērnudārzu audzēkņus piedalīties tradicionālajā ozolzīļu lasīšanas akcijā, kuras galvenais vadmotīvs ir kvalitāte, nevis kvantitāte. Tā kā Zīļukam ļoti gribētos aizceļot uz tuvākām vai tālākām zemēm, šogad līdz ar zīlēm jāiesniedz radošais darbs “Zoozīļuka ceļojums”. Čaklākajām un izdomas bagātākajām dalībnieku grupām Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs dāvinās pateicības balvas.

Lai piedalītos Zoozīļuka ikrudens akcijā, vispirms nepieciešams iepazīties ar noteikumiem, kas atrodami Rīga ZOO mājaslapā. Svarīgākais, lai salasītās zīles būtu kvalitatīvas, jo tās paredzēts diedzēt, lai ar saplaukušajiem zaļumiem varētu mieloties neskaitāmi Tropu mājas iemītnieki – zarkukaiņi, lapkukaiņi, sienāži un siseņi. Zaļie ozolu dzinumi lieliski patīk arī daudzu zooloģiskā dārza apmeklētāju iemīļotajām lapgriežskudrām, taču tām līdz maltītei ir garāks ceļš, proti – zaļās masas gabaliņus tās nogādā ligzdā, kur uzsēj sēņu sporas. Tieši izaugušās sēnes ir šo kukaiņu vienīgā barība. Lai nodrošinātu Tropu mājas iemītniekus ar tiem nepieciešamo barību, nepieciešams sagādāt apmēram pustonnu parastā un sarkanā ozola zīļu, tādēļ tām jābūt tīrām, sausām un ļoti kvalitatīvām. Savukārt diedzēšanai nepiemērotās zīles labprāt apēdīs citi zoodārza iemītnieki – kamieļi, brieži un dažādi grauzēji. Tiem ozolu nobirdinātā raža noder kā vitamīnu un minerālvielu piedeva nelielos daudzumos, jo sēklas ir bagātīga šo vielu krātuve.

“Vietējie sīļi ziņo, ka šogad ir laba zīļu raža, turklāt lasīšanas prieku solās sekmēt arī lieliskie laika apstākļi. Tā kā zoodārza iemītniekiem nepieciešamas kvalitatīvas ozolu sēklas, tad vākšanas procesā lūgums neizmantot dažādus palīgrīkus kā, piemēram, grābekļus. Bet, lai zīļu lasīšana būtu radošāka, aicinu iejusties tūrisma aģentūras “ādā”. Iesakiet, uz kurieni es varētu aizceļot un ko šajā ceļojumā es varētu darīt! Zinu, ka radošās dzirkstis būs ļoti košas. Novēlu veiksmi ozolzīļu lasīšanā un radošajā konkursā, un tad jau tiksimies zoodārzā!” moži noteic Zoozīļuks, draiski čaukstinot sausās, nokritušās ozolu lapas un vācot savā cepurē ozolzīles.

Piedalīties akcijā tiek aicinātas gan pirmsskolas izglītības iestāžu, gan skolu audzēkņu grupas. Dalībniekiem ir divi uzdevumi – katram bērnam salasīt aptuveni 1 kg kvalitatīvu ozolzīļu un visiem kopā izveidot radošo darbu “Zoozīļuka ceļojums”. Tajā var izpausties dažādās mākslas tehnikās, attēlojot kā Zīļuks dodas kādā tuvākā vai tālākā ceļojumā. Papildus vēlams pievienot arī nelielu stāstiņu par ceļojuma galamērķi un aktivitātēm tajā. Ozolzīļu un radošo darbu pieņemšana Rīgas Zooloģiskajā dārzā notiks no 28. līdz 30. septembrim (ieskaitot). Radošos darbus izvērtēs žūrija zoodārza vadošās grafikas dizaineres Māras Viškas vadībā. Plašāk skatīt – https://rigazoo.lv/zooziluks-sauc-talka-lasit-ziles-un-zimet/.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI