DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. martā, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

LNVM piedāvā plašus resursus Latvijas vēstures izzināšanai digitālajā vidē

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saskaņā ar ārkārtas situāciju valstī Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) līdz 14. aprīlim apmeklētājiem būs slēgts. Taču šajā laikā muzejs aicina ikvienu interesentu un, jo īpaši mācībspēkus un skolēnus, izmantot LNVM digitālo piedāvājumu – jaunradīto vietni emuzejs, kurā pieejamas vairākas digitālās aplikācijas, popularitāti iemantojušās un regulāri papildinātās rubrikas muzeja sociālajos tīklos, arī muzeja virtuālās izstādes youtube.com un citās vietnēs.

EMUZEJS https://emuzejs.lnvm.lv/
Vietnē var attālināti iepazīt Latvijas Nacionālā vēstures muzeja ekspozīcijās izvietotās digitālās aplikācijās, kas klātienē nav pieejamas. Patlaban virtuāli pieejami šādi resursi:

  • “Latvijas senvēsture” – digitāla aplikācija par senāko Latvijas vēstures posmu no pirmo cilvēku ienākšanas Latvijas teritorijā akmens laikmetā līdz 13. gs.
  •  “Nauda un vara Latvijā 16.-18. gs.” – ilustrēts pārskats par naudas vēsturi un politisko varu maiņām Latvijā no Livonijas kara 16. gs. līdz Latvijas teritorijas pievienošanai Krievijas impērijai 18. gs.
  • “Modernizācija 19. gs.” – bagātīgi ilustrēts resurss par svarīgākajām pārmaiņām sabiedrībā un dzīvesveidā Latvijas teritorijā 19. gs. beigās un 20. gs. sākumā.
  • “Dauderu nama vēsture” – digitāla aplikācija par grezno Dauderu namu Sarkandaugavā – tā vēsturi, apkārtni un telpām, kā arī ieskats “Dauderu” nodaļas kolekcijā.
  • Vietne emuzejs.lnvm.lv tiks papildināta arī ar citiem muzeja izstrādātajiem digitālajiem resursiem.

facebook.com/LNVMuzejs
Facebook lapā Latvijas Nacionālais vēstures muzejs turpina jau aizsākto – iepazīstina ar muzeja daudzveidīgo krājumu, piedāvā uzzināt vairāk par Latvijas vēstures notikumiem, personībām, veido tematiskas attēlu galerijas par dažādām tēmām, kuras visvienkāršāk atrodamas, izmantojot tēmturu nosaukumus:
#Latvijasgadsimts
Publikācijas, kas saistītas ar 68 muzeju kopizstādi “Latvijas gadsimts” (veltījums Latvijas simtgadei).

#Gadsimtaalbums
Tematiski vai hronoloģiski kārtotas attēlu galerijas no laikmeta fotoarhīva Gadsimta albums www.latvijasgadsimts.lv/albums.

#Priekšmetustāsti
Stāsti par priekšmetiem no 68 muzeju kopizstādes “Latvijas gadsimts”.

#PamanītsLatvijasgadsimtā
Īsstāsti par personībām, organizācijām, notikumiem, kas atstājuši būtiskas pēdas Latvijas vēsturē.

#39dibinātāji
Informatīvi materiāli par Latvijas valsts dibinātājiem, kas 1918. gada 18. novembrī pasludināja valsts neatkarību.

#Krājumatveries
Saistībā ar LNVM kolekciju 150-gadi un muzeja 100-gadi, muzejs sniedz ieskatu bagātīgajās arheoloģijas, numismātikas, vēstures, etnogrāfijas krājumos, kā arī foto kolekcijā.

#Liepiņafotohronikas
Neatkarības kara dalībnieka un aculiecinieka fotogrāfa Andreja Liepiņa fiksētās Neatkarības kara un sadzīves ainas dažādās vietās Latvijā un ārpus tās 1919.-1920. gadā.
 
#UzRīgaspili!
Gaidot atgriešanos Rīgas pilī – muzeja mājvietā kopš 1920. gada, muzejs sniedz ieskatu 500 gadu senās pils vēsturē, rādot gan zināmo, gan atklājot nezināmo.

#UzPulkaielu!
Vizuāla hronika par LNVM arheoloģijas, numismātikas, etnogrāfijas un vēstures kolekciju pārvešanu uz jauno Muzeju krātuvi Pulka ielā.

#Dauderujaunā
Muzejs piedāvā virtuālu pastaigu pa nesen daļēji atjaunoto Dauderu namu Sarkandaugavā – savulaik vienu no krāšņākajām privātajām villām Rīgā. Līdzās nama telpu vēsturei iepazīstami arī muzeja krājuma priekšmeti.

#Demokrātija1920_1990_2020
Publikāciju sērija par demokrātijas vēsturi Latvijā no Satversmes sapulces 1920. gada 1. maijā līdz 1990. gada 4. maija Deklarācijai par Latvijas neatkarības atjaunošanu un dzīvi mūsdienu demokrātiskajā Latvijā. 

Publikācijas un tematiskas galerijas apskatāmas arī muzeja Instagram un Twitter kontā: instagram.com/LNVMuzejs un twitter.com/LNVMuzejs.

Laikmeta fotoarhīvs Gadsimta albums


www.latvijasgadsimts.lv/albums
Muzejs aicina pārlapot Latvijas sabiedrības un LNVM kopīgi veidoto fotoarhīvu, kurā ietvertas ģimeņu, dzimtu, dažādu kolektīvu fotogrāfijas, kurās fiksēti gan ikdienas dzīves, gan vēsturiski nozīmīgi mirkļi no 1914. gada līdz mūsdienām.
Gadsimta albums joprojām papildināms, muzejs interesentus aicina augšuplādēt fotogrāfijas un to aprakstus.

Izstāde “Latvijas gadsimts”


www.latvijasgadsimts.lv
68 Latvijas muzeju kopizstāde valsts simtgadei. Vietnē iespējams uzzināt par izstādes saturu, tās veidošanu un norisēm izstādē. Turpat apskatāma arī “Latvijas gadsimta” virtuālā izstāde latviešu, angļu, vācu, krievu un franču valodā http://latvijasgadsimts.graftik.lv/. Vietnē pieejami arī izstādē “Latvijas gadsimts” izvietotie digitālie resursi – video sižeti, aplikācijas u.c.

Muzeja Youtube kanāls


https://www.youtube.com/user/LNVMRigaspils/videos
Vairāk nekā 40 slaidrādes un videosižeti par dažādām Latvijas vēstures tēmām, piemēram, “Baltijas ceļam - 30”, “19. gadsimta zirglietas. LNVM Darbarīku un sadzīves priekšmetu kolekcija”, “Zaļumballes Latvijā 20. gs. 20. un 30. gados”, “Stāsts par Lāčplēša Kara ordeņa diplomu”, “Brīvības piemineklim 80”, “UNESCO programmā "Pasaules atmiņa". LNVM fotonegatīvu kolekcijas izlase” u.c.


Muzejs aicina sociālajos tīklos sekot arī LNVM nodaļai Dauderi un Tautas frontes muzejs:
facebook.com/dauderi.lnvm
twitter.com/frontes_muzejs
facebook.com/lnvmtautasfrontesmuzejs
instagram.com/tautas_frontes_muzejs

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI