DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. janvārī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Jūrmala aicina iepazīt senču tradīcijas – Meteņu uguns rituāls

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Artis Veigurs

Seno tradīciju garā, atvadoties no ziemas un gaidot pavasari, 1. februārī Mellužu estrādē Jūrmalā notiks Meteņu uguns rituāls, kurā varēs uzzināt par senču tradīcijām, tautasdziesmās daudzināt pavasara tuvošanos un vairot spēkus turpmākajam laikam.

Sestdien, 1. februārī, plkst. 16.00 Mellužu estrādē (Mellužu prospektā 6) notiks pirmā pavasara gaidīšanas norise – Meteņu uguns rituāls. Pavasara gaidīšanas uguns rituālu vadīs dainu un senā baltu kalendāra pētniece, rituālu un godu vadītāja Māra Brante. Rituālā, kas iesāk pavasari un visa jaunā atnākšanu, uguns klātbūtnē tiks iezīmētas aprises un rīcība turpmākajam gadam. Ar dainām un tautas gudrībām tiks sperti pirmie soļi, lai labie nodomi un vēlmes īstenotos.

Uz pasākumu aicināti ierasties laikapstākļiem atbilstošā apģērbā, tā norises ilgums – aptuveni divas stundas.

Meteņi jeb Metenis latviešiem ir seni ziemas pavadīšanas un pavasara gaidīšanas svētki, kuros nozīmīgi ir maģiski auglības rituāli, lai veicinātu labas ražas gadu. Meteņos, kas tiek saukti arī par Vastlāvi, Lastavāgu, Miesmeti, Miezmežu dienu, tāpat kā citos ziemas svētkos, ļaudis sendienās gājuši ķekatās, braukuši ciemos un mielojušies pirms lielā gavēņa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI