DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. janvārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

CSP aptaujās iedzīvotājus par interneta lietošanu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

20. janvārī Centrālā statistikas pārvalde (CSP) uzsāk ikgadējo iedzīvotāju aptauju par interneta lietošanu, lai iegūtu informāciju par iedzīvotāju interneta lietošanas mērķiem un paradumiem, iepirkšanos internetā un citiem ar interneta lietošanu saistītiem jautājumiem.

Iedzīvotāju aptauja par interneta lietošanu notiks no 20. janvāra līdz 8. jūnijam, un tajā būs iekļauti 8,5 tūkstoši iedzīvotāju vecumā no 16 līdz 74 gadiem, aptverot visus Latvijas reģionus.

Aptauja notiks divās kārtās. No 20. janvāra līdz 10. februārim būs pieejama e-anketa.

Apsekojuma izlasē iekļautos iedzīvotājus, kuri saņems vēstuli ar uzaicinājumu piedalīties aptaujā, CSP aicina aizpildīt e-anketu vietnē https://e.csb.gov.lv. Lai autorizētos, jāizmanto internetbanka, e-identifikācijas karte vai e-paraksts. Anketu varēs aizpildīt vienā vai vairākās reizēs latviešu, krievu vai angļu valodā.

Konsultācijas par e-anketas aizpildīšanu būs pieejamas no 20. janvāra līdz 10. februārim darba dienās no pl. 10.00 līdz 18.00 pa bezmaksas tālruni 80008811 vai e-pastu – ikt@csb.gov.lv.

No 11. februāra līdz 8. jūnijam – intervijas.

Ja līdz 10. februārim e-anketa nebūs aizpildīta, aptaujas otrajā kārtā no 11. februāra līdz 8. jūnijam tiks veikta telefonintervija, vai intervija klātienē, CSP intervētājam ierodoties respondenta dzīvesvietā.

Intervētāja identitāti būs iespējams pārbaudīt CSP mājas lapā vai pa iepriekš minēto bezmaksas tālruni.

Iedzīvotāju interneta lietošanas apsekojums notiek kopš 2004. gada, un tā rezultāti ļauj novērtēt, kā attīstās interneta izmantošana Latvijā salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības (ES) valstīm. Iegūtie dati tiek izmantoti Digitālās ekonomikas un sabiedrības indeksa (DESI) aprēķinam, kas atspoguļo ES dalībvalstu panākto progresu digitalizācijas jomā.

Iegūtā informācija tiks izmantota tikai apkopotā veidā, un CSP garantē iesniegto atbilžu konfidencialitāti.

2019. gada apsekojuma rezultāti liecina, ka:

  • interneta pieslēgums bija 85,4 % mājsaimniecību, no tām Rīgas reģionā – 89,8 %, bet pārējos Latvijas reģionos – vidēji 83,2 % mājsaimniecību;
  • platjoslas interneta izmantošana, salīdzinot ar 2018. gadu, pieauga par 4,5 % un 2019. gadā platjoslas internets bija 83,3 % mājsaimniecību;
  • regulāro interneta lietotāju (vismaz reizi nedēļā) skaits turpina pieaugt. 2019. gadā tas sasniedza 83,7 %.
  • populārākie interneta izmantošanas mērķi bija e-pasta lietošana, ko izmantoja 71,9 % iedzīvotāju, internetbanka (71,6 %) un ziņu portālu, avīžu vai žurnālu lasīšana tiešsaistē (67,6 %)
  • datu glabātuves internetā (mākoņdatošanu) lietoja 36,5 % no interneta lietotājiem, lai uzglabātu dokumentus, attēlus, mūziku, video vai citas datnes privātām vajadzībām;
  • valsts vai pašvaldību iestādēm adresētas veidlapas, izmantojot internetu, aizpildīja 55,5 % iedzīvotāju, un gada laikā šis rādītājs pieauga par 5,9 %.
  • preces vai pakalpojumus internetā pēdējo 12 mēnešu laikā bija pirkuši 46,6 % iedzīvotāju – visbiežāk apģērbus un sporta preces (47,9 %), mājsaimniecības preces (40,6 %) pasākumu biļetes (33,5 %) un elektroniku (31,6 %).

Plašāka informācija par informācijas un komunikācijas tehnoloģiju lietošanu mājsaimniecībās pieejama CSP datubāzē „Zinātne un IKT”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI