DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. decembrī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Aktuālā informācija 12. decembrī saistībā ar ASV piemērotajām sankcijām

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeima ceturtdien, 12. decembrī, divos lasījumos steidzamības kārtā atbalstīja grozījumus likumā par ostām, kas paredz Rīgas un Ventspils brīvostu pārņemšanu pilnīgā valsts pārvaldībā. Saskaņā ar pieņemtajiem grozījumiem, Rīgas brīvostas un Ventspils brīvostas valdē amatu saglabās četri valsts pārstāvji - ekonomikas ministra, finanšu ministra, satiksmes ministra un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra izvirzīti pārstāvji.

Līdz 31. janvārim valdība izdos Rīgas un Ventspils brīvostu darbības noteikumus. Līdz 1. jūlijam valdībai Saeimā būs jāiesniedz priekšlikumu par Latvijas ostu pārvaldības maiņu.

Ministru prezidents izveido darba grupu Ventspils brīvostas nepārtrauktas darbības nodrošināšanai

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ceturtdien, 12. decembrī, izdeva rīkojumu par darba grupas izveidi satiksmes ministra Tāļa Linkaita vadībā Ventspils brīvostas nepārtrauktas darbības nodrošināšanai.

Darba grupa izveidota, lai veicinātu efektīvu darbības koordināciju un nodrošinātu Ventspils brīvostas nepārtrauktu darbību un samazinātu korupcijas riskus, tādējādi mazinot ASV noteikto sankciju ietekmi uz Latvijas tranzīta sistēmu un tautsaimniecību kopumā.

Darba grupu vadīs satiksmes ministrs Tālis Linkaits un tās sastāvā strādās finanšu ministrs Jānis Reirs, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns, ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce, kā arī zemkopības ministrs Kaspars Gerhards.

Darba grupā darbosies arī Ministru prezidenta biroja vadītājs Jānis Patmalnieks, Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks, kurš darbu amatā sāks 21.decembrī, Finanšu kapitāla un tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Santa Purgaile un Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš.

Satiksmes ministrs pirmo darba grupas sanāksmi sasaucis piektdien, 13.decembrī.

Aktualitātes saistībā ar ASV sankcijām

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) šodien informēja par pēdējām aktualitātēm saistībā ar ASV piemēroto sankciju ieviešanu.

Sākot no šodienas, 12. decembra, sankcionētajām personām finanšu pakalpojumi tiek sniegti tādā apmērā, lai nodrošinātu pamatdarbībai un pamatvajadzībām nepieciešamo maksājumu veikšanu.

30 dienu pārejas periods

FKTK arī sniedza skaidrojumu par 30 dienu pārejas periodu – ASV vienlaikus ar noteiktajām sankcijām ir noteikusi 30 dienu pārejas periodu, lai izbeigtu sadarbību ar sankcionētajām personām 30 dienu laikā, tas ir līdz 08.01.2020.

Šajā periodā sankcionēto juridisko personu kontos ir atļauts veikt gan ienākošos, gan izejošos klientu pamatdarbībai raksturīgos maksājumus, tostarp algu, pabalstu, valsts nodevu apmaksu, kā arī ienākošos un izejošos maksājumus saistībā ar banku vai ar citu fizisku vai juridisku personu komercdarbības ietvaros noslēgtajiem līgumiem.

Vienlaikus finanšu iestādei ir nepieciešams veikt katra maksājuma padziļinātu izpēti. Nav pieļaujams, ka šajā periodā tiek uzsākta jaunu finanšu pakalpojumu sniegšana.

FKTK ir izsūtījusi bankām skaidrojošu informāciju par sankciju piemērošanu, proti kādas darbības no finanšu iestāžu puses ir uzskatāmas par atļautām 30 dienu pārejas periodā, proti, līdz 2020. gada 8. janvārim.

Sankciju prasības nepieciešams nodrošināt ne tikai uz sarakstā tieši minētajām personām, bet arī citām juridiskām personām, kuras kontrolē sankcionētās personas.

Aktivitātes ASV piemēroto sankciju pārskatīšanai

Latvijas institūcijas veic pārrunas ar ASV par iespējamajiem risinājumiem, lai sankcijas pret Ventspils brīvostu tiktu atceltas.

Sankciju režīmi iedalāmi divās grupās – starptautisko organizāciju (ANO un Eiropas Savienības (ES)) noteiktās sankcijas un citu valstu nacionālās sankcijas. Tāpat pastāv arī Latvijas Republikas nacionālās sankcijas, kam ir atsevišķs regulējums.

ANO un ES noteiktās sankcijas Latvijā ir saistošas un tieši piemērojamas. Latvijai nav rīcības brīvības jebkādi ietekmēt to saturu vai lemt par to piemērošanas veidu. Šīs sankcijas ir obligātas. 

Otra grupa ir ES un NATO dalībvalstu nacionālās sankcijas, kuru piemērošanā Latvijai ir rīcības brīvība lemt, vai un kādā veidā tās tiek piemērotas. Latvijas likumdevējs ir paredzējis, ka ES un NATO dalībvalstu nacionālās sankcijas tiek piemērotas, ņemot vērā finanšu sistēmas realitāti un nepieciešamību novērst, ka publiskajā jomā valsts budžeta līdzekļi nonāk sankcionētu personu rīcībā.

Latvijas Sankciju likums attiecībā uz ES un NATO dalībvalstu nacionālajām sankcijām nosaka FKTK kā atbildīgo institūciju, kas var noteikt kritērijus, kuras sankcijas ir būtiskas, pēc kādiem kritērijiem un kā tās piemēro.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI