DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

MK un LPS vienojas veicināt pašvaldību attīstību un finanšu stabilitāti

Otrdien, 31. oktobrī, Ministru prezidente Evika Siliņa un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Gints Kaminskis parakstīja LPS un Ministru kabineta (MK) vienošanās un domstarpību protokolu par 2024. gada budžetu un budžeta ietvaru turpmākiem trim gadiem. Ar šo soli valdība un pašvaldību pārstāvji apstiprina savu apņemšanos veicināt pašvaldību attīstību un finanšu stabilitāti nākamajos gados.

Šogad parakstītais protokols ietver skaidras norādes un finansējuma plānošanu, lai uzlabotu skolu tīklu un izglītības procesus, sabiedriskos pakalpojumus, infrastruktūru, vides jautājumus un citus procesus, rūpējoties par valsts un pašvaldību sadarbību un iedzīvotāju interesēm. Panāktās vienošanās veicinās pašvaldību attīstību, nodrošinot tām plašākas finansējuma aizņemšanās iespējas un stabilu ieņēmumu bāzi.

Ministru prezidente Evika Siliņa atzinīgi novērtē sarunas valsts budžeta izstrādes laikā: “Paldies Latvijas Pašvaldību savienībai par labo sadarbību 2024. gada valsts budžeta izstrādes laikā. Esam panākuši būtiskas vienošanās, lai sniegtu papildu finansējumu pašvaldībām ar zemākajiem ienākumiem. Tāpat esam panākuši vienošanos par atbalstu pašvaldībām, paredzot valsts budžeta līdzfinansējumu aprūpes mājās pakalpojumu nodrošināšanai bērniem ar smagiem un ļoti smagiem funkcionāliem traucējumiem. Ministru kabineta 2024. gada budžeta prioritātes ir iekšējā un ārējā drošība, izglītība un veselība. Sadarbība ar Latvijas pašvaldībām vainagojusies ar līdzsvarotu budžeta piedāvājumu nākamajam gadam un arī vidējam termiņam.”

Protokols paredz, ka pašvaldību pamatbudžeta nodokļu ieņēmumi 2024. gadā pieaugs par 221 miljonu eiro, salīdzinot ar 2023. gada prognozi. Turklāt tiek garantēta iedzīvotāju ienākuma nodokļa prognozes izpilde 100% apmērā, nodrošinot pašvaldībām nepieciešamos finanšu resursus funkciju veikšanai un saistību izpildei.

Protokolā ir ņemtas vērā galvenās pašvaldību prioritātes pašvaldību investīciju projektu realizācijai, tai skaitā Eiropas Savienības fondu un Atveseļošanas fonda projektu īstenošana, jaunu pirmsskolas iestāžu būvniecība un citi svarīgi projekti. Līdztekus panāktas būtiskas vienošanās arī nozaru ministriju līmenī. Viena no tādām ir valsts budžeta līdzfinansējums 30% apmērā aprūpes mājās pakalpojumu nodrošināšanai bērniem ar smagiem un ļoti smagiem funkcionāliem traucējumiem 2024. gadā un turpmākajiem gadiem 5,5 mij. euro. Tāpat tiek atzīmēta vienošanās piešķirt papildu atbalstu pašvaldībām ar zemākiem ieņēmumiem. 19 pašvaldībām paredzēts piešķirt vienreizēju papildu dotāciju 7 miljonu eiro apmērā.

Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis uzsver: “Protokolā ietverti kopīgi viedokļi, un reizē atsevišķos jautājumos esam palikuši katrs savā pozīcijā. Lai gan diskusijas bija sarežģītas, panākta virkne konstruktīvu vienošanos, uzklausot Latvijas Pašvaldību savienības sniegtos argumentus, datus un viedokļus par objektīvi sarežģīto situāciju pašvaldībās, ko sadzirdēja arī Ministru prezidente. Tomēr par atšķirīgajiem viedokļiem joprojām turpinām diskutēt un kopīgi meklēt risinājumus, tai skaitā par pašvaldību budžetu un bāzes finansējumu. Protokolā saglabāts atšķirīgs viedoklis arī par valsts atbalstu autoceļu infrastruktūras sakārtošanai, bet pēc sarunām valdība Satiksmes ministrijai ir uzdevusi sniegt priekšlikumus finansējumam tranzītielām, pašvaldību autoceļiem un ielām, kā arī sabiedriskā transporta pakalpojumu pilnveidei. Tāpat arī par kadastrālo vērtību un metodikas izmantošanu nekustamā īpašuma nodokļa aprēķiniem, jo diskusiju rezultātā Tieslietu ministrijai un Finanšu ministrijai jārod risinājums šajā jautājumā. Vienlaikus vienojāmies, ka pēc budžeta pieņemšanas sāksim kopīgu darbu pie pašvaldību izlīdzināšanas sistēmas pilnveides un citiem būtiskiem jautājumiem, jo tikai pašvaldības ar stabilu bāzes finansējumu nākotnē ir valsts pamats turpmākajai attīstībai, drošībai un sociālajam mieram.”

Pēc protokola parakstīšanas tas tiks pievienots 2024. gada valsts budžetam un budžeta ietvaram līdz 2026. gadam. Oficiāla iesniegšana Saeimā notiks šā gada 3. novembrī.

Ar pilnu LPS un MK 2023. gada vienošanās un domstarpību protokola tekstu var iepazīties pievienotajā saitē. https://www.mk.gov.lv/lv/media/17181/download?attachment

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI