DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. novembrī, 2019
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme
2
2

No 2020.gada 1.janvāra klientiem tiks piedāvāti mūsdienīgi pasta sūtījumu veidi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprinājusi Latvijas Pasta iesniegto universālā pasta pakalpojuma tarifu struktūras  izmaiņu projektu, kas atbilstoši mūsdienu prasībām uzlabos pasta pakalpojumu sniegšanu un vienkāršos tarifus. Jaunā pieeja paredz no līdzšinējiem 240 dažādiem pamata tarifiem pāriet uz vienkāršotu sistēmu, kurā jebkura sūtījuma tarifu ietekmētu tikai trīs faktori: sūtījuma svars, tas, vai sūtījums ir vienkāršs, ierakstīts vai apdrošināts, un ģeogrāfiskā zona, uz kuru sūtījums jānogādā. Turklāt, klientam pašam noformējot sūtījumu Latvijas Pasta interneta pašapkalpošanās vietnē https://new.manspasts.lv/, ierakstītu un apdrošinātu sūtījumu pārsūtīšanas tarifi būs zemāki. Jaunā tarifu struktūra stāsies spēkā 2020.gada 1.janvārī.

Universālā pasta pakalpojuma tarifi un to struktūra Latvijā nav mainīti vairāk nekā 10 gadu, līdzšinējie pasta pakalpojumu veidi ir novecojuši, sarežģīti un vairs neatbilst ne vietējai, ne starptautiskajai tirgus situācijai un mūsdienu patēriņa paradumiem. Tāpēc Latvijas Pasts izstrādāja un piedāvāja apstiprināšanai jaunu, modernu tarifu struktūras modeli, kas uzlabos universālā pasta pakalpojuma sniegšanu un vienkāršos tarifus. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ir apstiprinājusi Latvijas Pasta izstrādāto projektu, un atbilstoši SPRK lēmumam jaunā pakalpojumu struktūra un tarifi stāsies spēkā 2020.gada 1.janvārī.

Latvijas Pasts pēdējos gados ieguldījis daudz darba un citu resursu pakalpojumu modernizācijai, kvalitātes un servisa uzlabošanai, kā arī dažādu digitālo risinājumu ieviešanai. Patlaban piedzīvojam vēsturisku mirkli, jo beidzot, pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma, kura laikā krasi mainījusies visa globālā pasta nozare un klientu vajadzības, tiek modernizēta arī Latvijas universālā pasta pakalpojuma tarifu struktūra. Mūsu klienti jau sen gaida vienkāršus un saprotamus pasta sūtījumu veidus un ērtus tarifus. Esam gandarīti, ka jau no nākamā gada pirmajām dienām varēsim viņiem tos nodrošināt,” uzsver Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns.

Universālā pasta pakalpojuma tarifu izmaiņas skars tikai regulēto tirgus segmentu, izņemot abonēto preses izdevumu piegādes tarifus. Jaunā sistēma paredz atteikšanos no sūtījumu iedalīšanas divās klasēs – A un ekonomiskajā B klasē, turpmāk paredzot tikai prioritāro A klases piegādi. Tādējādi uzlabosies gan piegādes pakalpojuma kvalitāte, gan arī apkalpošanas ātrums pasta pakalpojumu sniegšanas vietās, jo pakalpojumu noformēšanas process kļūs vienkāršāks.

SPRK apstiprinātā universālā pasta pakalpojumu struktūra paredz jaunu sūtījumu klasifikāciju, atsakoties no līdz šim ierastā dalījuma vēstulēs, pastkartēs, bandrolēs, sīkpakās un pasta pakās. Tā vietā klientiem tiek piedāvāta saprotama terminoloģija, visus sūtījumus iedalot divās lielās grupās – vēstuļu korespondences sūtījumos, kas ietvers līdzšinējās pastkartes, vēstules, sīkpakas un bandroles, un pasta paku sūtījumos.

Pārsūtīšanas tarifi tiks noteikti atkarībā no trim faktoriem: sūtījuma svara, tā, vai sūtījums ir vienkāršs, ierakstīts vai apdrošināts, un ģeogrāfiskās zonas, uz kuru sūtījums jānogādā. Dalījumu zonās ietekmē gan sūtījumu pieprasījums uz attiecīgo valsti – jo tas lielāks, jo zemāka sūtījumu pašizmaksa –, gan arī citas izmaksas, tajā skaitā sūtījumu piegādes tarifi konkrētās adresātvalsts teritorijā.

Virknei sūtījumu jaunie tarifi būs zemāki nekā līdz šim: piemēram, atbilstoši jaunajiem tarifiem Latvijas teritorijā nosūtot līdz 50 g smagu ierakstītu vēstuļu korespondences sūtījumu, kas iepriekš klasificēts kā sīkpaka,  piegāde izmaksās par 23% zemāk nekā līdz šim – 2,46 eiro vietā tikai 1,89 eiro. Arī vienkāršas pasta pakas nosūtīšana Latvijas teritorijā svarā no 5 kg būs lētāka – 5,73 eiro vietā tie būs 4,74 eiro, kas ir samazinājums par 17%. Vidējais iekšzemes sūtījumu tarifu pieaugums būs 18%.

Daļa tarifu samazināsies arī sūtījumiem uz ārvalstīm. Piemēram, līdzšinējās sīkpakas – no 2020.gada 1.janvāra ierakstīta vēstuļu korespondences sūtījuma nosūtīšana uz Igauniju svarā virs 1 kg maksās par 23% mazāk, savukārt 3 kg pasta pakas nosūtīšana uz Beļģiju būs par 19% lētāka. Vidējais pārrobežu sūtījumu tarifu pieaugums būs 39% vēstuļu korespondencei un 6% –  paku sūtījumiem.

Jaunie universālā pasta pakalpojuma tarifi paredz piemērot atlaidi ierakstītiem un apdrošinātiem pasta sūtījumiem, ja klients pats tos noformē Latvijas Pasta interneta pašapkalpošanās vietnē https://new.manspasts.lv/. Šādi veicot noformēšanu, sūtījuma ierakstīšanas un apdrošināšanas maksa samazināsies par 29%.

Veidojot jauno universālā pasta pakalpojuma tarifu sistēmu, ņemti vērā tādi faktori kā  iedzīvotāju skaita samazināšanās, kā arī digitalizācija un interneta pieejamība, kas nozīmē tādu pasta pakalpojumu kā tradicionālās vēstules apjoma kritumu un attiecīgi – dārgākas piegādes izmaksas. Tikpat būtiski pakalpojumu sniegšanu ietekmē dažādu izmaksu pieaugums – pēdējos vienpadsmit gados kopš patlaban spēkā esošo universālā pasta pakalpojuma tarifu apstiprināšanas 2008.gadā dārgāka kļuvusi gan degviela, gan preces un pakalpojumi, augušas arī darbaspēka izmaksas.

Latvijas Pasta līdzšinējie tarifi ir krietni novecojuši arī starptautiskā kontekstā, jo Eiropas Savienībā Latvija un Rumānija ir vienīgās valstis, kurās tarifi pēdējo desmit gadu laikā nav pārskatīti ne reizi. Salīdzinājumam – Igaunijā pasta tarifi reālā izteiksmē, ņemot vērā kopējo inflāciju, šo gadu laikā ir auguši par 44%, Somijā – 88%, savukārt Zviedrijā par 50%. Tas nozīmē, ka Latvijas Pasts citu valstu pasta uzņēmumiem par vienu un to pašu sniegto pakalpojumu faktiski maksājis dārgāk nekā saņēmis no tiem pretim par analogu pakalpojumu Latvijas teritorijā.

Latvijas Pasts pēdējos gados aktīvi īsteno pakalpojumu un klientu servisa uzlabošanas pasākumus, nostiprinot klientu uzticību un uzņēmuma konkurētspēju ilgtermiņā.

Uzzināt detalizētākas atbildes uz jautājumiem par jaunajiem universālā pasta pakalpojuma sūtījumu veidiem un tarifiem iespējams iepazīties Latvijas Pasta interneta mājas lapas www.pasts.lv sadaļā Tarifu izmaiņas.

 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI