DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. novembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
1
1

Latvijas Universitāte valdībai piedāvā mierizlīgumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

„Ministru kabineta 2019. gada 29. augusta rīkojums par Latvijas Universitātes (LU) rektora vēlēšanām ir pirmšķietami prettiesisks – to ir apstiprinājuši divu tiesu secīgi lēmumi,” šodien notikušajā preses konferencē paskaidroja zvērinātu advokātu biroja „PricewaterhouseCoopers Legal” vadošais vecākais jurists, zvērināts advokāts Benno Butulis.

LU prorektore humanitāro un izglītības zinātņu jomā un sociālo un tiesību zinātņu jomā prof. Ina Druviete informēja, ka LU 21. novembrī ir vērsusies Ministru kabinetā ar izlīguma piedāvājumu, kas nodrošinātu tiesisku situācijas risinājumu. „Atsaucoties uz ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa izteikumiem, LU vakar K. Kariņa kungam ir nosūtījusi vēstuli, kurā aicina apsvērt administratīvā līguma noslēgšanu šajā lietā. Ņemot vērā, ka potenciālās tiesvedības var ilgt gadiem, šādi tiktu novērsta tiesiskā nenoteiktība, kas negatīvi ietekmē ne tikai LU, bet arī visas Latvijas augstākās izglītības un sabiedrības attīstību,” sacīja I. Druviete.

„Atšķirībā no civilprocesa tiesa administratīvajā procesā, skatot jautājumu par pagaidu aizsardzību, lietu izskata pēc būtības. Gan pēc teorijas, gan prakses tiesas lēmums pagaidu aizsardzības lietās sakrīt ar gala lēmumu. Attiecīgi mēs šobrīd gandrīz droši varam teikt, ka Ministru kabineta lēmums ir nepamatots un tas ir pirmšķietami prettiesisks. Ministru kabinets par to ir informēts,” teica B. Butulis.

Tāpat viņš skaidroja, ka tiesa ir atzinusi, ka Ministru kabinets var līdz sprieduma spēkā stāšanās brīdim lemt par rektora pienākumu izpildītāju un norādījusi, ka Ministru kabinetam, pēc šī lēmuma, mainoties apstākļiem, var rasties nepieciešamība pārvērtēt un lemt vēlreiz, kuram būtu jābūt rektora pienākumu izpildītājam, un tāpēc rīkojuma darbība atjaunojama no 1. decembra, ļaujot Ministru kabinetam līdz šim brīdim lemt. „Tiesa uzskatīja, ka šis jautājums jārisina Ministru kabinetam,” skaidroja B. Butulis.

B. Butulis arī vērsa uzmanību uz faktu, ka rektora vietas izpildītāja G. Straubes iecelšanas laikā 2019. gada 29. augustā kā galveno uzdevumu tika noteikts jaunu rektora vēlēšanu rīkošana, bet ar apgabaltiesas 2019. gada 20. novembra lēmumu rīkot jaunas rektora vēlēšanas Latvijas Universitātē līdz galīgā sprieduma spēkā stāšanās brīdim ir aizliegts.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI