DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. novembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Atklās Sergeja Zinovjeva gleznu izstādi „ Vecrīga laikmetu griežos”

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

21 .novembrī Rīgas Latviešu Biedrības nama Baltijā zālē plkst. 17.00 atklās mākslinieka Sergeja Zinovjeva izstādi „ Vecrīga laikmetu griežos” . Izstādes centrālā tēma – Vecrīga  ikdienas sadzīves ainās pirms piecdesmit un pat simts gadiem.

Izstādi rīko Rīgas Latviešu biedrības nams sadarbībā ar Rīgas Brāļu kapu Fondu. Sergejs Zinovjevs ir daudzkārtējs Rīgas Brāļu kapu fonda rīkoto akciju atbalstītājs, līdzekļi no kurām tiek akumulēti Rīgas Brāļu kapu restaurācijas darbiem. Kopā tiks izstādīti 35 darbi miniatūras stilā. Izstāde veltīta Latvijas simtgadei.

Sergeja Zinovjeva filigrāni precīzie un smalkie temperas un eļļas otas gleznojumi paver brīnišķīgas Vecrīgas pilsētas dzīves ainas ar precīzu arhitektūras nianšu atainojumu;  maigās pasteļkrāsās iezaigojas saules apmirdzētie Vecrīgas jumti un pagalmi. Rotaļīga un šķietami viegla un darbīga atmosfēra rada pārtikušas, pilnasinīgas, skaistas, dinamiskas un vienlaikus romatiskas pilsētas iespaidu. Gleznas paver priekškaru sadzīves notikumiem un stāstiem par to, kā toreiz tas bija vai varēja būt piecdesmit vai simts gadus atpakaļ – zirgi un pajūgi Vecpilsētas ielās, atklātās aizsargmūra - vaļņa sienas; ikdienas sadzīves ainas -  vešerienes, kas uz bruģa baļļās aizgūtnēm steidzīgi mazgā veļu smalkiem klientiem, veļas auklas, kas stiepjas virs ielas starp ēkām, ar sniegbaltu izžautu tīru veļu, sētnieki ar baltiem priekšautiem, koka laipas pie Konventa sētas, lai dāmas ar garām kleitām varētu netraucēti pārvietoties pāri peļķēm Vecrīgas ieliņās, pazīstamu būvju celtniecības darbu momenti...

Šī Vecrīga ir mūsu vecāku un vecvecāku Vecrīga...nesteidzīga, mierīga, rāma, pilnīgi savādāka un tomēr – dažam labam atmiņā vēl saglabājusies kā pilnīgi reāla un dzīva netehnoloģiskā laikmeta pasaule...Vēl 50.ajos gados Vecrīgā zirgu pajūgi neesot bijis nekas sevišķs. Un tas bija tikai nieka 50- 60 gadus atpakaļ! To visu, mazs zēns būdams, vēroja Segejs Zinovjevs.

Mākslinieks pabijis daudzās pasaules valstīs: „Tomēr tik skaistu pilsētu kāda ir mūsu Vecrīga, nekur citur neesmu redzējis”, saka mākslinieks šodien.

Mirdza Stirna, Rīgas Brāļu kapu Fonda valdes priekšsēdētāja un izstādes iniciatore saka: „Mākslinieks Segejs Zinovjevs ir pastāvīgs RBK Fonda rīkoto mākslas darbu pārdošanas akciju Vērmanes parkā atbalstītājs un dalībnieks. Latvijas top bagātāko cilvēku privātkolekcijas var lepoties ar Sergeja Zinovjeva fascinējošajiem Vecrīgas darbiem un tā mums radās doma Latvijas valsts simtgades ietvaros izstādīt un parādīt autora darbus plašākai publikai, lai ikviens var izbaudīt  lielisko Zinovjeva temperu.”

Mākslinieka gleznas miniatūras tehnikā, kurās atainota mūsu Vecpilsēta, ir vēl līdz galam neizzināts mūsu Latvijas glezniecības mākslas brīnums un milzu vērtība. Visi, kas vēlas ieraudzīt pagājušā gadsimta romantisko, netehnoloģiskās pasaules, mūsu vecvecāku jaunības Vecpilsētu Sergeja Zinovjeva acīm mākslas tēlos, aicināti apmeklēt šo lieliskas mākslinieciskās kvalitātes un vēstures piesātināto izstādi.

Izstāde Rīgas Latviešu biedrības nama Baltijā zālē atvērta no 10-18.00.

Izstāde apmeklētājiem par ziedojumiem.

Izziņa par mākslinieku Sergeju Zinovjevu:

Dzimis 1952.gadā

1985.g. absolvējis Latvijas Mākslas Akadēmijas glezniecības nodaļu.

Eduarda Kalniņa, Borisa Bērziņa, Imanta Vecozola skolnieks. Strādā miniatūras tehnikā ar temperu, eļļu. Deviņdesmito gadu vidū gadu strādājis ASV Kristietības Mākslas muzejā, kur radījis pāri par 200 darbiem.

Mākslinieka darbi atrodas daudzās privātkolekcijās, izstādīti ASV, Vācijā, Lielbritānijā Itālijā,  Baltijā u.c. Rīgā piedalījies grupu izstādēs un personāliztādēs . Melngalvju namā – 2004. 2007., 2015 g.;Dzintara galerijā; Vernisāžā u.c.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI