DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. novembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” palīdz atjaunot simtgadīgu liepu aleju Čiekurkalnā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pagājušo piektdien, 1. novembrī Čiekurkalna apkaimes biedrība pie sevis Čiekurkalnā uzņēma talciniekus no VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ), lai kopīgiem spēkiem atjaunotu vēsturisku liepu aleju. Piedaloties teju 20 VNĪ darbiniekiem un uzņēmuma vadībai, Gaujas ielas simtgadīgās alejas rindā tika iestādīti četri apmēram 5 m gari Latvijā audzēti liepu dižstādi, kuri stājās iepriekš izkritušo koku vietā.

VNĪ jau rudens sākumā atsaucās Čiekurkalna attīstības biedrības ierosinājumam, atbalstīt jaunu koku stādīšanu liepu alejas tukšajās vietās. “Šāda prakse, kad uzņēmums, ienākot mūsu apkaimē, ir pretimnākošs un gatavs uzreiz iesaistīties Čiekurkalna pilnveidē, ir ļoti apsveicama. Ideja par vēsturiskās liepu alejas atjaunošanu biedrībā lolojām jau pasen, tāpēc esam pateicīgi VNĪ gan par finansiālo atbalstu, gan dalību talkā, lai šī iecere beidzot piepildītos!”, teic Čiekurkalna attīstības biedrības vadītājs Kaspars Spunde.

Gaujas ielas liepu alejas izveidi Latvijas pirmās brīvvalsts laikā iniciēja un palīdzēja veidot aktīvs Čiekurkalna sabiedriskais darbinieks un daiļdārznieks Pēteris Zeltiņš. Toreiz liepu aleja bija krietni garāka un stiepās vēl aiz krustojuma ar Rusova ielu, virzienā uz Ķīšezeru, bet tās sākums tika papostīts, izbūvējot G. Zemgala gatves pārvadu. Taču aleja joprojām ir koša apkaimes rota. Informatīvu ceļa maizi, uzsākot talku, sniedza arī P.Zeltiņa mazmeita, čiekurkalniete Elga Skane.

“VNĪ savā ikdienas darbā ar valsts nekustamā īpašuma pārvaldīšanu un attīstīšanu domā par savas darbības ilgtspēju un ietekmi uz vidi. Pēdējos gados koku stādīšanas un teritorijas labiekārtošanas talkas mūsu kolektīvam jau kļuvušas par tradīciju, taču šoreiz tas ir vēl īpašāk – piedaloties liepu alejas atjaunošanā, dodam savu artavu Čiekurkalna apkaimes labiekārtošanai, kura jau šī gada nogalē kļūs par VNĪ biroja jauno mājvietu”, norādīja VNĪ valdes priekšsēdētājs Andris Vārna.

Piecu darba stundu laikā – no pulksten 13.00 līdz 18.00 tika izraktas četras lielas bedres, katra apmēram viena kubikmetra lielumā, piepildītas ar auglīgu melnzemi un kūdru, lai visbeidzot sagatavotajās vietās varētu iestādīt 10 gadus augušus liepu dižstādus. Jaunās liepas nostiprinātas ar atbalsta mietiņiem un atsaitēm, lai palīdzētu ieaugties un vējā neizgāztos. Rūpes par jaunajiem stādiem ar to nebeidzas, stādu kopšana, laistīšana un vainaga veidošana vēl tikai priekšā. Ar nepacietību tiks gaidīts pavasaris, lai redzētu, ka liepiņas ir labi pārziemojušas un sāk ieaugties.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā tika saskaņota četru liepu atjaunošana. Vairāk koku iestādīšanai traucēja laika gaitā ieraktās pazemes komunikācijas. Tā ir kopēja problēma pilsētā, ar kuru nākas saskarties ikreiz, kad tiek stādīts koks, pat senas koku alejas rindā. Taču arī šo četru koku stādījumu atjaunošana ir liels panākums un priecīgs notikums visai Čiekurkalna apkaimei.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI