DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Zemessardzes orķestris aicina saņemt bezmaksas ielūgumus uz koncertiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Zemessardzes orķestris aicina ikvienu interesentu pieteikties bezmaksas ielūgumiem uz Zemessardzes orķestra koncertiem “Karavīrs gadu simtā”, kas norisināsies Alūksnē, Cēsīs un Liepājā par godu Latvijas armijas un Neatkarības kara simtgadei.

Koncerti notiks 2.novembrī, plkst.18.00 Alūksnes Kultūras centrā, 3.novembrī, plkst.17.00 Vidzemes koncertzālē “Cēsis” un 15.novembrī, plkst.19.00 koncertzālē “Lielais dzintars”, Liepājā.

Koncertprogrammā “Karavīrs gadu simtā” līdzās Zemessardzes orķestra profesionālajiem mūziķiem piedalīsies arī Zemessardzes koris “Stars” un solisti no Latvijas armijas rindām – dziedātājs un mācītājs Mārtiņš Burke-Burkevics, kurš ir arī zemessargs, un reperis Artūrs Strēlnieks ar skatuves vārdu R2RS, kurš ikdienā pilda dienestu Militārajā policijā, kā arī solisti Luīze Krasta un Jānis Igaunis no Zemessardzes orķestra.

Šajā koncertā tiks izpildīta visdažādāko žanru un stilu mūzika, kuru atskaņos tikai Nacionālo bruņoto spēku mūziķi, apliecinot to, ka karavīrs attīsta ne tikai savu fizisko sagatavotību, bet arī pilnveido savu personību un dvēseli. Nacionālo bruņoto spēku orķestru galvenais diriģents un Zemessardzes orķestra priekšnieks kapteinis Andis Karelis uzsver: “Šajos koncertos tiks atskaņota mūsdienīga mūzika profesionālu mūziķu izpildījumā, pat mijoties repam ar vokālo un instrumentālo mūziku. Orķestra izpildījumā dzirdēsiet sarežģītu un augstas klases mūziku, kurā tiks atainoti emocionāli un Latvijas vēsturē zīmīgi notikumi. Šāda laikmetu un žanru sintēze būs kā simbolisks apliecinājums tam, ka armija svin un godā savu vēsturi un vienlaikus attīstās un modernizējas, lai mūsu senči - brīvības cīnītāji un visa latviešu tauta būtu lepna par savu armiju.”

“Karavīrs gadu simtā” ir muzikāls stāsts, kurā atainots latviešu karavīrs gadsimta gaitā – viņa drosme, cīņasspars un tēvzemes mīlestība. Īpašs muzikāls veltījums sagatavots arī 1919.gadam – Varoņu gadam, kurā izcelta Brīvības cīnītāju degsme, varonība un pašaizliedzība, kas kā mantojums tiek nodots latviešu karavīriem no paaudzes paaudzē. Koncerta programma veidota no Anda Kareļa, Ingas Meijeres, Maikla Leta, Jāņa Lūsēna, Ainara Virgas, Zigmara Liepiņa un R2RS kompozīcijām.

Zemessardzes orķestris dibināts 2011. gada 1. novembrī. Orķestra uzdevums ir Zemessardzes popularizēšana sabiedrībā, kā arī Zemessardzes un Nacionālo bruņoto spēku ceremoniju muzikālā noformēšana. Pastāvēšanas gadu laikā Zemessardzes orķestris ir piedalījies arī dažādu pilsētu svētkos un sabiedriskos pasākumos. Zemessardzes orķestris koncertējis arī Lietuvā, Igaunijā, Somijā, ASV un Kanādā, sadarbojas ar Zemessardzes kori “Stars”, populāriem solistiem, kā arī ar Mičiganas gvardes 126. armijas orķestri un Kanādas Bruņoto spēku Centrālo orķestri.

Turpinot Zemessardzes un Zemessardzes orķestra tradīcijas, ieeja koncertos – bez maksas. Bezmaksas ielūgumus iespējams saņemt koncertu norises vietās, elektroniski www.eventbrite.com vai piesakot pa tālr.22030121. Vairāk informācijas www.zs.mil.lv. Koncerti tiek rīkoti sadarbībā ar Alūksnes Kultūras centru, Cēsu novada pašvaldības aģentūru “Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs” un Liepājas pašvaldību.

Jau ziņots, ka 7. janvārī Liepājā tika atklāti Latvijas Neatkarības kara un Latvijas armijas 100. gadadienas pasākumi, kas norisināsies šogad un 2020. gadā. Pasākumi notiks hronoloģiski atbilstoši vēstures notikumiem visā Latvijā, atspoguļojot to vēsturisko virzību Latvijas teritorijā un izšķirošās cīņas.

1918. gada 18. novembrī svinīgā Tautas padomes sēdē tika pasludināta Latvijas neatkarība. Tomēr idejai par neatkarīgu un demokrātisku Latvijas Republiku bija gan ārēji, gan iekšēji ienaidnieki. Tāpēc gatavība veidot savu valsti Latvijas tautai bija jāpierāda un jāizcīna uzvara Latvijas Neatkarības karā, savu valsti aizstāvot ar ieročiem rokās.

Latvijas armija tika izveidota 1919. gada 10. jūlijā, apvienojot Atsevišķo brigādi ar Ziemeļlatvijas brigādi. Dažus mēnešus vēlāk, 1919. gada 11. novembrī, šī jaunizveidotā armija atbrīvoja Rīgu no Bermontiešu karaspēka.

1919. gadā pēc Cēsu kaujām, kad Ziemeļlatvijas brigāde kopā ar igauņiem pilnībā sakāva vācbaltiešu landesvēru un vācu Dzelzsdivīziju, 3. jūlijā tika noslēgts Strazdumuižas pamiers un 6. jūlijā Ziemeļlatvijas brigāde ienāca Rīgā, kur viņus sagaidīja Dienvidnieki. 1919. gada 10. jūlijā Pagaidu valdība oficiāli iecēla amatā pirmo armijas virspavēlnieku ģenerāli Dāvidu Sīmansonu, kurš nākamajā dienā izdeva pavēli Latvijas armijai Nr.1.

Atceroties šos nozīmīgos vēsturiskos notikumus, Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki vēlas īpaši godināt to dienu piemiņu un atzīmēt Latvijas armijas un Latvijas Neatkarības kara simtgadi, organizējot plašus pasākumus visā Latvijas teritorijā, hronoloģiski virzoties no pirmajām kaujām Kurzemē līdz Latgales atbrīvošanas kaujām.

Plašāka informācija par Latvijas Neatkarības karu un Latvijas armijas 100.gadadienu pieejama Nacionālo bruņoto spēku tīmekļvietnē www.mil.lv  sadaļā “Latvijas armijai 100”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI