DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Apsveic EK vadlīnijas par Doņeckas un Luhanskas apgabala iedzīvotājiem izdoto Krievijas pasu neatzīšanu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvija apsveic 2019. gada 2. oktobrī Eiropas Komisijas un Eiropas Ārējas darbības dienesta izplatītās vadlīnijas Eiropas Savienības (ES) un Šengenas līguma dalībvalstu konsulātiem Krievijas Federācijā un Ukrainā par Ukrainas Doņeckas un Luhanskas reģionu iedzīvotājiem izdotajām Krievijas Federācijas ārzemju pasēm, kas izsniegtas pēc 2019. gada 24. aprīļa. Vadlīniju pieņemšana ir vēl viens apliecinājums Ukrainas neatkarības un teritoriālās integritātes atbalstam, tādēļ Latvija ir gandarīta par dalībvalstu koordinētas pieejas panākšanu šajā  jautājumā.

Vadlīnijās uzsvērts, ka galvenais rīks minēto pasu atzīšanā ir Šengenas valstu pārstāvniecību teritoriālās kompetences ievērošana atbilstoši ES Vīzu kodeksam. Tas nozīmē, ka Ukrainas valdības nekontrolēto teritoriju - Doņeckas un Luhanskas apgabala - iedzīvotāju vīzu pieteikumus iesniedz un izskata Šengenas līguma dalībvalstu konsulāti Ukrainā neatkarīgi no tā, kāda pase ir attiecīgās personas rīcībā. Latvijas diplomātiskās un konsulārās pārstāvniecības praksē jau piemēro minēto ES Vīzu kodeksā paredzēto teritoriālās kompetences principu, kas nostiprināts Ministru kabineta 2010. gada 3. augusta “Noteikumos par Latvijas Republikas diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību teritoriālo kompetenci vīzu pieprasīšanai.”

Tāpat saskaņā ar vadlīnijām dalībvalstīm ir iespēja pieņemt lēmumu par to Krievijas ārzemju pasu neatzīšanu, kas izsniegtas Ukrainas Doņeckas un Luhanskas reģionu iedzīvotājiem pēc 2019. gada 24. aprīļa, ja vien viņi nav bijuši Krievijas Federācijas pilsoņi pirms šī datuma. Latvijas Ārlietu ministrija jau ir pieņēmusi lēmumu par šādu pasu neatzīšanu. Līdzīgi lēmumi jau agrāk ir pieņemti attiecībā uz pasēm, ko izdod Krievijas Federācijas diplomātiskās pārstāvniecības Suhumi un Chinvali, kā arī Krimas autonomajā republikā un Sevastopolē prettiesiski izveidotās Krievijas Federālā Migrācijas dienesta iestādes.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI