DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. septembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika
3
3

Nemiro: Latvija - gēnu pētniecības līdere Eiropā iedzimto slimību novēršanai un ārstēšanai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro piektdien, 27. septembrī apmeklēja pasaulē lielākās DNS gēnu sekvencēšanas organizācijas Beijing Genomics Institute (BGI) topošo ražotni Latvijā, kas ir lielākā Ķīnas investīcija augstajās tehnoloģijās. Apmeklējuma laikā ministrs tikās ar BGI dibinātāju Wang Jian un BGI meitas uzņēmuma Latvijā MGI Tech Latvia pārstāvjiem, lai pārrunātu turpmākos BGI attīstības plānus Latvijā.

Wang Jian vizītes primārais mērķis ir iepazīties ar gēnu sekvencēšanas iekārtu ražotnes un laboratorijas attīstības projekta virzību Mārupē, industriālā parkā “Lidostas parks”, ko attīsta BGI meitas uzņēmums Latvijā “MGI Tech Latvia”. Ražotnes un inovāciju centra izveidē uzņēmums investējis 15 miljonus eiro, tajā plānots nodarbināt 80 darbiniekus un saražotās sekvencēšanas iekārtas plānots eksportēt uz ES valstīm, Āfriku un Tuvajiem Austrumiem. Ražotnes atklāšana plānota šā gada nogalē.

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro uzsver: “BGI projekts Latvijā ir viens no spilgtākajiem piemēriem valsts piesaistīto investīciju jomā, kas apliecina Latvijas investīciju vides pievilcību un pieejamību. BGI projekts ir arī izcils piemērs biomedicīnas, mākslīgā intelekta un lielo datu apstrādes potenciālam Latvijā, kā arī apliecinājums inovatīvu produktu ar augstu pievienoto vērtību  ražošanas iespējām Latvijā. Miljonus vērtas investīcijas, kas veicina inovatīvu produktu ar augstu pievienoto vērtību ražošanu, vienlaikus nodrošinot desmitiem labi apmaksātu darba vietu, - tāds ir mūsu mērķis investīciju piesaistē, kuru ar šo projektu noteikti sasniedzam!”

Tikšanās laikā tika pārrunāti BGI attīstības plāni gan Latvijā, gan pasaulē tuvākajos gados. BGI informēja, ka viņu vīzija ir nodrošināt visiem pasaules iedzīvotajiem garāku un veselīgāku mūžu, padarot gēnu sekvencēšanas pakalpojumus viegli pieejamus. BGI dibinātājs saredz Latvijas potenciālu kļūt par Eiropas gēnu pētniecības epicentru, ņemot vērā to, ka pie mums tiks atklāta lielākā BGI gēnu sekvencēšanas iekārtu ražotne Eiropā.

“BGI projekta nākamajā attīstības fāzē plānots attīstīt arī Tehnoloģiju parku,  kas ļaus Latvijai kļūt par vienu no Eiropas līderiem dzīvības zinātņu jomā,” turpina ministrs.

2017. gada nogalē sestā Ķīnas, Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu līderu samita 16+1 laikā tika parakstīts trīspusējs sadarbības memorands starp pasaulē lielāko gēnu sekvencēšanas organizāciju no Ķīnas – BGI, Wuhanas Nacionālo bioindustriju bāzi (Wuhan National Bio-industry Base) un Latvijas Ekonomikas ministriju par sadarbību dzīvības zinātņu un tehnoloģiju parka izveidošanai Latvijā. Parks darbosies kā inovāciju un sadarbības platforma dzīvības zinātņu jomas uzņēmumiem un pētniekiem, nodrošinot pieeju laboratorijām, mentoru pakalpojumiem un atbalstu komercializācijai.

BGI meitas uzņēmumam Latvijā “MGI Tech Latvia” jau līdz šim aktīvi izveidojis sadarbību ar Latvijas augstskolām un pētniecības institūcijām, piemēram, Latvijas Biomedicīnas pētījumu centrā un Latvijas Universitātes jaunajā Zinātņu mājā uzņēmums bez maksas uzstādījis sekvencēšanas iekārtu.

BGI veic ar gēnu inženieriju saistītas pētniecības aktivitātes, rodot tam pielietojumu veselības aprūpē, lauksaimniecībā, vides aizsardzībā un citās jomās. BGI dibinātājs un prezidents Wang Jian ir saņēmis daudzus apbalvojumus par izcilību zinātnē un iekļauts pasaules ietekmīgāko un visvairāk citēto zinātnieku rakstos un pētījumos sarakstā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI