DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. septembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

ECOFIN sanāksmē pārrunās nākamā perioda Kapitāla tirgu savienības prioritātes

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 13. līdz 14. septembrim Finanšu ministrijas pārstāvji piedalīsies Eirogrupas un neformālajā Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksmē, kas notiks Helsinkos, Somijā.

Eirogrupas laikā paredzēta tematiskā diskusija par veidiem, kā uzlabot valsts investīciju efektivitāti, ņemot vērā, ka tas veicina inovācijas, konkurētspēju un konverģenci kopējās ierobežotās fiskālās telpas un augsto investīciju vajadzību kontekstā. Tāpat sanāksmes dalībnieki pārskatīs Eirogrupas caurspīdīguma iniciatīvu un izskatīs Īrijas 11. pēc-programmas uzraudzības misijas jautājumus, kā arī informācija par notikušo G7 sanāksmi.

Paplašinātās Eirogrupas laikā plānota viedokļu apmaiņa par Budžeta instrumentu eirozonas konverģencei un konkurētspējai (BICC). Eiropas Komisija šā gada jūlijā publicēja regulas priekšlikumu par BICC pārvaldības ietvaru. Papildus tam diskusiju raisīšanai tā publicēja virkni darba dokumentu, kuros aprakstītas iespējamās BICC elementu variācijas. Regula ļaus nodrošināt autonomiju eirozonas dalībvalstu lēmumiem BICC ietvaros, kura iepriekš Reformu atbalsta programmā netika nodrošināta. Jaunā regula nodrošina tieši eirozonas dalībvalstu pārvaldības lomu nākotnes BICC instrumentā, saglabājot Eiropas Komisiju kā īstenotāja lomu šim instrumentam.

Neformālo ECOFIN sanāksmi plānots sākt ar diskusijām par finanšu ministru iesaisti klimata politikas jautājumos un pastiprinātu rīcību klimata pārmaiņām. Ministri tiks aicināti apmainīties viedokļiem par to, kā virzīt klimata politikas jautājumus, organizējot regulāras diskusijas par pasākumiem klimata pārmaiņu novēršanai un nosakot prioritātes iespējamiem darba virzieniem, kas veicina kopēju izpratni par pieejamajiem instrumentiem un to ietekmi uz klimatu un ekonomiku.

Sanāksmes turpinājumā paredzēts diskutēt par finanšu tirgus infrastruktūras noturību un finanšu sektora lomu cīņā pret hibrīda draudiem. Tāpat tiek plānots sākt diskusiju par nākamā perioda Kapitāla tirgu savienības (CMU) prioritātēm jaunajā ES institucionālajā ciklā.

Savukārt ECOFIN otrajā dienā plānotas darba sesijas diskusijām par ES fiskālajiem nosacījumiem.  Ņemot vērā to, ka Eiropas Komisija šogad plāno izvērtēt ES ekonomikas un fiskālās uzraudzības sistēmu, Somijas Prezidentūra ir izstrādājusi diskusiju dokumentu par ES fiskālo nosacījumu pārskatīšanu (Stabilitātes un izaugsmes pakts), ko ir plānots apspriest neformālās ECOFIN sanāksmes laikā. Diskusijas mērķis ir aptaujāt dalībvalstu viedokļus par pastāvošā fiskālā ietvara efektivitāti, trūkumiem un potenciāliem uzlabojumiem.

Sanāksmes noslēgumā paredzēta diskusija par enerģijas nodokļu nozīmi klimata pārmaiņu mazināšanā balstoties uz ES dalībvalstu pieredzi. Atsevišķas ES dalībvalstis izvirza vērienīgus stratēģiskus mērķus klimata pārmaiņu mazināšanai. Tomēr klimata pārmaiņas ir izaicinājums, kas prasa koordinētu rīcību gan ES, gan visā pasaulē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI