DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Maizes dienā Āraišu vējdzirnavās godinās saimnieces un jauno rudzu maizi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šajā dienā Āraišu vējdzirnavās būs gan rudzu kūku konkurss, rudzu maizes meistarklases un veselības laboratorija, gan arī  mīļmaizītes cepšana, degustācijas un tirdziņš ar apkārtējo novadu maizes cepēju, siera sējēju, bitenieku, zāļu tēju un amatnieku darinājumiem.

Maizes diena ir lieliska tradīcija, kur ik gadu satiekas gan tradicionālās, gan jaunāku laiku rupjmaizes cepēji, savukārt apmeklētāji varēs iepazīt maizītes ceļu no labības tīruma līdz graudiem un gatavai maizei, dodoties ceļojumā pa Kukulīša taku.

Pie lielā Jēkabu galda ar dziesmām un stāstiem norisināsies jaunās maizes griešana un garšošana. Kā jau katrā Maizes dienā tiks godināti seno saimnieku un saimnieču vārdu īpašnieki – Jēkabi un Annas.

Āraišos ir vienīgās vējdzirnavas ar to oriģinālo iekārtu Latvijā, kam atjaunoti spārni un darbināmi dzirnavu mehānismi. Maizes dienas norises laikā ikviens varēs iepazīt dzirnavu mehānismus, bet ja vēja stiprums un virziens būs labvēlīgs, tad būs iespēja vērot arī dzirnavu spārnu ritējumu Āraišu dzirnavu kalnā.

Pasākums norisināsies Amatas novadā, Āraišu vējdzirnavās svētdien, 28. jūlijā no plkst. 12.00 līdz plkst. 16.00. Maizes dienu organizē Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar vējdzirnavu atbalsta biedrību “ANNO1852” un  Amatas novada domi.

Āraišu vējdzirnavas ir viens no Dabas aizsardzības pārvaldes apsaimniekotajiem objektiem Gaujas Nacionālajā parkā. Tās būvētas 19. gadsimta vidū Drabešu muižas vajadzībām. Pagājušā gadsimta 80. gados dzirnavas nonāca Gaujas Nacionālā parka paspārnē un tika atjaunotas un līdz pat mūsdienām šeit regulāri apskatāmas izstādes un ekspozīcija par dzirnavu vēsturi un nozīmi, ir iespējams iemēģināt roku graudu malšanā un izzināt senās tradīcijas.

Pagājušajā gadā notikušās rekonstrukcijas laikā dzirnavās atjaunotas jumta konstrukcijas un fasāde, veikti uzlabojumi iekštelpās, izveidots āra apgaismojums un pats galvenais - izgatavoti jauni vējdzirnavu spārni. Dzirnavas nav tikai dekoratīvs un vēsturisks objekts, tās ir arī pilnībā funkcionējošas – šeit iespējams samalt gan miltus, gan dažāda veida putraimus un citus graudaugu produktus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI