DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Pašvaldība sniegusi visu nepieciešamo atbalstu jaunietim, kurš dzīvoja psihoneiroloģiskajā slimnīcā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 2. jūlijā, Rīgas domes Labklājības departaments un Rīgas Bāriņtiesa Sociālo jautājumu komitejas sēdes slēgtajā daļā informēja domes deputātus par izvērtēšanas komisijas rezultātiem saistībā ar jaunieti, kurš vairāku gadu garumā dzīvojis psihoneiroloģiskajā slimnīcā un par kura gadījumu iepriekš plaši vēstījuši mediji.

Lai objektīvi izvērtētu raidījumā “De facto” minēto situāciju, kas notikusi pirms 20 gadiem, Labklājības Departaments izveidoja Informācijas izvērtēšanas komisiju, kuras uzdevums bija veikt Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centra Rīgas bāreņu sociālās rehabilitācijas un atbalsta centra “Marsa gatve” un Rīgas Sociālā dienesta (RSD) amatpersonu veikto darbību izvērtējumu klienta kā nepilngadīgā tiesību un interešu nodrošināšanā, kā arī psihosociālā atbalsta sniegšanā pēc pilngadības sasniegšanas, tai skaitā palīdzības sniegšanā dokumentu nokārtošanai apgādnieka zaudējuma pensijas saņemšanai.

Veicot darbinieku darbību izvērtējumu, ir secināts, ka krīzes centra “Marsa gatve” darbinieki sniedza nepieciešamo atbalstu un veica darbības viņa interešu nodrošināšanā, savukārt RSD darbinieki nodrošināja nepieciešamo psihosociālo atbalstu pēc pilngadības sasniegšanas, piešķīra atbilstošus sociālos pakalpojumus viņa sociālās funkcionēšanas uzlabošanai, kā arī nodrošināja nepieciešamo atbalstu, atbilstoši iestāžu darbiniekiem pieejamajai informācijai.

“Ir veikts ļoti skrupulozs un retrospektīvs darbs, lai atskatītos uz to notikumu gaitu, kas risinājusies pirms daudziem gadiem. Nepārprotami ir skaidrs, ka šis jaunietis ir piedzīvojis lielas ciešanas un emocionālu pāridarījumu, bet pēc veiktās izpētes nav iespējams apgalvot, ka nebūtu ievērota tā laika likumdošana vai kaut kas apzināti darīts pret bērna interesēm. Ir jāsaprot arī tas, ka šī brīža normatīvie akti krasi atšķiras no tajā laikā spēkā esošajām normām, un patlaban normatīvā bāze ir sakārtota tā, lai šādi gadījumi vairs neatkārtotos,” uzsvēra Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja prof. Baiba Rozentāle.

Jau iepriekš Labklājības departaments informēja, ka jaunietis pēc pilngadības sasniegšanas ir saņēmis gan valsts sociālās aprūpes centra pakalpojumu, gan grupu dzīvokļa pakalpojumu Rīgas pilsētas pašvaldībā. Kopš pagājušā gada beigām jaunietis ar pašvaldības atbalstu īrē labiekārtotu divu istabu dzīvokli daudzdzīvokļu mājā tuvu Rīgas centram, kā arī saņem asistenta atbalstu individuālās sociālās rehabilitācijas programmas ietvaros. Šo pakalpojumu kompleksu īsteno pieredzējusi nevalstiskā organizācija, kurai par šo darbu Rīgas pilsētas pašvaldība maksā ap 600 eiro mēnesī. Tāpat arī Rīgas Sociālais dienests sadarbojas ar pakalpojuma sniedzēju, lai atbilstoši situācijai sniegtu jaunietim konsultācijas, nodarbības un citas aktivitātes, ņemot vērā viņa vajadzības. Rīgas pilsētas pašvaldība ir nodrošinājusi sociālos pakalpojumus un atbalstu jaunietim un turpinās nodrošināt nepieciešamo atbalstu, tai skaitā individuālo sociālās rehabilitācijas programmu, tik ilgi, cik tas būs nepieciešams.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI