DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. maijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

“Jurista Vārda” numurs veltīts Eiropas Savienības tiesību piemērošanai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jaunā žurnāla “Jurista Vārds” tematiskā numura centrā ir jautājumi, kas saistīti ar Eiropas Savienības (ES) tiesību piemērošanu.

“Tagad, pēc piecpadsmit gadiem, vairākas tolaik paustās bažas ir izgaisušas. Iestāšanās Eiropas Savienībā nenoliedzami devusi Latvijai lielu līdzekļu ieguldījumu infrastruktūras uzlabošanā. Par katru Eiropas Savienības budžetā iemaksāto eiro Latvija atgūst vidēji četrus. Tāpat, ceļojot eirozonas valstīs, ikviens ir izjutis vienotās valūtas priekšrocības,” tā  informācijas un judikatūras redaktors, Leonards Pāvils, piesaka 14. maija “Jurista Vārda” tematisko numuru.

Numurs pieejams arī elektroniski: 2019. gada 14. maijs “Jurista Vārds” https://juristavards.lv/zurnals.php?laidiens_id=12203

Šajā tematiskajā numurā ietverti raksti gan par ES tiesību piemērošanas aktualitātēm dažādās nozarēs, gan arī par to, kā Latvijas tiesas īsteno ES tiesību piemērošanu un tās kontroli.

Vienlaikus, lai uzsvērtu ES tiesību pareizas ieviešanas un piemērošanas būtiskumu, iekļautas arī publikācijas, kas veltītas tās kontrolei, proti, par Eiropas Komisijas īstenotajām pārkāpuma procedūrām pret dalībvalstīm, gan arī dalībvalstu atbildību par ES tiesību nepareizu piemērošanu, tostarp, ja dalībvalsts tiesa nevēršas ar prejudiciālā nolēmuma lūgumu Eiropas Savienības Tiesā.

Eiropas Savienības Tiesa 1964. gadā noteica Costa v. ENEL spriedumu, 1970. gadā Internationale Handelsgesellschaft un 1977. gadā Simmenthal. Šie spriedumi lika pamatu visai Eiropas Savienības tiesību sistēmai, kādu mēs to pazīstam mūsdienās. Raksta autors  Andris Vītols, Valsts kancelejas Juridiskā departamenta juriskonsults, aplūko spriedumos minēto atziņu attīstību un mēģina noskaidrot, vai tiešām šis princips ir spējis saglabāties nemainīgs kopš tā ieviešanas.

Samērā tehniskā un plašākai publikai maz interesējošā nodokļu tiesību lieta ir ļoti interesanta no ES institūciju kontroles pār dalībvalstu tiesām skatpunkta. Arnis Buka publikācijā sniedz tā apskatu un analīzi pērnā gada nogalē Eiropas Savienības Tiesā pieņemtā sprieduma tiesību lietā.

Savukārt Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes doktorante Viktorija Soņeca sniedz  atbildes uz visbiežāk uzdotajiem jautājumiem pr pārkāpuma procedūrām, kas ierosinātas, pamatojoties uz Līguma par ES darbību 258. pantu. Vienlaikus norādāms, ka rakstā minētie piemēri nav izsmeļoši, bet ir ilustratīvi praksē sastopamajiem jautājumiem.

Pārkāpuma procedūru analīzi un aktuālākos problēmjautājumus skaidro ZAB "Ecovis Convents" juriste Elīza Petrocka-Petrovska. Cik lielā mērā Savienībai izdodas sasniegt izvirzītos mērķus? Cik efektīvi Savienības dalībvalstis piemēro tiesību aktus?

Interesentiem! Tematisko “Jurista Vārdu” var iegādāties, kontaktējoties ar Lasītāju servisu:

  • 80006000; 67311161; 
  • abonenti@lv.lv
  • vai klātienē mūsu Klientu centrā: Bruņinieku 53, Rīgā.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI