DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. maijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Trīs personas tiesās par izvairīšanos no PVN nomaksas 70 000 EUR apmērā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šī gada 10. maijā Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nosūtījusi krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības sauktas trīs personas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas gandrīz 70 000 EUR apmērā, krāpšanu un daļēju šo naudas līdzekļu legalizēšanu. Personas darbojās organizētā grupā un iepriekš sadalīja lomas.

Notikumi sākās 2015. gada sākumā, kad viens no apsūdzētajiem izplānoja un izveidoja organizētu personu grupu ar divām citām personām, lai veiktu noziedzīgas darbības ar nodokļu nomaksu un legalizētu noziedzīgi iegūtos līdzekļus. Viena apsūdzētā uzdevumi, piemēram, bija dot norādījumus reģistrēt fiktīvas uzņēmējsabiedrības, organizēt noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu plūsmas un apmēru sadali un koriģēšanu. Otra apsūdzētā uzdevums bija uz sava vārda reģistrēt fiktīvas uzņēmējsabiedrības, savukārt trešā apsūdzētā viens no uzdevumiem bija veikt noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu.

Tādā veidā apsūdzētie laika posmā līdz 2017. gada sniedza apzināti nepatiesu informāciju saimnieciskās darbības dokumentos, nodokļu deklarācijās, kā arī nenodrošināja normatīvajiem aktiem atbilstošu nodokļu aprēķināšanu un samaksu. Viņi izvairījās no PVN nomaksas, nodarot valstij zaudējumus gandrīz EUR 70 000, kas ir liels apmērs.

Pēc tam apsūdzētie, apzināti deklarējot nenotikušus darījumus, izkrāpa daļu no PVN no valsts budžeta. Tāpat personas veica arī noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu 6677 EUR apmērā legalizēšanu, mainot līdzekļu atrašanās vietu un piederību.

Personas apsūdzētas pēc Krimināllikuma 218. panta trešās daļas, Krimināllikuma 177. panta trešās daļas un Krimināllikuma 195. panta trešās daļas.

Lieta nodota izskatīšanai  Zemgales rajona tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI