DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. martā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Baltijas valstu mūzikas akadēmiju kamerorķestris ielūdz uz koncertu "Bahs Baltijā"

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Trešdien, 3. aprīlī plkst. 18.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē mūzikas mīļotājus aicinām uz Ziemeļu un Baltijas valstu mūzikas akadēmiju studentu stīgu kamerorķestra koncertu “Bahs Baltijā”, kurā kopā ar viesmākslinieku vijolnieku Sergeju Ostrovski (Izraēla/Šveice) muzicēs Helsinku, Tallinas, Rīgas un Viļņas studenti, atskaņojot J. S. Baha, J. Haidna un P. Vaska darbus. Dienu iepriekš, 2. aprīlī plkst. 18.00 Dubultu koncertzālē šo koncertprogrammu varēs novērtēt arī Jūrmalas iedzīvotāji un viesi.

No 28. marta līdz 3. aprīlim JVLMA norisināsies Skandināvijas valstu mūzikas akadēmiju sadarbības tīkla NORDPLUS Intensīvais projekts “Bahs Baltijā – Ziemeļu un Baltijas valstu mūzikas akadēmiju stīgu kamerorķestris”. Ideja par šādu studentu kamerorķestri dzima 2012. gadā NORDPLUS tīkla ietvaros, kas apvieno Mūzikas akadēmijas Skandināvijā un Baltijā. Pirmā projekta nosaukums bija VIATORE (Ceļinieks), un tā koncertprogrammā līdztekus Edvarda Grīga un Karla Nīlsena darbiem tika iekļauta Pētera Vaska kompozīcija stīgu orķestrim “Viatore”. Tam sekoja sadarbība starp čellistu Denisu Severinu un JVLMA studentu kamerorķestri, kuram pievienojās arī daži kaimiņvalstu mūziķi. Viņu interpretācijā izskanēja vairākas programmas - Bokerīni un Haidna darbi, “Vivaldissimo”, “Bahs un Baha dēli”.

Šogad projekts atkal tiek īstenots plašākā mērogā, stafeti pārņemot starptautiskam kamerorķestrim. Marta beigās Rīgā tiksies Helsinku, Tallinas, Rīgas un Viļņas studenti, kā arī solists un atskaņojuma vadītājs – vijolnieks Sergejs Ostrovskis. Studentiem priekšā atbildīgs uzdevums – Jozefa Haidna Simfonija Nr. 44 “Trauer, Pētera Vaska Meditācija vijolei un stīgu orķestrim “Vientuļais eņģelis” un divi apjomīgi Johana Sebastiāna Baha darbi – Otrā svīta si minorā BWV 1067 un Ceturtais Brandenburgas koncerts BWV 1049, kura atskaņojumā orķestrim pievienosies arī solistes - JVLMA asoc. prof. Ilonas Meijas flautas klases studente Darja Baranova un maģistrante Egija Sproģe-Orehova.

Intensīvais projekts ietver ne tikai mēģinājumus un koncertus, bet arī seminārus – sarunas par tēmām, kas ir aktuālas jauniem izpildītājmāksliniekiem: komunikācija ar saviem skatuves partneriem, psiholoģiskā sagatavošanās koncertiem un konkursiem, dialogs ar klausītājiem un partneriem, baroka mūzikas stilistika un problēmas, atskaņojot to ar mūsdienu instrumentiem - artikulācija, dinamika, ornamentika - tas, ko šodien sauc par “vēsturiski informētu izpildījumu”. Studentiem šajos jautājumos palīdzēs iedziļināties Päivi Arjas no Sibeliusa Akadēmijas, pie kuras var apgūt psiholoģisko treniņu mūziķiem un Jocelyne Rainer-Gibert, Vīnes Mūzikas universitātes “Collegium musicum” koncertmeistare, Lionas Konservatorijas absolvente, kuras vārds atpazīstams dažādu ansambļu un mūzikas festivālu programmās (Carinthischer Sommer, Klangbogen Wien, Haydnfestspiele Eisenstadt u.c.)

Sergejs Ostrovskis ir vairāku starptautisku konkursu laureāts, “Aviv” stīgu kvarteta dibinātājs, kādreizējais Šveices simfoniskā orķestra “Orchestre de la Suisse Romande koncertmeistars un tagadējais kamerorķestra “Soloists of Neuchatel diriģents un mākslinieciskais vadītājs. Pašlaik Ostrovskis ir arī Ženēvas Mūzikas augstskolas vijoles un kamermūzikas klases profesors.  Viņa vijole skanējusi gandrīz visās pasaulslavenajās koncertzālēs – Carnegie un Alice Tully zālēs Ņujorkā, Vašingtonas Kenedija centrā un Kongresa bibliotēkā, Wigmore un Royal Festival koncertzālēs Londonā, Cīrihes Tonhallē, Ķelnes Filharmonijā, Vīnes Konzerthaus, Parīzē, Roterdamā, Maskavas Konservatorijas Čaikovska zālē, Izraēlā, Kanādā, Ķīnā, Portugālē, Brazīlijā, Dienvidāfrikā un Austrālijā.  Viņa skatuves partneri bijuši Zubins Meta, Filips Entremons, Maksims Vengerovs, Uri Segals un citi diriģenti. 

Koncerti “Bahs Baltijā” koncerti notiks:

Jūrmalā – 2. aprīlī plkst. 18.00 Dubultu koncertzālē

Ieeja bez maksas

Rīgā – 3. aprīlī plkst. 18.00 JVLMA Lielajā zālē

Biļetes Biļešu Paradīzes kasēs, www.bilesuparadize.lv vai stundu pirms koncerta norises vietā.

Biļetes cena – 5 €, studentiem, pensionāriem – 3 €, skolēniem, uzrādot apliecības – ieeja bez maksas.

Esiet laipni gaidīti mūsu koncertos!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI