DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. martā, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Pirmajā Medijpratības nedēļā Latvijā notiek 9 dažādas norises

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmajā Medijpratības nedēļā, kas Latvijā un visā Eiropā šogad notiek no 18. līdz 24. martam, sabiedrības un jo īpaši bērnu, jauniešu medijpratības prasmju uzlabošanai tiek organizēti vismaz 9 dažādi pasākumi

16. martā Eiropas Savienības (ES) mājā jau aizvadīta Medijpratības ABC pašiem mazākajiem – šajā nodarbībā bērni vecumā no 5 līdz 7 gadiem kopā ar vecākiem iesaistošu spēļu veidā meklēja atbildes uz jautājumiem: kam domāts internets, vai internets ir labs vai slikts, kā lietot internetu, kā uzvesties dažādās situācijās un kad saukt palīgā pieaugušos, kā atrast noderīgu informāciju, vai var visam ticēt un kas ir informācija, kā tā atšķiras? Nodarbībā tika izmantoti multimodāli mācību materiāli, lai atspoguļotu plašo materiālu klāstu, kas lietojami mājas apstākļos, atbalstot bērnu pirmos soļus internetā.

18. martā plkst. 10:30 ES mājā radošā nodarbība skolēniem - „Zeme ir plakana!" Nodarbības mērķis ir pilnveidot skolēnu izpratni par informāciju: kā tā rodas, kā un kāpēc tiek izplatīta, kas ir ticama, faktos balstīta informācija, kā informācija ietekmē tās saņēmējus. Nodarbībā skolēni veidos paši savas Ziņas! Tiks izmantotas populārākās manipulācijas tehnikas un apgūta to saskatīšana mediju ziņās.

18. martā plkst. 11:00 Nacionālajā Mākslu vidusskolā notiks interaktīvs uzvedums 3. – 5. klases skolēnu medijpratības stiprināšanai. Medijpratības izrādi bērniem izstrādājuši un izspēlēs meža zvēri – Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) 4. kursa studenti, topošie aktieri Una Eglīte, Rūdolfs Apse un Mārtiņš Gailis. Uzvedums veidots, par pamatu izmantojot Vidzemes Augstskolas docentes, komunikācijas zinātnes doktores Solvitas Denisas-Liepnieces pasaku „CAPS un CIET jeb Vilks manipulators". Tas ir izglītojošs un izklaidējošs stāsts, kas bērniem palīdz saprast, kā veidojas informatīvā vide un mācīties kritiski izvērtēt redzēto vai dzirdēto. Ar izrādi LKA trupa KM un British Council pārstāvniecības Latvijā veidotā projekta ietvaros vēlāk dosies turnejā uz vēl vairākām Latvijas skolām. Tāpat izrādei taps arī video ieraksts, ko līdz mācību gada beigām paredzēts nosūtīt visām Latvijas skolām izmantošanai mācību stundās vai citās nodarbībās 9 – 11 gadus vecu bērnu izglītošanai.

18. martā plkst. 11:30 Tīnūžu pagasta Ogres tehnikumā seminārs 3.-4. kursa jauniešiem par aktualitātēm mediju tehnoloģiju nozarē, tiekoties ar nozares profesionāli.

19. martā plkst. 13:30 Mākslas muzejā RĪGAS BIRŽA notiks Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes un UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas pasākums medijpratības veicināšanai - “Vai katrs var būt žurnālists?”, kas ietvers UNESCO grāmatas – “Journalism, 'Fake News' and Disinformation: A Handbook for Journalism Education and Training” prezentāciju un interaktīvu diskusiju "Žurnālistika, “viltus ziņas” un dezinformācija".

19. – 20. martā no plkst. 13:00 Gētes Institūtā notiks darbseminārs angļu valodā, kas būs veltīts virtuālās realitātes 360° reportāžu veidošanai: saruna ne vien par tehnisko pusi, bet arī par jaunu stāstīšanas veidu.

20. martā plkst. 16:00 ES mājā notiks nodarbība, uz kuru aicināts ikviens interesents, lai pilnveidotu zināšanas par argumentāciju, publisko runu.

20.martā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tiks atvērta latviski iztulkotā pasaulē vispazīstamākā “kinomākslas ābece” - kinozinātnieku Deivida Bordvela un Kristīnas Tompsones grāmata “Kinomāksla. Ievads / Film Art: An Introduction”. Vienā grāmatā apkopots viss nepieciešamākais, kas jāzina kinoskatītājiem un kinomākslas interesentiem kā pamats kino izpratnes un kino izglītības veicināšanā, skaidrojot svarīgākos filmu veidošanas, filmu analīzes un kino vēstures jēdzienus. Grāmatu izdošanai latviešu valodā sagatavojuši Nacionālais Kino centrs un Eiropas Savienības programmas Radošā Eiropa MEDIA Latvijas birojs.

21. martā plkst. 14:00 Valsts kancelejā valsts pārvaldes komunikatori pulcēsies labās prakses pēcpusdienā, lai noklausītos Kultūras ministrijas medijpratības ekspertes Kintas Ločmeles lekciju “Kas jauns medijpratībā?” Kultūras ministrijas Mediju politikas nodaļas eksperte Klinta Ločmele pārstāv Latviju Eiropas Komisijas Medijpratības ekspertu darba grupā un ir Eiropas Medijpratības nedēļas Latvijā nacionālā koordinatore. K.Ločmele: “Paldies iestādēm un organizācijām, kas šajā nedēļā īsteno pasākumus. Šonedēļ īpaši aicinām arī skolās un ģimenēs pārrunāt dažādus ar mediju lietošanu un informācijas patiesuma izvērtēšanu saistītus jautājumus, piemēram, par Facebook lapām, kurām sekojam, sociālajos medijos izveidotiem viltus profiliem, interneta lietderīgu izmantošanu (ne tikai laika īsināšanai), reklāmu izvērtēšanu, informācijas salīdzināšanu dažādos avotos u.c.”

Jau ziņots, ka šogad Eiropas Komisija pirmo reizi organizē Eiropas medijpratības nedēļu. Ar dažādiem izglītojošiem pasākumiem tajā piedalās iestādes, NVO un interesentu grupas no visas Eiropas. Visi plānotie pasākumi aplūkojami interaktīvā kartē, nedēļas laikā tā tiks papildināta

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI