DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. februārī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeima konceptuāli atbalsta likumprojektu personu tiesību aizsardzībai pārejas periodā pēc Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeima ceturtdien, 21.februārī, pirmajā lasījumā kā steidzamu atbalstīja Saeimas Ārlietu komisijas izstrādāto likumprojektu, ar kuru paredzēts nodrošināt tiesisko sadarbību un personu tiesību aizsardzību pārejas periodā pēc Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības (ES).

Ar likumprojektu plānots tiem Apvienotās Karalistes pilsoņiem, kuri līdz Apvienotās Karalistes gaidāmās izstāšanās no ES būs likumīgi uzturējušies Latvijā, sociālās drošības jomā nodrošināt labvēlīgu attieksmi attiecībā uz personu tiesībām un pienākumiem.

Likumprojekts paredz noteikt kārtību, kādā tie Apvienotās Karalistes pilsoņi un viņu ģimenes locekļi, kas jau šobrīd likumīgi uzturas Latvijas Republikā, varēs saņemt jaunus uzturēšanās tiesības apliecinošus dokumentus.

Likumprojekts nosaka arī, kā turpmāk nodrošināmas Latvijas valsts sociālās apdrošināšanas pensijas, apdrošināšanas atlīdzības sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību, valsts sociālie pabalsti, kā arī kādā veicama valsts sociālās apdrošināšanas obligātā iemaksa tām personām, kuras dzīvojušas vai bijušas sociāli apdrošinātas Latvijā vai Apvienotajā Karalistē līdz tās izstāšanās no ES un arī pēc tam dzīvo Latvijā vai Apvienotajā Karalistē.

Tāpat ar likumprojektu paredzēts regulēt jautājumus, kas skar kārtību, kādā piešķirt un izmaksāt Latvijas valsts pensijas, tiesības studēt augstskolā, kā arī Apvienotajā Karalistē iegūtās profesionālās kvalifikācijas atzīšanu un citus. Likumprojekts paredz arī to, kā turpināma tiesiskā sadarbība starp Latviju un Apvienoto Karalisti.

Paredzēts, ka tiesiskais regulējums atvieglos administratīvo slogu tiem Apvienotās Karalistes pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem, kas līdz Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES likumīgi uzturējušies Latvijas Republikā, kā arī Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kuri dzīvo Apvienotajā Karalistē.

Tāpat Saeima ceturtdien atzina par steidzamiem un konceptuāli atbalstīja grozījumus trīs likumos, kas nepieciešami, lai veicinātu Latvijas gatavību sekām, ko var radīt Apvienotās Karalistes gaidāmā izstāšanās no ES.

Grozījumi Dokumentu legalizācijas likumā paredz precizēt tiesisko regulējumu par legalizācijas prasībām publiskiem dokumentiem, kas izsniegti Apvienotajā Karalistē, lai arī pēc Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES tiktu saglabāta šobrīd spēkā esošā kārtība. Kā uzsvērts anotācijā, Ārlietu ministrija nav identificējusi būtiskus riskus, kas būtu par iemeslu Apvienotās Karalistes izdoto dokumentu legalizācijas prasības atjaunošanai.

Grozījumi cita starpā atvieglos Latvijas diasporai aktuālu jautājumu risināšanu, piemēram, bērna reģistrēšanu pilsonībā, atbrīvojot personas no Apvienotajā Karalistē izdotu publisku dokumentu legalizācijas prasības, lai tos izmantotu Latvijā, norādīts anotācijā.

Saeima konceptuāli atbalstījusi arī grozījumus Uzņēmumu ienākuma nodokļu likumā, kā arī izmaiņas Stratēģiskas nozīmes preču aprites likumā, lai nodrošinātu atvieglojumus arī divējāda lietojuma preču tranzītam uz Apvienoto Karalisti vai otrādi. Lai grozījumi stātos spēkā, tie jāskata Saeimā vēl otrajā – galīgajā - lasījumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI