DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. septembrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Latvijai 100

No piektdienas Eiropas kultūras mantojuma dienās aicinās izzināt Latvijas valsts izveidošanu un attīstību

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018. gads Eiropai un tās kultūras mantojumam ir simboliski un vēsturiski nozīmīgs, jo tas iezīmē virkni svarīgu notikumu, piemēram, simto gadadienu kopš Pirmā pasaules kara beigām un vairāku dalībvalstu neatkarības pasludināšanas. Ar mērķi mudināt atklāt un iepazīt Eiropas kultūras mantojumu un stiprināt piederības izjūtu kopīgai Eiropas telpai šis gads pasludināts par Eiropas Kultūras mantojuma gadu.

Eiropas kultūras mantojuma dienas ir viens no nozīmīgākajiem ikgadējiem notikumiem kultūras mantojuma jomā Eiropā, kuru laikā no augusta līdz oktobrim norisinās tematiski, mantojuma vietu saimnieku, entuziastu un speciālistu rīkoti kultūras pasākumi. Šogad no 14. līdz 16. septembrim 64 vietās visā Latvijā pasākumu programmās Kurzemes, Latgales, Rīgas, Vidzemes un Zemgales plānošanas reģionos, aicinām iepazīties ar vietām un notikumiem, kas saistīti ar Latvijas valsts dibināšanu un attīstību.

Piektdien programmu aizsāks erudīcijas spēle vidusskolēniem Kārļa Skalbes “Saulrietos”, savukārt atceroties Latvijas neatkarības kara norises Laucesas kapos notiks atceres pasākums kritušajiem Polijas armijas karavīriem. Starpkaru periodā sasniegto, būs iespējams iepazīt, apmeklējot skolu programmā celtās ēkas, izzinot Ķeguma HES celtniecību un iepazīstot Jāņa Daliņa vietas Valmierā. Notikumus, kas saistīti ar atmodu un valsts atgūšanu, izzināt aicinās Slutišķos, atceroties Daugavpils HES projektu, un Salaspilī, atmiņu vakarā par slepenās radio stacijas darbību Augusta puča laikā. Par valsts atjaunošanu un iekļaušanos starptautiskajā apritē būs iespējams uzzināt, piedaloties Eiropas Savienības mājas fotoorientēšnās spēlē, savukārt kinoteātrī Splendid Palace pasākumā “Kultūras mantojuma pieejamība radošajos un audiovizuālajos projektos” piedāvās izzināt filmas “Četri balti krekli” atdzimšanas stāstu un noskatīties filmu.

Eiropas kultūras mantojuma dienu pasākumi ir bez maksas, atsevišķas aktivitātes par samaksu norādītas pasākumu programmā. Dalībai dažos no pasākumiem iepriekš jāpiesakās. Eiropas kultūras mantojuma dienas Latvijā koordinē Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde, tās notiek Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu. Papildus informācija www.mantojums.lv/EKMD.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI