DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. septembrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Atzinīgi vērtē uzlabojumus veselības aprūpes pakalpojumu pieejamībā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 12.septembrī, veselības ministre Anda Čakša tikās ar Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) un Rīgas aktīvo senioru alianses (RASA) pārstāvjiem, lai pārrunātu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību un plānotos uzlabojumus nākotnē.

Tikšanās laikā pensionāru biedrību pārstāvji atzinīgi vērtēja finansējuma novirzīšanu pakalpojumu pieejamībai un novēroto progresu nozarē, norādot, ka pozitīvi vērtē valsts apmaksāto pakalpojumu pieaugumu un speciālistu pieejamību. Vienlaikus pensionāri aicināja uzlabot pacienta informētību par pakalpojumu saņemšanas iespējām. Kā viens no risinājumiem informētības paaugstināšanai tika piedāvāts pensionāru pārstāvošajām biedrībām regulāri izsūtīt aktualizētu informāciju par pieejamajiem pakalpojumiem un citām jomas aktualitātēm.

Veselības ministre Anda Čakša atzina, ka ir būtiski turpināt pakalpojumu pieejamības uzlabošanu pensionāriem, tādēļ viena no būtiskākajām nākama gada iecerēm, lai mazinātu senioru izdevumus par veselības aprūpi, ir atcelt pensionāriem samaksu par ārstēšanu slimnīcā – 10 eiro pacienta līdzmaksājumu par gultas dienu.

Plānots arī turpināt mazināt gaidīšanas rindas pie ārstiem speciālistiem, panākot, ka lielākā daļa speciālistu konsultācijas pieejamas mēneša laikā. Lai to nodrošinātu, paredzēts motivēt ārstniecības personas strādāt valsts apmaksātajā medicīnā, un to ir plānots īstenot, turpinot darba samaksas palielināšanas programmu. Nākamgad ārstniecības personām darba samaksu plānots palielināt par 20%.

Tikšanās laikā biedrību pārstāvji atklāja, ka nereti pensionāriem nākas saskarties ar augstām izmaksām par medikamentiem, tā mazinot pieejamību zālēm. Veselības ministre norādīja, ka šogad ieviests tā saucamais cenu “koridors” jeb maksimāli pieļaujamā cena līdzvērtīgas efektivitātes zālēm. Savukārt dārgajām zālēm, kuras būs virs cenu “koridora”, zāļu ražotāji šogad samazinās cenu par 20%. Arī nākamgad dārgajām zālēm virs cenu “koridora” cenas paredzēts samazinājums vēl par 20%, tā būtiski paplašinot kompensējamo zāļu pieejamību pacientiem.

Jau ziņots, ka 2018.gadā lielākā daļa veselības aprūpes finansējuma – 113 miljoni eiro – novirzīti tieši pakalpojumu pieejamības uzlabošanai: izmeklējumiem, ārstēšanai, kompensējamām zālēm. Rezultāti ir acīmredzami. Garākās rindas ir sarukušas 10 reizes (acu operācijas Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā no 5000 dienām līdz 560 dienām). Onkoloģijas “zaļā koridora” ietvaros speciālista konsultācija tiek nodrošināta 6,5 dienās. Šogad plānots, ka ārstniecību varēs saņemt par 380 000 pacientiem vairāk nekā pērn.

Šogad (salīdzinājumā ar 2017.gadu) tiek nodrošināti:

  • par 108 tūkstošiem vairāk ārstu speciālistu konsultāciju;
  • par 207 tūkstošiem vairāk ambulatorie izmeklējumu;
  • par 35 tūkstošiem vairāk pakalpojumu dienas stacionārā;
  • par 29 tūkstošiem vairāk ambulatoro rehabilitācijas pakalpojumu;
  • 33 tūkstoši diabēta kabinetu apmeklējumu;
  • aptuveni par 1 tūkstoti vairāk endoprotezēšanas operāciju.

Vienlaikus ir jāturpina pieejamības uzlabošana. Mērķis ir panākt, ka lielākā daļa ārstu speciālistu konsultāciju būtu pieejamas 30 dienu laikā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI