DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. augustā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Novadā Vispasaules talkas dienas ietvaros pirmklasnieki stādīs “Laimes kokus”

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lielās Talkas organizatori Vispasaules Talkas dienas ietvaros šā gada 15. septembrī aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju savā īpašumā – dārzā, pagalmā, mežā vai pļavā – iestādīt savu koku Latvijas nākamajai simtgadei, dēvējot to par Laimes koku. Ar mērķi padarīt Latviju zaļāku, organizācija aicinājusi iesaistīties arī pašvaldības.

Pasākumam piešķirot simbolismu un paliekošu vērtību, Jelgavas novads kociņus stādīt aicinājis Jelgavas novada izglītības iestādes, kur mācību gaitas uzsāk pirmklasnieki. Tad pēc gadiem, atbraucot uz absolventu salidojumu, Laimes koki skolu pagalmos varētu tikt no jauna uzmeklēti. 

Kopumā varētu tikt iestādīti 15 pīlādži – katrs savā skolas pagalmā, kur vien šogad mācības aizsāk pirmā klase. Pīlādzis latviešu mītiskajā apziņā ir sargājošs koks – atvaira ļauno, sargā un attīra.

Bez Jelgavas novada izglītības iestāžu dalības, akcijā iesaistīties aicināti arī novada iedzīvotāji, ģimenes, iestādes vai kolektīvi.   

Šogad septembrī arī Latvija iesaistīsies talku organizētāju apvienības „Let’s Do It! World” rīkotajā līdz šim lielākajā kopīgajā dabas sakopšanas talkā  pasaulē. Talkošana sāksies Jaun­zēlandē plkst. 10.00 pēc vietējā laika un sekos Saulei visas dienas garumā, pārklājot visas 24 laika joslas, noslēdzoties Havaju salās. Plānots, ka tajā iesaistīsies brīvprātīgie no vairāk nekā 150 valstīm.

Latvijā Vispasaules talkas dienā atkritumu vākšana netiks organizēta, bet Lielās Talkas organizatori aicina atbalstīt ideju par Laimes koka stādīšanu.

Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme: “Talkojot jau desmit gadus, esam gan sakopuši savu zemi, gan mainījušies  paši. Tagad varam dalīties pieredzē ar citām pasaules valstīm. Mums jāiet uz priekšu! Gaidot Pasaules talku, aicinu ikvienu Latvijas iedzīvotāju, ikvienu ģimeni, ikvienu pašvaldību kā kopumu, uzņēmumu u.c. sēt, dēstīt, stādīt savu Laimes koku un laika gaitā augt tam līdzi, vērojot, kā tas no sēklas vai stādiņa izaug līdz lielam kokam. Tādejādi simboliski aicinot stādīt Latvijas nākotni, nododot savas labās domas un vēlējumus nākamajām paaudzēm, kas piedzīvos Latvijas divsimtgadi.”

Lielās Talkas mājas lapā talkas.lv izveidota īpaša karte, kurā ikviens – tiek aicināts atzīmēt vietu, kur iesējis koka sēkliņu vai iestādījis stādiņu, kā arī atstāt vēlējumu Latvijas un pasaules nākamajiem 100 gadiem. Akcijas “Stādām Latvijas nākotni – katram savu Laimes koku!” rezultāti tiks parādīti apvienības Let’s Do It! World rīkotajā Pasaules talkā,15. septembrī.

Pēc Vispasaules talkas noslēguma, Jelgavas novada pašvaldība iecerējusi savā mājas lapā izveidot vienojošu fotoattēlu galeriju ar novada iedzīvotājiem un viņu paveikto. Lai īstenotu ideju, pašvaldība aicina novada iedzīvotājus uzņemtos fotoattēlus iesūtīt ne vien Lielās Talkas organizatoriem, bet arī pašvaldībai uz e-pastu: zinas@jelgavasnovads.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI