DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

“Eiropas meklētāko personu kauss” – noziedznieku futbola komanda Eiropas mēroga kampaņā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai sauktu pie atbildības personas, kuras izdarījušas smagus noziegumus, arī šogad Noziedznieku aktīvās meklēšanas komandu Eiropas tīkls (ENFAST) izveidojis kampaņu, kuras mērķis ir vērst sabiedrības uzmanību starptautiski meklētiem noziedzniekiem, tādējādi veicinot to atrašanu un aizturēšanu. Šodien kampaņas ietvaros pastiprināta uzmanība tiek pievērsta deviņām meklētākajām personām Eiropā, no kurām viena ir no Latvijas – Aleksandrs Kozuļevs.

Jau nepilnu mēnesi aktīvi notiek Pasaules futbola čempionāts 2018, un svētdien tiks noskaidrots, kura no izlases komandām – Francija vai Horvātija – ieņems godalgoto pirmo vietu. Paralēli šim notikumam arī Eiropas tiesībaizsardzības iestādes ir nolēmušas organizēt savu “Eiropas meklētāko personu kausu”, kuras mērķis ir atgādināt un pievērst uzmanību dažiem Eiropas meklētākajiem noziedzniekiem un padarīt tos tikpat zināmus kā īstos futbola spēlētājus. Jo lielāka sabiedrības daļa šos noziedzniekus redzēs un atpazīs, jo lielāka iespējamība viņus aizturēt.

Kampaņas ietvaros ir izveidota spēle, kuru var spēlēt ikviens interesents. Tajā ir 25 futbola spēlētāji no 23 Eiropas dalībvalstīm. Viņi visi tiek meklēti par dažādiem smagiem noziegumiem – slepkavībām, bruņotām laupīšanām, krāpšanām, liela mēroga narkotiku tirdzniecību u.c. Spēlēt šajā futbola līgā nav nekāds pagodinājums, jo katrs spēlētājs ir “nopelnījis” savu vietu īpašajā noziedznieku grupā. Sākotnēji spēlētāji nebūs zināmi, taču katru dienu no 12. līdz 14. jūlijam Europol un citas Eiropas tiesībaizsardzības iestādes savos sociālo tīklu kontos dalīsies ar kodiem, kurus nepieciešams ievadīt interneta vietnē (www.eumostwanted.eu/crimeleague), lai ieraudzītu meklētākos noziedzniekus un izveidotu savu noziedznieku komandu.

Šodien kopā ar citām astoņām meklētākajām personām Eiropā tiek izcelts arī noziedznieks no Latvijas. Šoreiz tas ir 1975. gadā dzimušais Aleksandrs Kozuļevs, kurš tiek meklēts par vairākām bruņotām laupīšanām. Aleksandrs laika posmā no 2003. gada augusta līdz tā paša gada oktobrim personu grupā pēc iepriekšējās vienošanās un lomu sadales veica virkni bruņotu laupīšanu dzīvokļos, pielietojot vardarbību un šaujamieroci pret vairākām personām. Cietušajiem tika nodarīti miesas bojājumi, kā arī nolaupīta nauda, dārglietas un citas mantas aptuveni 30 000 eiro apmērā.

Tāpat interneta vietnē https://eumostwanted.eu/ var apskatīt katras dalībvalsts meklētākos noziedzniekus, par kuriem saņemts Eiropas apcietināšanas lēmums. Viens no meklēšanas taktiskajiem paņēmieniem ir vērst sabiedrības uzmanību starptautiski meklētiem noziedzniekiem, tāpēc katra dalībvalsts pieņem lēmumu, kuras personas šajā vietnē ievietot.

Iepriekšējo šāda veida plaša mēroga kampaņu rezultātā tika aizturētas un apcietinātas sešas Eiropā meklētākās personas, kā arī sabiedrības aktīva iesaiste ir veicinājusi vismaz 17 citu bīstamu noziedznieku notveršanu.

ENFAST ir organizācija, kuras mērķis ir apvienot Eiropas Savienības dalībvalstu policijas dienestus, kas veic personu meklēšanu nacionālajā un starptautiskajā līmenī. Izveidojot ciešu sadarbību ar līdzīgu dienestu darbiniekiem, ir iespēja labāk izprast katras konkrētās valsts likumdošanas nianses un attiecīgo dienestu darba metodes, tādējādi veicinot meklēšanas pasākumu rūpīgāku plānošanu meklējamo personu atrašanās vietas noskaidrošanai.

Valsts policija aicina ikvienu, kura rīcībā ir jebkāda informācija par A. Kozuļeva atrašanās vietu vai cita viņa meklēšanai nozīmīga informācija, zvanīt pa tālruņa numuriem 67219054 vai 110. Tāpat atgādinām, ka informāciju var sniegt arī anonīmi interneta vietnē https://eumostwanted.eu/

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI