DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. maijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Izdota publikācija latviešu valodā par stāstniecību

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aprīlī dienasgaismu ieraudzīja UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas tīkla “Stāstu bibliotēkas” publikācija “Stāstnieks. Kopiena. Kultūrtelpa”. Tas ir pirmais latviešu valodā tapušais izdevums, kurā aprakstīta stāstniecības tradīciju daudzveidība un attīstība citviet pasaulē, atspoguļojot Latvijas tradīciju lomu plašākā kontekstā.

Latvijas stāstnieku asociācijas valdes locekle Māra Mellēna, iepazīstinot ar publikāciju „Stāstnieks. Kopiena. Kultūrtelpa”, uzsvēra, ka tas ir nozīmīgs devums Latvijas stāstniecības attīstībai. Publikācijas mērķis ir veicināt stāstniecības tradīciju atpazīstamību Latvijas sabiedrībā un stiprināt to lomu nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanā un kultūrtelpas bagātināšanā. Publikācijas autori cer, ka tā raisīs interesi un mudinās līdzdarboties stāstniecības tradīciju izkopšanā.

Publikācijas priekšvārdā UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika uzsver: „Stāstniecība ir viena no spožākajām nemateriālā kultūras mantojuma izpausmēm, kam cieša saistība gan ar kopienas stiprināšanu, gan izglītību, gan tradīciju nodošanu no paaudzes paaudzē.”

Publikācija pieejama elektroniskā formātā: http://unesco.lv/files/StastnieksKopienaKulturtelpa_web_3bf8887d.pdf

Publikācija tika prezentēta 11. aprīlī, kad norisinājās pirmais UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas tīkla „Stāstu bibliotēkas” tiešsaistes seminārs „Inovācijas un tradīcijas”. Semināra laikā UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Informācijas un komunikācijas sektora vadītāja Beāte Lielmane iepazīstināja ar 2018. gadā plānotajām aktivitātēm, Jānis Kreicbergs, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Pakalpojumu departamenta Digitālo pakalpojumu projektu vadītājs, sniedza ieskatu digitālajā vidē pieejamā kultūras mantojuma izmantošanas iespējās, savukārt Latviešu folkloras krātuves pētnieks Guntis Pakalns, apkopojot bibliotēku iesūtītās atskaites, izvērtēja 2017. gadā paveikto. Kopumā bibliotēkas ir organizējušas vairāk nekā 200 stāstnieku pasākumu, un bibliotekāru atsauksmes liecina, ka galvenais ieguvums no dalības „Stāstu bibliotēku” tīklā, ir gūtais prieks un iespēja pilnveidoties. 

Semināra  “Inovācijas un tradīcijas” videoieraksts skatāms šai saitē: http://www.lps.lv/lv/tiesraides-videoarhivs/videoarhivs/155-videokonference-par-lnk-tikla-stastu-bibliotekas-aktualitatem-2018-gada.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI