DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. martā, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
2
2

Apbalvoti labākie zinātniski pētniecisko darbu autori no Rīgas reģiona

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Piektdien, 23. martā Latvijas Universitātes (LU) Dabas mājā tika apbalvoti labākie Rīgas reģiona skolēnu zinātniskās pētniecības darbu (ZPD) autori, skolēnu darbus vērtēja komisija, kuras sastāvā bija LU mācībspēki un doktoranti.

Visas dienas garumā vairākās LU fakultātēs norisinājās ZPD konference, kurā skolēni aizstāvēja savus darbus 23 sekcijās. Skolēni, kuri kopsummā saņēma vismaz 60 punktus, tika izvirzīti uz 3. posmu - ZPD konferenci, kas notiks 20. un 21. aprīlī Rīgā.

LU prorektors eksakto, dzīvības un medicīnas zinātņu jomā, prof. Valdis Segliņš savā uzrunā teica: "Mums Latvijas Universitātē ir būtiska zinātniski pētniecisko darbu kvalitāte un ar katru gadu tā paliek aizvien augstāka, mums ir daudz grūtāk Jūs vērtēt, un ar katru gadu Jūsu ir arvien vairāk. "

Jurģis Grūbe Fizikas sekcijas žūrijas loceklis atklāja, viņaprāt, interesantākos darbus: "Viens no interesantākajiem darbiem, ko prezentēja Fizikas sekcijā, bija par skaņas atstarošanos klasē. Skolniece bija izveidojusi dažādus materiālus, izvietojusi tos klasē un skatījusies kā atstarojošās skaņas samazinās. Tas domāts, lai runāšana klasē kļūtu skaidrāka, lai labāk varētu sadzirdēt, ko skolotāji stāsta. Otrs interesants pētījums, manuprāt, bija, skolēniem, kuri bija uzbūvējuši daļiņu detektoru, kas uztver jonizējoša starojuma radiāciju. Pēc tam viņi bija skatījušies vai ikdienišķi priekšmeti, piemēram, banāns, minerālūdens izdala radiāciju vai nē."

Viņš uzskata, ka ZPD līmenis Fizikas sekcijā bija augsts, bijuši ļoti labi darbi un arī tādi, kurus varētu vēl nedaudz piepucēt, un, viņaprāt, daļa no darbiem ir attīstāma arī tālāk pētniecībā tieši priekš skolēniem, lai viņi padziļinātāk izprastu fiziku, iemācītos darīt vairāk ar rokām.

"Es šogad atklāju, ka man labprāt patīk lasīt folkloru un interesē mitoloģija, bet diez vai ar to es nodarbošos nākotnē. Bija ļoti interesanti izstrādāt savu darbu. Kopumā, pēc manām domām, skolēnu darbi, ko šodien dzirdēju, bija raibi un interesanti, visi bija izstrādāti saprotamā valodā un ļoti cilvēcīgi, manuprāt, visā varēja atrast kaut ko pazīstamu un saprotamu," savos iespaidos dalījās Boneta Bērziņa 11. klases skolniece no Rīgas 64. vidusskolas, kura ieguva 1. vietu Kulturoloģijas sekcijā.

Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas bioloģijas skolotāja Maruta Kusiņa bija ieradusies līdzi saviem skolēniem, kuri piedalījās bioloģijas un veselības sekcijās. Par savu skolēnu ZPD līmeni skolotāja stāstīja: "Vienmēr jau var būt labāk, bet man ir prieks, ka viņi ar aizrautību veidoja savus zinātniski pētnieciskos darbus. Manu skolēnu tēmas bija par veselību, putekļiem telpās. Viena no skolniecēm rakstīja par dziļūdens niršanu, bijā arī tēmas par temperatūras uztveri. Kāda skolniece jau ļoti ilgstoši interesējas par homeopātiju un ir veikusi vairākus pētījumus par to, ko skolēni vai citi zina par šo tēmu, kā arī ir apmeklējusi dažāds nodarbības." Skolotāja uzskata, ka noteikti no saviem skolēniem būs kāds, kas turpinās savu tēmu pētīt arī turpmāk.

LU Astronomijas institūta pētnieks Kalvis Salmiņš piedalījās Astronomijas sekcijā, kā žūrijas loceklis, kopumā aizstāvētos darbus astronomijas sekcijā viņš vērtē kā ļoti labus, bija labas prezentācijas, visi iekļāvās laikā un bija labi atspoguļota galvenā darba doma.

"Veiksmīgākais no zinātniski pētnieciskajiem darbiem, manuprāt, bija skolnieces darbs, kurā viņa bija nopietni strādājusi ar attēlu apstrādi un reāliem novērojumiem, kas mums visiem, arī žūrijai bija liels pārsteigums. Parasti mēs rēķināmies, ka skolēnu darbu līmenis skatoties uz reālām viņu iespējām un prasmēm nav tik augsts, bet šīs skolnieces darbs bija studentu līmenī. Skolniece arī nodemonstrēja prasmes apieties ar programmēšanas valodām, zinātniskam bibliotēkām, viņa bija arī pieteikusies un izmantojusi teleskopu un apstrādājusi visus datus," atklāja K. Salmiņš.

Rīgas reģiona skolēnu 42.zinātnisko darbu konference notiek Valsts Izglītības satura centra projekta 8.3.2.1./16/I/002 "Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai" ietvaros.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI